Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte agenţilor economici că prima şi a doua zi de Paşti sunt decretate prin lege ca zile libere (art. 139 alin. 1 din Codul Muncii – L.53/2003). Angajatorii care nu respectă acest lucru sunt pasibili de amendă contravenţională în valoare de până la 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii), se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.
Potrivit ITM Arad, „excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.”
„Codul Muncii, reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. (art. 142 alin. 1)
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. (art. 142 alin. 2)
Excepţia de la prevederile art. 139 este stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin Decizia 22/2015, luată într-un recurs în interesul legii, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată şi constă în aceea că fapta angajatorului de a desfăşura activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din această lege, atunci când angajatorul şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de art. 142 din Codul Muncii.
În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad aduce la cunoştinţa tuturor angajatorilor şi angajaţilor că singurele zile nelucrătoare sunt cele prevăzute la art. 139 alin. 1 din Codul Muncii (Legea 53/2003). Potrivit acestui articol, sărbătorile legale în care NU se lucrează sunt:
– 1 şi 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– 1 iunie
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora”, se arată în comunicat.
„Aşadar, nici într-un caz nu trebuie făcută confuzie între zilele naţionale lucrătoare, cum ar fi spre exemplu 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, 10 mai – Ziua de 10 Mai este legată de trei evenimente de referinţă în istoria României: începutul domniei lui Carol I (1866), declararea Independenţei de stat (1877) şi încoronarea primului rege al ţării (1881) etc. şi cele nelucrătoare menţionate, în mod expres, la art. 139 alin. 1 din Legea 53/2003 – Codul Muncii”, se mai subliniază în comunicatul de presă al ITM.
Lasă un comentariu