Gripa a curmat zeci de vieți în țara noastră, numărul victimelor ajungând la 84. Această boală poate agrava alte afecțiuni preexistente, iar din acest motiv este extrem de important ca populația să cunoască diferența dintre o răceală banală și gripă.
Medicii spun că există o serie de diferențe la care bolnavii trebuie să fie atenți, mai ales dacă nu sunt vaccinați antigripal, deoarece tratamentul este diferit.
În cazul răcelii, simptomele includ: dureri de cap suportabile, tuse, dureri în gât și iritații, febră mică, sub 39 de grade, nas înfundat, care pot dura de la câteva zile, la o săptămână. Ea se tratează cu paracetamol, siropuri de tuse, picături de nas, vitamina C, ceaiuri și odihnă. În cazul în care nu se intervine cu tratament, pot apărea complicații precum otita sau astmul bronșic.
Gripa este o boală mai gravă, al cărei prim simptom este febra de peste 39 de grade, însoțită de amețeli și dureri foarte puternice de cap. Bolnavul nu își poate desfășura normal activitatea și este nevoit să stea în pat. Apar durerile musculare și episoade cu tuse severă, care pot duce la dureri în piept. Foarte rar apar durerile în gât și nasul înfundat. Înițial se prescriu antivirale, iar dacă există o infecție bacteriană, atunci se iau și antibiotice, însă numai la recomandarea medicului.
În cazul unui tratament necorespunzător, gripa poate duce la complicații, precum agravarea bolilor cronice, pneumonie, bronșită și chiar deces.
Din aceste motive și nu numai, este indicat ca în cazul apariției acestor simptome, persoana bolnavă să consulte un medic și să respecte întocmai tratamentul prescris de acesta. Medicamentele se iau doar la recomandarea medicului și nu „după ureche”.
Lasă un comentariu