Primăria Municipiului Arad şi Asociaţia Charta XXI organizează sâmbătă, 18 noiembrie 2017, cu începere de la ora 14, în sala Regele Ferdinand din cadrul Palatului Administrativ, conferinţa cu titlul „Trecut comun –viitor european”.
Conferinţa va fi deschisă de primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Invitaţi să ia cuvântul sunt preseşedintele Asociaţiei Charta XXI, László Surján, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Makai Béla, Miskolczy Ambrus şi Szokoly Elek.
Conferinţa se va desfăşura în limbile română şi maghiară, traducerea fiind asigurată de organizatori. Participarea la eveniment este gratuită.
Ce este Charta XXI
Mişcarea Charta XXI este o inițiativă civică lansată de europarlamentarul creştin democrat maghiar Surján László pentru încurajarea reconcilierii între popoarele din Europa Centrală și de Est, cu o istorie comună milenară în care convieţuirea paşnică a fost mult mai lungă decât perioadele măcinate de conflicte, informează Primăria într-un comunicat de presă.
Charta 21 şi-a propus de la bun început să demonstreze lumii că în această parte Europei toleranţa reprezintă o „normalitatea”, iar cazurile de extremism sunt rare şi nu definesc relaţiile dintre popoare. Membrii Chartei văd în primul rând omul în cetăţenii ţărilor vecine, astfel că legăturile care se stabilesc nu ar trebui să fie influenţate de evenimente sau schimbări politice.
„Putem realiza mult mai multe, dacă ne unim”, este de părere Surján. Este probabil şi motivul pentru care în sânul organizaţie au loc regulat la mese rotunde la care sunt invitate asociaţii şi ONG-uri de profil din Ungaria, Slovacia, Serbia, Croaţia, Ucraina, Slovenia şi România care au reuşite palpabile în activitatea lor.
„Alegerea Aradulului ca oraş gazdă a conferinţei «Trecut comun –viitor european» nu este deloc întâmplătoare. În 2015, Municipiul Arad primea «Premiul pentru Reconciliere și Cooperare» din partea Mișcării Charta XXI, iar un an mai târziu primarul Gheorghe Falcă era distins cu medalionul «Jean Monet» pentru implicarea în procesul de reconciliere din Europa Centrală și de Est, promovarea dialogului constant și deschiderea sinceră către valorile multiculturale”, se mai arată în comunicat.
Lasă un comentariu