Ștefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie, a făcut câteva mărturisiri surprinzătoare într-un interviu acordat publicaţiei Sued Deutsche.
Cercetătorul german născut în România care a primit miercuri premiul Nobel pentru Chimie a declarat că a fost o „uşurare imensă” pentru el să plece din ţară în Germania, în anul 1978.
„Provin dintr-un mic sat din România şi am venit în Germania la 15 ani. Înainte de asta m-am aflat în Timişoara, la acelaşi liceu („Nikolaus Lenau” – n.red.) ca laureata premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller. Ea este un pic mai în vârstă decât mine”, a declarat câştigătorul premiului Nobel, într-un interviu pentru publicaţia Sued Deutsche.
Acesta a fost întrebat apoi cum s-a adaptat, la sfârşitul anilor ’70, în Germania.
„A fost o uşurare imensă. România era o ţară comunistă unde nu aveai voie să spui nimic. Şi a fost minunat să trăiesc într-o ţară în care limba mea maternă era şi limba oficială a ţării. Acasă în cele din urmă am vorbit germana şi eu m-am simţit ca un german”, a mai spus Ştefan Hell.
Fizicianul recunoaşte că a avut ceva greutăţi la început, până a reuşit să se adapteze la viaţa din Germania, mai ales că, odată cu ţara, a schimbat şi liceul.
Cercetătorul spune că educația primită în România l-a ajutat foarte mult: „Când am ajuns în Ludwigshafen, în clasa a nouă, eram cu un an în faţa colegilor mei în ce priveşte fizica, biologia şi chimia”, a mai declarat câştigătorul premiului Nobel.
Hell a câştigat Nobelul pentru Chimie, împreună cu alți doi cercetători americani: Eric Betzig şi William Moerner, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente de super-rezoluție.
Descoperirea oamenilor de ştiinţă arată noi metode prin care microscoapele „văd” detalii mai fine decât puteau să o facă înainte.
Foto: sueddeutsche.com
Lasă un comentariu