Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, a ţinut să aducă precizări legate de adresa sosită de la Direcţia Generală Programe Infrastructură Mare a Ministerului Fondurilor Europene în legătură cu SC Compania de Apă SA.
„Din start doresc să precizez că această adresă este una informativă, fără precizări clare, care nu produce nici un fel de efecte juridice. În plus, adresa a fost semnată de un singur om, de un director din cadrul acestei Direcţii, fără a avea semnătura ministrului sau măcar a unui secretar de stat. De asemenea, această adresă a avut ca destinatari SC Compania de Apă Arad SA, respectiv ADI Apă Canalizare Judeţul Arad, în timp ce Prefecturii şi Consiliului Judeţean i-a fost dat doar «spre ştiinţă». De aceea, aşa cum am spus, pentru noi adresa respectivă este doar cu titlu informativ”, a declarat Adrian Ţolea.
Adrian Ţolea a spus că următorul demers al Consiliului Judeţean va fi de a solicita o întrevedere ministrului Ministerului Fondurilor Europene. „Dorim o întâlnire cu doamna ministru a Ministerului Fondurilor Europene, pentru o poziţie clară, nu o simplă adresă cu caracter informativ”, a mai declarat Adrian Ţolea.
În continuare, Adrian Ţolea a atacat punctual argumentele adresei venite de la Minister. „Activităţile ADI Apă Canalizare Judeţul Arad nu vor fi afectate prin schimbarea sistemului de administrare, din cel unitar într-unul dual. De asemenea, această schimbare nu afectează nici partea de finanţare. În adresă se face referire la două acte normative, două legi – L 51/2006 şi L241/2006 – prin care Consiliul de Administraţie este perceput ca un sistem unitar. Dar în adresă se omit, intenţionat sau nu, prevederile Legii 441/2006, apărută în 27 noiembrie, ulterior legilor invocate în adresă, unde se defineşte sistemul dualist şi unde se spune clar: Consiliul de supraveghere, parte a sistemului dualist, este echivalent cu Consiliul de Administraţie, doar ca având atribuţii în plus, verificare şi control. Mă întreb, cui îi e frică de verificare şi control la Compania de Apă? În plus, această adresă informativă se termină fără o concluzie clară: «poate conduce la declararea neeligibilă a întreg proiectului…». Acest poate arată superficialitatea adresei pe care se bazează Prefectura şi Compania de Apă”, a explicat Adrian Ţolea argumentele sale.
„Cât priveşte declaraţia publică a domnului prefect, acesta se ascunde după adresa venită de la Ministerul Fondurilor Europene. Când a atacat în contencios Hotărârea Consiliului Judeţean din 22 decembrie, domnul prefect a avut alte argumente juridice, respectiv aşa-zisa ilegalitate de acordare a unui mandat special consilierilor judeţeni din AGA de la Compania de Apă. Acum vine cu alte argumente. Ca prefect trebuie să facă lobby pentru arădeni, nu pentru un grup de interese, interpartinic, din care face parte şi dumnealui. Demersul nostru, de trecere la un sistem dualist, are ca scop tocmai de a acţiona împotriva acestui grup, pentru binele arădenilor, pentru apă mai ieftină şi pentru servicii mai bune”, a concluzionat Adrian Ţolea, care a reafirmat că va continua demersurile pentru schimbarea sistemului de administrare la SC Compania de Apă Canal SA, convins că a respectat legea şi că, mai ales, această schimbare este în folosul arădenilor.
Lasă un comentariu