Duminică, 15 octombrie, va fi ziua alegerilor parlamentare din Austria, o zi care se anunta a fi foarte speciala, dupa o campanie electorala considerata „murdara“. In campania de denigrare ar fi fost implicat si celebrul urmarit in justitie, Tal Silberstein. Iar agenda discutiilor electorale nu o decid partidele traditionale, ci populistii de dreapta, cu temele „interzicerea burka”, „ruta balcanica”, „strainii” si iar strainii. Potrivit sondajelor recente, va avea loc o schimbare a puterii la Viena. Sebastian Kurz, in varsta de doar de 31 de ani, are cele mai bune sanse sa devina cancelar.
Partidul sau conservator, ÖVP, conduce detasat, cu 34%. La guvernare se profileaza o coalitie a ÖVP cu liberalii de la FPÖ, partid apropiat de extrema dreapta, cotat in prezent cu 27%. Sansele actualului cancelar, Christian Kern, sunt proaste, partidul sau social-democrat, SPÖ, prabusindu-se la 22%.
Nu solutii economice, nu impozite, nu educatie, nu sanatate – alte teme domina campania electorala din Austria si toate sunt legate de straini. Pentru a fi „pe val”, actuala guvernare a decis adoptarea „Legii federale asupra interzicerii acoperirii fetei in public”, popular numita „interdictia burka”.
Incepand de duminica trecuta, de cand a intrat in vigoare legea, politia austriaca a intensificat controalele in aeroporturi, la vanatoare nu de teroristi, ci de femei „invelite de sus pana jos”.
Rezultatele au fost nesemnificative, cu exceptia faptului ca unor turisti asiatici le-a fost cerut sa-si dea jos mastile de protectie impotriva poluarii, caci legea se refera la „acoperirea fetei in orice fel”.
Acest consens in Parlament la votarea legii a fost necesar, pentru a nu putea fi invocata discriminarea religioasa. Iar partea hilara este ca si vopsitul fetei, in stil de clown -practicat ludic in Germania si in Austria-, cade sub incidenta legii, cand se desfasoara in spatii publice deschise, diferite de corturile de circ si serbarile pentru copii.
Adoptarea legii a fost practic pusa pe roate de actualul guvern ca masura electorala anti-ÖVP. Presedintele conservatorilor, Sebastian Kurz, a facut din „voalul integral” un simbol al „societatii contrare”. Interesant este faptul ca el a facut acest lucru doar de cand si-a anuntat candidatura la functia de cancelar. In 2014, intr-o luare de cuvant in Parlament, el considera discutia pe tema interzicerii burka „doar o dezbatere artificiala”.
In concluzie, populistii de dreapta domina tematic discursul electoral din Austria (cum s-a intamplat si la alegerile parlamentare din septembrie, in Germania), chiar daca nu au un candidat cu sanse la functia de cancelar. Spre deosebire insa de alegerile din Germania, considerate mai degraba monotone in campania electorala, in tara vecina „si-a bagat dracusorul coada”. si nu de la rusi.
Inca din luna ianuarie a acestui an, a inceput „campania rosie” anti-Kurz. Pagina online a televiziunii austriece scrie azi ca social-democratii de la SPÖ „se pregateau de luni de zile, dupa cum arata campania electorala, pana acum secreta, a lui Tal Silberstein, aflata la dispozitia publicatiei ÖSTERREICH”. Este vorba de subiecte si sloganuri propuse de agentia de consiliere politica a lui Silberstein de la Tel Aviv, intr-o campanie de denigrare in cinci etape.
Se incepea, in ianuarie, cu un „Attack Wave” impotriva lui Sebastian Kurz, pentru ca apoi lumea sa fie instigata pe Facebook. Potrivit informatiilor Tagesschau.de, „consilierul Tal Silberstein ar sta in spatele paginii de Facebook rasiste „Adevarul despre Sebastian Kurz”, ca si in spatele asa-zisei pagini de fani „Noi pentru Sebastian Kurz”.
Desi paginile nu mai sunt accesibile, in presa au aparut informatii despre faptul ca pe ele Kurz ar fi fost acuzat de antisemitism, ca ar fi fost cerute, in postari, inchiderea granitelor si ca ar fi aparut dure critici la adresa actualului cancelar si sef al SPÖ, Christian Kern.
In luna august, Tal Silberstein a fost arestat preventiv in Israel, odata cu partenerul sau de afaceri, Benny Steinmetz, pentru acuzatii de coruptie si spalare de bani, posibil legate si de unele afaceri imobiliare in Romania. Cei doi se afla acum in arest la domiciliu, iar „Silberstein a declarat deja ca varful SPÖ nu a stiut nimic despre planul unei campanii negative”, dupa cum scrie Wirtschaftswoche.de.
„Daca aceasta marturisire ii mai ajuta pe social-democrati in campania lor electorala confuza, ramane discutabil”, conchide publicatia citata. Noi inclinam sa credem ca nu, dat fiind si rezultatul alegerilor germane, unde SPD-ul a obtinut un scor minim in istoria sa, trecand in opozitie. Iar exemplul vecinilor poate conta.
Partide politice din Austria
Partidul Liberal din Austria (Freiheitliche Partei Österreichs – FPÖ) este un partid populist de dreapta, reprezentat in senatul Parlamentului austriac, in toate cele noua consilii regionale si in multe consilii municipale. FPÖ se descrie ca fiind un reprezentant al „celei de-a treia tabere“ si promotor al traditiei revolutiei democratice burgheze din 1848. FPÖ este acuzat de o relatie apropiata de extrema dreapta.
Partidul Social Democrat din Austria (Sozialdemokratische Partei Österreichs – SPÖ) este unul dintre cele mai vechi partide existente in Austria si unul dintre cele doua mari partide traditionale ale tarii. Fondat in 1889 în Hainfeld, Austria Inferioara, sub numele Partidul Socialist Muncitoresc, intre 1918-1934 s-a transformat in Partidul Social Democrat German al Muncii din Austria (SDAPDÖ), partid care a fost interzis in timpul austro-fascismului si al dictaturii naziste.
Partidul Popular Austriac (Österreichische Volkspartei – ÖVP) este unul dintre cele două mari partide traditionale din Austria. El reprezintă spectrul burghez, conservator si este in mod traditional considerat ca fiind aproape de economie, de tarani si de Biserica Romano-Catolica.
NEOS – Forumul Noua Austrie si Liberal (Das Neue Österreich und Liberales Forum) este un partid liberal din Austria. Forumul Noua Austrie a fost fondat in octombrie 2012 si a intrat alegerile parlamentare din Austria, in 2013, intr-o alianta electorala cu Forumul liberal, formaäiune politica cu care a fuzionat in ianuarie 2014. La ultimele alegeri parlamentare din 2013, partidul a atins 5,0% din voturi si este reprezentat în Parlamentul austriac.
Grupul Verzilor – Alternativa Verde (GRÜNE) este un partid politic dn Austria, care face in prezent opozitie in parlamentul austriac, cu 21 de deputati (din totalul de 183). Verzii sunt membri ai Partidului Verzilor din Europa și ai Verzilor Globali (Global Greens).
Lista Peter Pilz (abrevierea PILZ) este o formatiune electorala fondata de fostul deputat al Verzilor, Peter Pilz. Un partid politic asociat, cu același nume, a fost fondat la finele lunii iulie 2017 si va participa la alegerile parlamentare din Austria din 15 octombrie 2017.
Sondaj electoral in Austria, la 08.10.2017 – Surse: info.BILD.de, dpa, APA/Neuwal.com
Notă: Articolul a apărut şi în HotNews.
Lasă un comentariu