Râul Tisa rupe în două vechea țară a Maramureșului, sfârtecă nemilos voievodatul unde au trăit și trăiesc români vrednici. Din dreapta Tisei a plecat odată în vreme, voievodul Dragoș pentru a întemeia Moldova.
În regiunea Transcarpatia sunt și astăzi urmași ai voievodului din Bedeu. Sate cu populație preponderent românească care păstrează cu sfințenie obiceiurile rămase de la cei de dinainte care au trecut demult prin vămile văzduhului. Pământ de legendă cu oameni harnici și credincioși, parte de lume primitoare, ciopârțită până la plăsele de mai marii stăpânitori vremelnici peste popoare.
În fapt putem spune pe drept cuvânt că vremurile au fost nedrepte pentru acești trăitori de când lumea pe pământurile Maramureșului. Soarta a fost nemiloasă pentru ei. Au aparținut când Austro-Ungariei, când Cehoslovaciei, Ungariei hortiste, Uniunii Sovietice și acum Ucrainei. Ca o ironie a sorții o parte dintre cei care din vechime au rămas în istorie ca ,,dacii liberi’’, astăzi sunt acasă la ei dar nu sunt în România. Cei mai curați dintre cei care ,,de la Râm ne tragem’’ își duc mai departe crucea spre o Golgotă veșnică a neamului românesc.
La invitația domnului Ion M. Botoș, președinte al Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ,,Dacia’’ am fost onorat să particip la Seminarul ,,Publicația Apșa – prima publicație în limba română din regiunea Transcarpatia, Ucraina’’ și ,,70 de ani de la deportările românilor din Apșa de Jos, Transcarpatia, Ucraina’’, proiect finanțat de către Ministerul pentru Românii de pretutindeni.
În cadrul manifestărilor s-au semnat protocoale de colaborare între Gazeta regională social-politică din Transcarpatia ,,Apșa’’ cu reviste, ziare, publicații, edituri din Ucraina și România. Am fost încântat că Aradul prin Monitorul Cultural al județului și Editura Mirador a semnat această colaborare care sperăm să fie un început în schimburile culturale între Arad și românii de dincolo de Tisa.
Totodată Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia ,,Dacia’’ a donat Bibliotecii A. D. Xenopol din Arad un număr de 100 de numere ale publicației ,,Apșa’’.
La seminar au luat parte românii din toate regiunile Ucrainei, din Cluj, Timișoara, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare, și Arad.
Text şi foto: Ionel Costin
Lasă un comentariu