Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Apă Canalizare Judeţul Arad” s-a mărit cu încă trei membri. Comunele Zerind, Grăniceri şi Peregu Mare au aderat la ADI Apă-Canalizare, intrând astfel în Masterplanul judeţean „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”.
„Este foarte important să oferim fiecărui cetăţean condiţii cât mai bune, în toate domeniile, inclusiv în ceea ce priveşte alimentarea cu apă. În fond, fiecare arădean are acelaşi statut, aceleaşi drepturi şi e normal să aibă şi aceleaşi condiţii. Consiliul Judeţean desfăşoară un proiect gigant, de peste 140 de milioane de euro, pentru introducerea apei în tot judeţul, pentru modernizarea infrastructurii de apă uzată. Avem pregătit şi pasul următor, de continuare a acestui demers, prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare, cu valoare de peste 123 de milioane de euro. Este foarte important ca, pentru implementarea acestui proiect major, pentru funcţionarea întregului sistem de apă şi canalizare, să avem un operator regional, aşa cum ne recomandă şi Uniunea Europeană, iar primirea a noi comune în Asociaţie nu poate decât să fie benefică, în primul rând pentru comunităţile respective”, a afirmat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
La rândul său, Adrian Tăşădan, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apă-Canalizare Județul Arad”, subliniază că principalul obiectiv al Asociaţiei este „de a oferi cetăţenilor servicii competente, în special apă potabilă de cea mai bună calitate. Prin preluarea reţelei celor trei comune, principalul pas este tocmai creşterea calităţii apei şi aducerea ei la acelaşi standard, aşa cum este şi în celelalte localităţi ale judeţului Arad, membre în Asociaţie”.
Primarii celor trei comune consideră că intrarea în Asociaţie nu poate fi decât benefică tuturor, dar mai ales cetăţenilor. „Noi avem apă de o calitate foarte bună, ne alimentăm din puţuri proprii, în ambele localităţi ale comunei: Peregu Mare şi Peregu Mic. Pentru a gestiona sistemul ne trebuia un serviciu separat, care creştea costurile la nivelul oamenilor. Scopul nostru este să păstrăm un preţ cât mai scăzut, iar un operator regional poate să menţină un preţ al apei rezonabil pentru cetăţeni”, a declarat Emeric Kovacs, primarul comunei Peregu Mare.
Claudiu Bătrânuţ, edilul comunei Grăniceri, doreşte extinderea actualei reţele de apă şi canalizare, iar prin intrarea în ADI sistemul poate fi gestionat mai uşor şi cu costuri mai mici pentru cetăţeni. „Comuna noastră are o reţea stradală de alimentare cu apă completă, pentru ambele localităţi, Grăniceri şi Şiclău, dar şi reţea de canalizare şi staţie de epurare pentru localitatea Grăniceri. Ne dorim extinderea reţelei de canalizare în ambele localităţi şi, în acest sens, avem un proiect depus şi finanţat prin PNDL. Intrarea în Asociaţie înseamnă gestionarea reţelei de către un operator specializat, totul pentru a avea tarife cât mai mici şi mai accesibile oamenilor”, a afirmat, la rândul său, primarul comunei Grăniceri.
Şi primarul comunei Zerind, Alexandru Simandi, este satisfăcut de aderarea la ADI „Apă-Canalizare”: „Sincer să fiu, nu eram mulţumiţi de calitatea serviciilor prestate de fostul operator, cel din Chişineu-Criş. Noi avem o problemă serioasă cu apa, la nivel de comună, aceasta având un conţinut ridicat de arsen. Aveam nevoie de un operator puternic, specializat, cum este Compania de Apă Arad, pentru a oferi servicii cu un grad profesional ridicat. Ca şi inventar, deocamdată, comuna noastră are 12 kilometri de aducţiune de apă şi 4 kilometri de canalizare, cât şi o staţie de epurare ce deserveşte 500 de locuitori. Avem câştigat un proiect prin PNDL, în valoare de 3 milioane de euro, prin care vrem să «acoperim» toţi cei 17 kilometri de apă şi canalizare din comună”, a declarat, la rândul său, primarul Alexandru Simandi.
În urma votului de astăzi al consilierilor judeţeni, Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad şi reprezentant al Judeţului Arad în AGA „Apă-Canalizare”, a primit un mandat special pentru a reprezenta Asociaţia în acest demers, de primire a celor trei noi membri.
Lasă un comentariu