Academia Română i-a conferit profesorului universitar dr. Aurel Ardelean, preşedinte, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ (UVVG) din Arad, Medalia de Argint „General Henri Mathias Berthelot“, pentru contribuţiile aduse de UVVG la promovarea Centenarului Marii Uniri.
Academia Română a omagiat. joi 14 iunie, printr-o serie de evenimente, personalitatea generalului francez Henri Mathias Berthelot și rolul său fundamental în reorganizarea Armatei Române și victoria românilor în Primul Război Mondial.
Manifestările au debutat în Aula Academiei Române, prin sesiunea omagială „100 de ani de la Marea Unire”: „Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial“.
Evenimentul a fost organizat de Academia Română în parteneriat cu Ambasada Franței, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Național Militar, Asociația Națională a Colecționarilor de Arme, Romfilatelia, Biblioteca Academiei Române, Fundația „Patrimoniu“ a Academiei Române.
Sesiunea de lucrări ştiinţifice, moderată de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, a fost deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în prezența E.S. Michèle Ramis, Ambasadorul Franței la București, vicepreședinții Academiei Române, acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, diplomaţi, cercetători ştiinţifici din ţară şi străinătate.
În deschiderea sesiunii, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, l-a numit pe generalul francez Henri Mathias Berthelot unul dintre prietenii poporului român, un om cu o mare dăruire sufletească, care a ajutat efectiv Unirea tuturor românilor, începând din anul 1916 și până la făurirea granițelor României, după Primul Război Mondial.
E.S. Michèle Ramis, Ambasadorul Franței la București, a amintit despre contribuția importantă a generalului Berthelot la reorganizarea și reconstituirea Armatei Române din Primul Război Mondial, personalitate care inspiră și astăzi, filosofia acestuia fiind aplicată în continuare în parteneriatul Franței cu România.
Vicepreședinții Academiei Române, acad. Victor Voicu și acad. Răzvan Theodorescu, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român și prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, au evocat, de asemenea, personalitatea generalului Henri Mathias Berthelot, unul dintre cei mai importanți generali francezi, care s-a remarcat încă de la început prin inteligența și talentul organizatoric.
În cadrul lucrărilor a fost transmis şi mesajul prof. univ. dr. Jean Claude Dubois, nepotul generalului, care a mulțumit organizatorilor pentru sesiunea omagială excepțională în onoarea generalului Berthelot.
La finalul sesiunii, în Aula Academiei Române, a fost lansat întregul poștal „General Henri Mathias Berthelot“, emis de Romfilatelia și a fost conferită „Medalia de Argint” cu același nume personalităţilor marcante, care au contribuit cu lucrări ştiinţifice, dintre care amintim: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte, rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, E.S. Michèle Ramis, Ambasadorul Franței la București, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, Cristina Popescu, director general Romfilatelia.
Academia Română a decernat, pentru prima dată, premiul „General Henri Mathias Berthelot“, inițiat conform dorințelor testamentare ale generalului francez și atribuit unei lucrări științifice dedicate primei conflagrații mondiale și unirii tuturor românilor, d-lui acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
În partea a doua a zilei, în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția omagială „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, organizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României și Muzeul Național Militar.
„Generalul francez Henri Mathias Berthelot a vizitat ziarul ROMÂNUL, unde s-a întâlnit cu Vasile Goldiş, corifeul Marii Uniri şi oamenii politici din acea vreme”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean (foto).
Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931) a fost șeful Misunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial, începând cu octombrie 1916. Învinsă în prima parte a războiului, armata română va renaște sub îndrumarea și conducerea generalului Berthelot, care va reorganiza trupele române după principii militare moderne și le va dota cu echipament și tehnologie comparabile cu cele europene. Refacerea și reorganizarea armatei i-a adus generalului un mare capital de popularitate și a insuflat soldaților români încredere. Un rol important l-a avut implicarea sa în susţinerea diplomatică și militară a cauzei românești, cât și activitatea de consiliere strategică a Regelui Ferdinand.
În semn de recunoștință pentru contribuţia esențială avută la modernizarea armatei române și dobândirea victoriei în Primului Război Mondial, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român și a fost declarat cetățean de onoare al României. În 1926, Academia Română l-a ales pe generalul Berthelot membru de onoare.
Lasă un comentariu