Cât de profitabilă a fost, pentru laboratoare, afacerea cu teste PCR pentru Covid-19? O anchetă jurnalistică realizată de televiziunile germane WDR, NDR și publicația Süddeutsche Zeitung (SZ) arată că prețul de 59 de euro pe test a fost începutul unei risipe care a continuat până în prezent și care a costat statul german miliarde de euro.
În acest scop, au fost evaluate peste 1000 de pagini de dosare interne ale Ministerului Sănătății și Economiei, împreună cu alte documente confidențiale și s-au purtat numeroase discuții cu persoane din interiorul sistemului. Pentru prima dată, acele calcule de preț îndoielnice, cu care lobby-ul medicilor impunea prețuri mari, au devenit publice.
Cât de rentabilă a fost testatea PCR pentru laboratoare, se vede, printre altele, din cifrele detaliate de afaceri, publicate de unele companii de profil. Potrivit Tagesschau.de, unele profituri au explodat literalmente.
Sonic Healthcare, un grup de laboratoare activ internațional, precizează:. „Creșterea semnificativă a vânzărilor rezultă din vânzări mai mari în laborator, în special în legătură cu diagnosticarea PCR Covid-19 legată de pandemie”. Cifrele pot fi consultate în raportul anual al concernului.
Uriașa diferență de preț
TIB Molbiol a fost prima companie din Germania care a produs teste Corona și le-a vândut laboratoarelor. Fondatorul său, Olfert Landt, lucrează de ani de zile cu laboratorul de virologie al lui Christian Drosten, profesor la facultatea de medicină Charité, din Berlin și aparținând grupului de experți din Cancelaria Federală. Compania lui Landt oferă teste certificate, din februarie 2020.
Privitor la prețurile la care și-a vândut testele PCR către laboratoare, Landt oderă detalii. Dacă iei împreună toate ingredientele necesare, reactivii PCR, controlul extracției și polimeraza, „atunci ajungi la patru euro”, spune Landt. Dacă incluzi și purificarea probelor, pe care au făcut-o unele laboratoare, ajungi la maxim nouă euro pe test.
„Pe lângă TIB Molbiol, alte companii au oferit și truse de testare la fel de ieftine. De exemplu, companiile Genekam și Biozol și-au oferit testele PCR la prețuri la fel de mici ca și Landt, atunci ca și astăzi”, scriu jurnaliștii de la Tagesschau.
Lipsa de transparență
Din mai 2020, companiile de asigurări de sănătate au făcut și ele eforturi pentru a reduce prețurile. Fără transparență publică și fara participarea Ministerului Sănătații, medicii si reprezentanții asigurărilor de sănătate au negociat în asa-zisa comisie de evaluare.
Comisia se bazează pe ideea de autoguvernare în sistemul de sănătate: politicienii ar trebui să stabilească doar cadrul brut, iar „actorii“ ar trebui să ajungă la un acord cu privire la toate chestiunile specifice. Comitetul se întrunește în secret.
Dar documentele interne arată cum casele de asigurări de sănătate cereau deja o reducere a costului testelor la 23 de euro, în timp ce Asociația medicilor a continuat să perceapă 59 de euro.
În negocierile din mai 2020, casele de asigurări de sănătate s-au îndoit și de costurile suplimentare, surprinzător de mari, pe care medicii le-au perceput pe test, inclusiv costuri cu personalul de șase euro pe test și alte „costuri provizorii”, de aproape 20 de euro pe test.
Cu toate acestea, asigurătorii de sănătate trebuie să plătească doar pentru analizele din cabinete medicale și spitale. Pe de altă parte, dacă erai persoana de contact a unei persoane infectate sau aveai un avertisment roșu în aplicația Corona, guvernul federal trebuia să plătească costurile PCR pentru tine.
Dar în timp ce asigurătorii de sănătate au plătit doar 39,40 de euro pe test din iulie 2020, Ministerul Sănătății a plătit medicilor de laborator cu nouă luni mai mult pentru fiecare test PCR cu 50,50 de euro. Documentele Ministerului nu conțin un calcul al modului în care Guvernul Federal justifică plata. Întrebat de jurnaliștii germani, ministerul nu a răspuns cum a apărut prețul cel ridicat.
Indiferența de miliarde
În 2022, laboratoarele au continuat să primească bani serioși pentru testele Corona. Casele de asigurări de sănătate au plătit 35 de euro pentru un test până în iulie, ministerul chiar 43,56 de euro. La acea vreme, laboratoarele puteau cumpăra un test certificat de la Biozol cu trei euro, de la Euroimmun cu șase euro și de la altona Diagnostics cu șapte euro.
Chiar și astăzi, după câteva runde de reduceri de preț, laboratoarele colectează 27,30 EUR de la casele de asigurari de sanatate și 32,39 EUR de la guvernul federal, pentru fiecare test PCR.
Șeful asociației de lobby a laboratoarelor ALM, Michael Müller, a considerat prețurile ca fiind justificate. În Comitetul de Sănătate al Bundestagului german, el a susținut că prețurile pentru testele PCR în Germania sunt la „nivelul inferior”, în comparație cu alte țări europene.
Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat, în schimb, într-un interviu pentru WDR, NDR și SZ, că testele din Germania sunt foarte scumpe, „au fost mai scumpe decât în străinătate”.
Confruntat cu cercetările făcute de jurnaliștii germani, el recunoaște: „Costurile testelor mi s-au părut prea mari. Apoi le-am redus cu mai mult de jumătate. Cu toate acestea, furnizorii se mulțumesc cu banii. De aceea costurile nu pot fi mai mari decât ceea ce se plătește acum”.
Până în prezent, testele PCR din Germania au costat aproximativ șase miliarde de euro. Dar se pare că a existat „interes zero din partea politicienilor” în obținerea de teste PCR ieftine.
Nu e exclus ca acest dezinteres pentru banii publici să fie același ca și în cazul controversatelor afaceri cu măști faciale de protecție anti-Corona, din vremea fostului ministru al Sănătății, Jens Spahn, despre care am relatat în detaliu aici.
Foto: Arhiva
Notă: Articolul a apărut și în HotNews
Lasă un comentariu