Asociația Națională a Agențiilor de Turism susține că prin eliminarea voucherelor de vacanță pentru 2021, Guvernul dovedește iarăși că turismul este a cincea roată la căruță. Decizia are un impact negativ, bineînțeles, și la nivel local, atât pentru agenții, cât și pentru turiști.
Cei de la ANAT spun că voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) se arată extrem de intrigată de actuala decizie a Guvernului României privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. ANAT a susținut public oportunitatea introducerii voucherelor / tichetelor de vacanță încă din 2005. Tări cu tradiție turistică, precum Elveția și Franța, acordă vouchere de vacanță de zeci de ani iar altele (ex. Cehia) au anunțat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă.
„La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanță, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, același guvern renunță la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, declară Dumitru Luca, președintele ANAT.
Am vorbit și cu o agenție de turism din Arad, pentru a afla la nivel local ce impact are această decizie.
„Cu siguranță tichetele de vacanță au impulsionat turismul intern și au oferit șansa celor care nu și-au permis un concediu de mult timp să beneficieze de cateva zile de relaxare în destinația aleasă. Măsura suspendării acordării acestora pentru anul 2021 va influența cu siguranță negativ numărul celor care vor alege o vacanță internă sau a celor care vor alege să plece în concediu,dar mai avem o speranță prin faptul că voucherele neutilizate din cauza pandemiei și prelungite ca valabilitate vor fi totuși utilizate. Voucherele de vacanţă de anul trecut, emise în perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, se pot folosi ulterior încheierii situaţiei epidemiologice actuale şi a efectelor ei, până pe data de 31 mai 2021”, spune Brigitta Saszet, manager Discover Turism.
Iată care sunt motivele pentru care ANAT protestează și solicită ferm menținerea voucherelor de vacanță:
Promisiunea Guvernului. Seriozitate și predictibilitate. În primul rând, prin Ordonanța de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020, actualul Guvern a consfințit continuarea acordării voucherelor de vacanță, considerând că sunt extrem de utile pentru turism.
Voucherele aduc plus valoare, sprijină turismul românesc și implicit economia românească.
- Total tichete emise în 2019 plus primele 10 luni din 2020: 2,77 miliarde lei;
- Total tichete consumate în aceeași perioadă (decontate de prestatori la emitenți): 2,15 miliarde lei – adică 77,5% din volumul celor emise. Procentul poate fi puțin distorsionat, întrucât sunt cuprinse aici și unele vouchere emise în 2018 și utilizate în 2019 dar diferențele pot fi de cel mult câteva procente.
În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanță în piață, așa cum susțin oficialii. Deci Voucherele de vacanță s-au bucurat de un succes mare și au fost utilizate, banii întorcându-se în economia națională.
Voucherele de vacanță au determinat autorizarea, deci fiscalizatea a circa 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Prin eliminarea voucherelor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la „turismul la negru”, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente, spun cei de la ANAT.
Voucherele de vacanță aduc beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
La ora actuală, 90% dintre vouchere sunt acordate de companiile și instituțiile bugetare iar 10% de către companiile private, care au și ele dreptul de a acorda astfel de vouchere.Pe de altă parte, voucherele sprijină mediul privat, deoarece peste 95% dintre furnizorii de turism aparțin mediului privat.
„Ne miră faptul că Guvernul României alege să elimine o măsură extrem de utilă pentru turismul și pentru economia României. Sunt convins că existau alte pârghii și soluții de a economisi bani la bugetul național. În plus, aceste vouchere, așa cum am demonstrate cu cifre, aduc în timp bani economiei naționale”, subliniază Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT.
Lasă un comentariu