Sfânta Mănăstire Hodoș – Bodrog la 840 de ani

Sfânta Mănăstire Hodoș – Bodrog la 840 de ani

Mănăstirea Hodoș – va prăznui anul acesta sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului într-un mod diferit, întrucât se împlinesc 840 de ani de la atestarea sa documentară (1177). Mănăstirea Bodrog vine dintr-o bogată istorie harismatică. La originile ei este prezentă lucrarea lui Dumnezeu care, în Duhul Său, cheamă unele persoane la urmarea mai îndeaproape a lui Hristos, la actualizarea Evangheliei într-o formă specială de viață, la citirea semnelor timpurilor cu ochii credinței, la răspunsul cu creativitate la necesitățile Bisericii.

După experiența sa istorică de început, Mănăstirea Bodrog a crescut și s-a dezvoltat treptat, implicând în istoria recentă și alți monahi în noi contexte monahale, geografice și culturale, dând viață la noi așezăminte prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului,  pentru a realiza darul de a fi creștin, făurind noi inițiative și exprimări de dragoste slujitoare. Este ca sămânța care devine copac extinzând ramurile sale. Viața monahală neîntreruptă de 840 de ani este înainte de orice un drum istoric de jertă pentru a putea sluji tot mai mult lui Iisus Hristos și a fi transfigurați de puterea Duhului Sfânt.

Sfânta Mănăstire Hodoș – Bodrog constituie un mare dar pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul vor aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darul de a fi prezenți la hramul Adormirii Maicii Domnului, în această minunată vatră monahală plină de artă, cultură și semnificații spirituale.

La împlinirea celor 840 de ani de istorie, mulți dintre noi vom veni ca pelerini printre pelerini, însoțindu-i pe atâția care vin până aici însetați de credința în Hristos înviat. Nouă, iubiți frați, ne revine astăzi să urmăm exemplul înaintașilor, cunoscându-L pe Domnul zi de zi tot mai mult și dând o mărturie clară și autentică despre Evanghelia Sa. Nu există o comoară mai mare pe care să putem să o oferim contemporanilor noștri. Pelerinii care vor fi prezenți la acest hram istoric, atât prin osteneala mersului, varietatea peisajului, întâlnirea cu persoane de alte regiuni, se deschid spre ceea ce îi unește mai profund și mai comun ca oameni: ființe în căutare, ființe care au nevoie de adevăr și de frumusețe, de o experiență de har, de iubire și de pace, de iertare și de mântuire.

Iisus Hristos răstignit putem să îl găsim pe drumurile care duc la Hodoș – Bodrog, dat fiind că pe ele se găsesc cruci care așteaptă și orientează la intersecții. Aceaste cruci, ctitorie a Părintelui Nestor Iovan, semne desăvârșite ale iubirii duse până la capăt, și de aceea dar și iertare în același timp, trebuie să fie stelele noastre polare în noaptea vremii. Cruce și iubire, cruce și lumină au fost sinonime în istoria noastră, pentru că Hristos s-a lăsat bătut în cuie pe ea pentru a ne da suprema mărturie a iubirii Sale, pentru a ne invita la iertare și împăcare, pentru a ne învăța să învingem răul cu binele. Nu încetați să învățați lecțiile acestui Hristos răstignit de la intersecțiile drumurilor și ale vieții, în El ne vine în întâmpinare Dumnezeu ca prieten, tată și îndrumător.

Iubiți întru Hristos, să ridicăm o privire plină de nădejde spre tot ceea ce Dumnezeu ne-a promis și ne oferă. Fie ca El să ne dăruiască tăria Sa, să întărească această Arhiepiscopie bănățeană, să însuflețească credința fiilor săi și să îi ajute să se mențină devotați vocației de a semăna și a da vigoare Evangheliei în continuare pe aceste meleaguri.

Arhim. Teofan Mada, vicar administrativ

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.