Zile grele pentru Teatrul de Marionete, care trece prin momente de cumpănă din pricina deciziei unor directori de grădiniţe care preferă să primească trupele de teatru în sălile de mese sau de grupe. Există în oraş mai multe grădiniţe care nu au mai dus copiii la un spectacol de marionete de ani de zile.
Actorii se tem că vor rămâne pe drumuri
Angajaţii Teatrului de Marionete se tem că în curând îşi vor pierde locurile de muncă în cazul în care nu se va lua atitudine în problema frecvenţei reduse a publicului spectator. Reprezentanţii instutuției arădene de cultură susţin că, duminică de duminică, acelaşi public trece pragul teatrului. În plus, actorii se confruntă cu o atitudine ostilă a unora dintre directorii de grădiniţe atunci când le propun să meargă cu copiii la spectacolele teatrului. „Avem foarte mult de suferit în lipsa publicului. Sunt unele grădiniţe care nu au mai adus copiii la un spectacol de marionete de ani de zile. Directorii susţin că le e mai uşor să cheme trupele de teatru o dată, de două ori pe lună la grădiniţă. De aceea, tot mai multe trupe ogranizează spectacole în incinta grădiniţelor, cu toate că noi oferim transportul copiilor până la teatru şi înapoi la grădiniţă, indiferent de numărul de spectatori, iar un spectacol pe scena teatrului nu poate fi comparat, de pildă, cu o reprezentaţie într-o sală de mese”, explică Rodica Pitic, purtătorul de cuvânt al Teatrului de Marionete.
S.O.S. Teatrul de Marionete!
Potrivit aceleiaşi surse, angajaţii teatrului au ajuns în pragul disperării, pentru că instituţiile abilitate nu adoptă nicio măsură pentru a schimba soarta Teatrului de Marionete, deşi situaţia este cunoscută inclusiv în rândul reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Eu sunt convinsă că se pot impune unele măsuri în legătură cu soarta teatrului. De pildă, se poate decide ca toate şcolile şi grădiniţele din municipiu să vină la spectacol o dată pe lună. Acest lucru ar fi de ajuns pentru ca angajaţii noştri să nu mai trăiască zi de zi cu teama că vor rămâne pe drumuri. Este adevărat că există şi grădiniţe cu care putem colabora foarte bine, însă ne confruntăm de foarte multe ori, cu o atitudine reticentă din partea directorilor de grădinițe. Au fost cazuri în care nici nu am fost lăsați să intrăm în grădiniță, directorii manifestându-şi indisponibilitatea faţă de propunerile noastre din start. Nu mai ştim încotro să ne îndreptăm. Ne-am gândit inclusiv să cerem sprijinul primarului, însă factorul principal de decizie rămâne Inspectoratul Şcolar. Cred că în primul rând părinţii ar trebui să conştientizeze că nu e normal ca o reprezentaţie de marionete să aibă loc în sala de clasă, câtă vreme există în oraş un teatru. Au existat, însă, părinţi care au spus că nu sunt obligaţi să susţină financiar Teatrul de Marionete. Sigur că noi nu putem obliga pe nimeni să vină la spectacole, însă cred că e un semnal de alarmă şi faptul că unele trupe din ţară care organizează spectacole de marionete în unităţile de învăţământ se prezintă în faţa copiilor sub influenţa băuturilor alcoolice. Au fost semnalate cazuri în care, la plecarea actorilor veniţi din alte zone ale ţării, au fost găsite sticle de alcool în spatele scenei”, mai precizează Rodica Pitic.
Nicio decizie de la IŞJ
Soluţii ar exista pentru ca problema cu care se confruntă angajaţii Teatrului de Marionete să fie eliminată. Din nefericire, niciunul dintre factorii de decizie nu ia atitudine. În ciuda semnalelor din ce în ce mai des lansate de unii dintre părinţii celor mici, lucrurile nu par a se îndrepta. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean cunosc situaţia, însă susţin că nu au primit, oficial, nicio sesizare pe această temă. Chiar dacă ar fi sesizaţi de părinţii nemulţumiţi de mutarea spectacolelor de marionete în incinta grădiniţelor, reprezentanţii IŞJ anunţă că niciun document anonim nu va fi luat în calcul. Prin urmare, soarta Teatrului de Marionete se află exclusiv în mâinile părinţilor.
