Află că ești bine! Programează-te la o ecografie sau o mamografie de control!

Află că ești bine! Programează-te la o ecografie sau o mamografie de control!

În octombrie – „Luna internațională de conștientizare a cancerului de sân” – află că ești bine! Programează-te la o ecografie sau o mamografie de control!

Luna octombrie a fost declarată „Luna internațională de conștientizare a cancerului de sân”, cu scopul de a mediatiza importanța prevenției, prin screening, a cancerului mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, cu sau fără factori de risc.

În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, citat de Institutul Național de Sănătate Publică, s-au înregistrat: 12.685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69.4‰oo și 3.877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6‰oo.

Screening-ul cancerului de sân presupune examinarea periodică a tuturor femeilor, din grupa de vârstă cu risc (peste 40 de ani), dar nu numai, pentru identificarea, în fază timpurie, a unor potențiale afecțiuni medicale de natură oncologică. Fiecare femeie trebuie să fie informată, de către medicul de familie și de medicul specialist, despre cele mai eficiente metode de screening!

Mamografia și ecografia mamară sunt cele mai utilizate metode de screening, și au drept scop descoperirea cancerului de sân în stadii incipiente, atunci când este mai ușor de tratat și înainte ca tumora să crească suficient pentru a putea fi palpabilă.

În cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al SCJU Arad se efectuează, pe bază de programare, cu trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie, ori la cerere, contra-cost, atât ecografii mamare cât și mamografii.

Investigațiile efectuate pe baza unei trimiteri de la medic de familie/specialist sunt realizate prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad, fără să implice costuri din partea pacientei.

Programările pot fi făcute la Biroul de Programări, situat pe strada Andrenyi Karoly, nr 2-4, la parterul clădirii principale. Program de luni până vineri între 8 și 16. De asemenea, vă puteți programa și telefonic la numărul 0733 441 686, de luni până vineri, între orele 8 și 16, dar și online pe site-ul spitalului: www.scjarad.ro.

Ce este ecografia mamară?

Ecografia mamară este prima investigație recomandată, de către medicii de familie și medicii specialiști, femeilor cu vârsta până în 40 de ani. Aceasta poate depista localizarea și dimensiunile unor formațiuni suspecte  și poate fi efectuată de mai multe ori pe parcursul unui an, deoarece este o investigație non-invazivă și are drept principiu, emiterea de ultrasunete de către o sondă specială. Ecografia nu este dureroasă și nu prezintă disconfort pentru pacientă.

Ce este mamografia?

Mamografia este considerată examinarea de prima intenție a sânului la femeile de peste 40 de ani, examinare care utilizează raze X. Doza de iradiere folosită în cazul acestei investigații este scăzută, comparativ cu aparatele clasice de radiologie. Deși examinarea presupune un ușor disconfort pentru pacientă, mamografia este utilizată, cu succes, ca metodă de screening pentru cancerul de sân.

Sursa foto: SCJU Arad

Sursa foto text: INSP

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.