Marea problema a alegerilor parlamentare de duminica, din Germania, nu este cine va fi, sau cine va ramane cancelar. Dupa toate probabililtatile, Angela Merkel va obtine al patrulea mandat de sefa a guvernului german. Problema este ca partidul nationalist, Alternativa pentru Germania (AfD), va reusi intrarea in Parlament, pe care a ratat-o la alegerile din 2013. Acest partid, ale carui parole amintesc de nazism, a urcat semnificativ in sondaje, catarandu-se pe o singura tema: refugiatii din Germania si teama unei parti a populatiei de „invazia“ lor.
Potrivit unui sondaj recent cu privire la alegerile din Bundestag de duminica, 24 septembrie, coalitia de guvernamant a cancelarului german Angela Merkel este amenintată de pierderi considerabile.
Dupa cum a comunicat Institutul Emnid, pentru publicatia Bild am Sonntag, Uniunea CDU/CSU a scazut cu un punct procentual, la 35% din votul electoratului, fata de saptamana trecuta. La ultimele alegeri pentru Bundestag, dîn 2013, Uniunea a ajuns la 41,5%.. Intentia de vot pentru SPD ramane neschimbată, la 22%, comparativ cu saptamana precedentă. In 2013, voturile pentru SPD s-au ridicat la 25,7%.
In ceea ce privește posibilele coalitii de guvernare, sondajul ofera o imagine clara: ar fi posibila doar o Mare Coalitie (CDU/CSU-SPD) sau o asa-numita coalitie Jamaica (negru-galben-verde, cum sunt culorile partidelor CDU/CSU, FDP si Verzi). Multi cetateni intervievati in timpul campaniei electorale si-ar dori insa in alt guvern, iar doar 63% dintre alegatori sunt deja siguri cu ce partid vor sa voteze, sau ca vor vota in fapt.
Martin Schulz, contracandidatul social-democrat al Angelei Merkel (CDU) a anuntat o lupta dura si pana in ultimul moment, la alegerile de duminica. Problema este ca aceasta atitudine razboinica nu i-a caracterizat campania electorala si nici confruntarea televizata cu Merkel, din 3 septembrie. Intre cei doi a fost mai degraba armonie, decat confruntare de pareri, ceea de nu i-a adus puncte in plus lui Schulz.
Insa nici Merkel n-a punctat la nivel de partid, caci bune procente din electorat vor o schimbare si „se rotesc” dinspre centru-dreapta, inspre dreapta extrema, reprezentata de AfD. Merkel mai reproseaza social-democratilor ca nu isi exclud, in planurile lor de guvernare, o coalitie cu Stanga, partid de sorginte comunista, in principiu nefrecventabil la varful politicii federale, insa care a ajuns in coalitii de guvernare la nivel regional.
Lasă un comentariu