„Cunosc faptul că unele grădiniţe au parteneriate în acest sens cu anumite trupe de teatru sau persoane fizice. Totuşi, mă mir de nemulţumirea părinţilor respectivi. Spectacolele de marionete din grădiniţe au loc, în general, în sălile de grupă, nicidecum în sălile de mese. Cele mai multe dintre grădiniţele care organizează spectacole de marionete au însă şi săli de serbări unde fac acest lucru. Nu înţeleg care este impedimentul, cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere al securităţii copiilor, este mult mai bine aşa. Nu a fost depusă la inspectorat nicio sesizare pe această temă, însă trebuie spus că anonimele nu sunt luate în considerare. Cine reclamă astfel de situaţii ar trebui să aibă coloană vertebrală şi să îşi dezvăluie identitatea. Cred că oamenii zilelor noastre s-au obişnuit să bage de vină orice ar fi. Dacă se face ceva, sunt nemulţumiţi că se face. La fel, dacă nu se face ceva, se întreabă de ce nu se face. Nu este corect acest mod de a acţiona şi cred că, în loc să plătească o chirie consistentă Teatrului de Marionete pentru a organiza acolo un spectacol, sau decât să meargă cu copii în mall pentru un spectacol, directorii s-au gândit foarte corect că este mai bine să organizeze aceste reprezentaţii în incinta grădiniţelor. Pentru ca Inspectoratul Şcolar să poată lua măsuri, este nevoie de date concrete, respectiv trebuie să ştim care sunt grădiniţele unde există nemulţumiri pe această temă”, susţine Emilia Soriţeu, inspector şcolar pentru învăţământul preprimar.
Poate că un bun punct de pornire pentru IŞJ în luarea deciziilor ar fi şi informaţia potrivit căreia directorii grădiniţei din cartierul Grădişte, sau cel al grădiniței PP 10, din cartierul Aurel Vlaicu, refuză categoric să meargă cu copii la un spectacol de marionete în afara instituţiilor pe care le conduc.
ERATA/ Dintr-o eroare, in articol apare faptul ca Rodica Pitic, contactata de reporterul nostru in urma nemultumirilor exprimate de unii parinti pe adresa redactiei, ar fi purtator de cuvant al Teatrului de Marionete. Revenim si facem precizarea ca Rodica Pitic nu este purtator de cuvant, fiind contactata de noi in calitate de angajat al respectivului teatru.
cand era sala plina, spectacole de calitate, trupe straine, turnee … tot ce putea sa aiba un teatru de marionete … ati schimbat directorul …
Cineva spunea ca odata la cativa ani politicienii coboara in popor sa ceara mila… dupa care dispar pentru inca patru ani… cand amesteci cultura (sau sanatatea) cu politica ai rezultate devastatoare… cultura nu inseamna doar buget si cat timp nu este un drum sau un pod nu reprezinta nimic pentru ilustrul nostru conducator
Teatrul ambulant trebuie apreciat si trebuie sa ne bucuram ca mai exista. Cat priveste Teatrul de Marionete din Arad, poate ca ar trebui sa fie un semnal de alarma, sa se mai schimbe lucrurile si pe acolo daca nu merge, mai angajati actori tineri, si mai lucrati la calitatea spectacolelor. Daca o gradinita a venit la teatru o data pe an si atunci a nimerit la un spectacol unde actorii canta playback, atunci cu siguranta nu va mai veni a doua oara.
Numai bine!
de acord. Cei de la Marionete nu trebuie sa se planga ca au concurenta ci sa vina cu spectacole bune, de ce nu si ieftine (?) si desigur cu un management care sa stie sa deschida usile scolilor si deci „sa-si vanda marfa” . Pomana de la primarie nu prea mi se pare ok sa ceara….dar poate si asta e un tip de marketing gen batem saua sa priceapa iapa…
Alarmant e faptul ca inca se mai fac spectacole in stil comunist , alarmant e faptul ca de la gradinita copii sunt astaltati de prostie si de spectacole de prost gust . Alarmant e ca se fac articole de acest gen …Traiasca Partidu !
