Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și vicepreședintele Sergiu Bîlcea s-au întâlnit zilele trecute cu 48 de primari din județul Arad, pentru a-i informa cu privire la lansarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Informarea a avut loc după o sesiune de consultări între conducerea Consiliului Județean și oficiali de la București, cu privire la acest subiect. La întâlnirea cu conducerea Consiliului Județean au fost invitați toți primarii din județul Arad, pe agenda discuțiilor fiind mai multe teme de interes public.
Programul Național de Dezvoltare Locală se concentrează pe trei direcții: modernizarea satului românesc, infrastructură la nivel județean și dezvoltarea orașelor. Numărul proiectelor programate pentru următorii patru ani este de aproximativ 9500, peste cele 5000 aprobate în anul 2016.
Consiliul Județean Arad va depune pentru finanțare pe PNDL proiecte pentru reabilitarea unor drumuri județene cu o lungime mai mare de 20 km, valoarea estimată fiind de 35 de milioane de euro, după cum urmează:
Mișca – Apateu – Berechiu, Gurahonț – Buteni, Nădab – Zărand – Seleuș, Sânmartin – Șimand – Olari – Caporal Alexa.
Obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul programului trebuie să vizeze lucrări derealizare/extindere/reabilitare/modernizare, respectiv dotare, pentru unul dintre următoarele domenii specifice:
* sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei;
* sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate;
* unităţi de învăţământ preuniversitar, respectiv: grădiniţe, şcoli generale primare şi gimnaziale, licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, şcoli profesionale, şcoli postliceale, unităţi de învăţământ special de stat;
* unităţi sanitare;
* drumuri publice clasificate şi încadrate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor;
* poduri, podeţe sau punţi pietonale;
* obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, teatre;
* platforme de gunoi;
* pieţe publice, comerciale, târguri, oboare;
* modernizarea bazelor sportive;
* sediile instituţiilor publice ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a instituţiilor publice din subordinea acestora;
* infrastructura turistică dezvoltată de autorităţile publice locale ca instrument de punere în valoare a potenţialului turistic local, pentru obiectivele de investiţii aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora.
În prima fază se va realiza la Ministerul Dezvoltării o analiză pentru prioritizarea proiectelor. Consiliul Județean face un apel la primăriile din județ în vederea elaborării și depunerii notelor de fundamentare.
„Din luna martie intră în vigoare HG 907, iar documentațiile tehnice trebuie corelate cu aceasta. Este necesară o declarație că nu există finanțare europeană pe proiectele pe care vrem să le depunem. Este logic, vom solicita asta și la Consiliul Județean. Acolo unde există posibilitatea fondurilor europene, nu este firesc să cerem bani de la bugetul județean sau național”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea.
„Împreună cu cei doi vicepreședinți ai CJ Arad, domnul Bîlcea și doamna Boghicevici, intenționăm să acordăm un sprijin logistic primarilor, la Consiliul Județean, în măsura în care doresc. Cine dorește să își păstreze relațiile la București este liber să o facă, dar rolul nostru este și acela să fim intermediari între administrațiile locale și ministere. Voi folosi fiecare rotiță în acest angrenaj, astfel încât să obținem rezultate cât mai bune pentru județul nostru, să atragem cât mai multe fonduri pe PNDL, evident, cu sprijinul parlamentarilor de Arad care ne-au asigurat de întreaga lor susținere”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Termenul de depunere a proiectelor pe PNDL este de 30 de zile de la data adoptării bugetului.
Lasă un comentariu