Despre furnici se știe dintotdeauna că sunt foarte harnice. Cercetătorii din Arizona au spulberat însă acest mit, cu un studiu efectuat recent.
Cercetarea realizată pe mai multe colonii de furnici, arată că peste jumătate dintre ele nu corespund imaginii de vieţuitoare harnice.
Acest procent de „inactive” a spulberat mitul furnicii harnice, a cărei viaţă este petrecută muncind pentru binele coloniei.
În cazul furnicuțelor „inactivă” nu înseamnă și „inutilă”, ba dimpotrivă. Utilitatea unui individ nu se măsoară în sarcinile pe care acesta poate să le facă în interiorul sau în afara grupului. Masculii, de exemplu, nu participă niciodată la sarcinile de recoltare a hranei, de îngrijire a puilor şi de curăţare a muşuroiului. Ei au un singur rol: asigurarea funcţiei de reproducere, în general în timpul unui zbor nupţial efemer, în urma căruia mor, după ce îşi transmit genele. Este un rol primordial pentru supravieţuirea speciei, chiar dacă ei nu fac nimic altceva în întreaga lor existenţă.
Pe de altă parte, muncitoarele inactive nu sunt furnici bătrâne, dar nici cele mai slabe dintre ele (acestea sunt pe cale naturală eliminate).
Prin comportamentul ei individual, o furnică muncitoare explorează şi caută surse de hrană. Ea se întoarce la muşuroi marcând un traseu şi încearcă să le mobilizeze pe surorile sale, invitându-le să o urmeze. Ea poate fi înlocuită, progresiv, de alte muncitoare, care vor încerca la rândul lor să mobilizeze alte furnici din interiorul muşuroiului, stimulându-le în special pe muncitoarele inactive.
Dar ce anume determină o furnică să devină activă sau inactivă?
Activitatea unui individ poate fi influenţată de morfologia sa, dar și de vârstă. Se vorbeşte astfel de sub-caste morfologice, fiecare fiind devotată unui anumit tip de sarcină. Soldaţii sunt specializaţi în apărarea coloniei. Casta reproducătoarelor asigură funcţia de reproducere.
Vârsta este elementul determinant al comportamentului: este vorba de ceea ce se numeşte „polietism de vârstă”. Cele mai tinere dintre muncitoare rămân în muşuroi, în contact cu regina, apoi se îndepărtează progresiv şi asigură funcţii de îngrijire a puilor, de curăţare a muşuroiului, de curăţare a surorilor lor. Cele mai în vârstă şi, deci, cele mai experimentate, asigură paza și eliminarea deşeurilor în afara coloniei, furajare şi explorare.
Foto: dailymail.co.uk
Lasă un comentariu