Draga Ceasca, unde ai vazut/auzit ca ar fi spectacole comuniste in gradinitele de azi??? Sau macar spectacole de prost gust ??? Ai vazut in viata ta macar un spectacol comunist pentru gradinita ??? Adica d-alea cu poezii despre cea mai mama dintre tovarase si cel mai iubit fiu al poporului? Pentru corecta ta informare, scufita rosie nu era membra de patid si lupul nu era legionar si nici macar mic-burghez.
Iar articolul e chiar ok, prezinta o problema, cu parerea partilor implicate, fara partinire, asa ca daca tot nu te pricepi, macar nu te fuduli cu comentarii d-astea, ok?
Este un semnal despre cum se pregateste Aradul sa devina „Capitala Culturala Europeana”.Grija este pentru cladiri,nu si pentru cei care chiar realizeaza aceasta cultura.
De vina este serviciul de Organizare care trbuie sa se intereseze sa puna la dispozitie gradinitelor mijloace de transport in conventie cu structuri de transport locale !!!Eu am lucrat la Teatrul Tandarica peste 20 ani si cunosc regula !!!
Problema este mult mai grava si mai profunda decat scrie in articolul acesta. Cel putin in Bucuresti sunt probleme si pentru trupele ambulante, chiar mai multe probleme decat pentru Teatrul Tandarica. Decand cu nebunia cu invatatoarea care le cerea bani parintilor, totul a scapat de sub control, este ca in vorba aceea: Unde dai si unde crapa…Multe din directoarele din gradinite nu mai primesc trupe ambulante in gradinite, banuiesc ca la Tandarica se duc pentru ca au o „relatie f stransa” cu ISMB.
Asta este doar o problema, problema concurentei neloiale si a lipsei controlului calitatii spectacolelor sunt cele mai grave. Atata timp cat o multime de trupe ambulante au intrat pe piata doar prin scaderea pretului la nivelul anului 2004-2005 , ci nu prin calitatea spectacolelor asta e o grava problema. Nu exista niciun organism care sa ne reprezinte, nu exista concurenta prin calitate. Comisioanele gradinitelor sunt din ce in ce mai mari, in timp ce pretul biletului pt trupele ambulante a scazut considerabil. Atata timp cat nu vor ramane pe piata decat adevaratii profesionisti si nu stim sa tinem la pret, sa nu va mire ce se petrece. Afectati sunt si actorii ambulanti dar si cei din teatre care sunt cu adevarat profesionisti. Faptul ca exista spectacolelele prost platite si de o calitate indoielnica pune intr-o lumina negativa Teatrul de papusi si marionete si totul ajunge sa fie doar o afacere in detrimentul calitatii artsitice.
Uneori si scenografia e prea”grea”pentru copilasi.
Hai se le oferim spectacole de calitate si la gradi si in sala de spectacol!In Teatru e important sa ajungem cu copilasii:invata cum sa vina imbracati,cum sa se comporte intr-o sala de spectacol(fara sa discutam de mesajul piesei!!!);in gradi iarasi e ok,se bucura copilasii,le este la indemana doamnelor educatoare…
Bună ziua tuturor. Eu cred că ar trebui să existe un echilibru. Teatru de marionete ofera educaţia de a merge la spectacole care formează cultura de a merge ulterior la filarmonică sau la o piesă de teatru (ne mirăm că nu avem această cultură pentru instituţiile de cultură). Teatrele ambulante sunt comode pentru educatoare (nu e uşor să îmbraci 25 de copii pentru a merge la teatru dar merită pentru copii să se facă acest efort măcar o dată pe lună) dar oferă distracţie în grădiniţă. În concluzie cheia este echilibrul.
Primaria ar trebui sa refaca total cladirea teatrului pentru ca i praf si viata copiilor este in pericol,sper sa nu asistam la un dezastru si sa fie prea tarziu cand se vor lua masuri