Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ Arad a făcut o analiză a activității desfășurate în primele șase luni ale acestui an.
Din punct de vedere al infracționalității sesizate, au fost înregistrate 3.802 fapte, dintre care 2.108 reprezintă infracțiuni judiciare, 454 de natură economico-financiară și 1.240 de altă natură. Din cele 375 de infracțiuni stradale sesizate în primele 6 luni ale anului 2024, ponderea cea mai mare au avut-o faptele de lovirea sau alte violențe (158 de fapte), furturile (116 infracțiuni de furt) și distrugerile (69 de fapte).
În ceea ce privește infracționalitatea judiciară, în primele 6 luni ale anului 2024 au fost sesizate 2.108 fapte. Din numărul total al infracțiunilor judiciare sesizate în primele 6 luni ale anului 2024, 803 se regăsesc în municipiului Arad (aproximativ 38,09%).
Principalele infracțiuni sesizate rămân, și în acest an, cele contra patrimoniului, fiind sesizate 1.518 de fapte. Dintre infracțiunile contra patrimoniului sesizate, cele mai multe au fost sesizări de furt, respectiv 776 de fapte, reprezentând 51,12% din totatul infracțiunilor contra patrimoniului.
În perioada analizată, 1.072 persoane au fost cercetate în calitate de suspecți, fiind reținute 123 de persoane (+6 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), față de 79 dintre aceștia, magistrații luând și alte măsuri preventive.
În ceea ce privește violența domestică, în 6 luni ale anului 2024 au fost săvârșite 258 infracțiuni din această categorie, (din care 141 în mediul urban și 117 în mediul rural) cu 15 mai puțin față de primele 6 luni ale anului 2023, când au fost comise un număr de 273 infracțiuni din această categorie (din care 132 în mediul urban și 141 în mediul rural). Cea mai mare pondere privind infracționalitatea sesizată în domeniul violenței domestice o au infracțiunile de lovirea sau alte violențe, respectiv 147 fapte, reprezentând 57 % din totalul sesizat.
Polițiștii arădeni au emis, în primele 6 luni ale acestui an, 107 de ordine de protecție provizorii, față de 112 în perioada similară a anului precedent (cu 5 mai puține).
Siguranța rutieră a fost o direcție de acțiune importantă, fiind organizate cu frecvență crescută, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ, prevenirea accidentelor rutiere și descurajarea fenomenului infracțional. Astfel, au fost organizate 818 acțiuni, pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri, ocazie cu care au fost constatate 473 de fapte penale, au fost aplicate 18.085 contravenții la OUG 195/2002, 511 contravenții la alte acte normative și au fost reținute 1.127 permise de conducere pentru fapte contravenționale și infracțiuni la regimul circulației rutiere.
În cele 6 luni ale anului 2024, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere (neacordare prioritate vehicule, neacordare prioritate pietoni, viteza neregulamentara, circulația pe sens opus, abaterile biciclistilor) și consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan (143 acțiuni organizate pentru combaterea conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice și 80 acțiuni pentru combaterea conducerii sub influenţa drogurilor sau a substanţelor similare ).
În perioada analizată, situaţia operativă a accidentelor de circulaţie grave este următoarea: 34 accidente de circulație, în care au decedat 15 persoane și 21 persoane au fost rănite grav.
Din punct de vedere al combaterii contrabandei cu țigarete și tutun, o activitate foarte bună poate fi remarcată în primele 6 luni ale acestui an, perioadă în care, în cadrul unui dosar penal, au fost desfășurate 79 de percheziții domiciliare pe raza județelor Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și a municipiului București, într-o cauză ce a vizat destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, tutun, materiale pirotehnice şi spălare a banilor.
Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro. Au fost puse în executare peste 56 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, fiind dispusă de către judecătorul de drepturi și libertăți luarea măsurii preventive a arestului preventiv față de 11 inculpați, fiind luată, totodată, față de alți 3 inculpați măsura preventivă a controlului judiciar. Polițiștii arădeni au desfășurat activitățile prin delegare, de către D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Timișoara.
În ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale, în perioada de referință, la nivelul I.P.J. Arad au fost înregistrate 78 de dosare penale, fiind soluționate 34 dintre acestea. Au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară într-o cauză în care se efectuează cercetări privind fapte de evaziune fiscală ca urmare a nedeclarării în totalitate a operațiunilor intracomunitare desfășurate în perioada 2021 – 2023, de către trei societăți comerciale, înmatriculate în România și înregistrate pe numele unor cetățeni turci, cu prejudiciul estimat de 100.000 euro și într-o cauză în care se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, executare de activități miniere fără permis sau licență de concesiune și exploatarea sau întreţinerea lucrărilor construite pe ape ori în legătură cu apele şi de extragere a agregatelor minerale, fără autorizaţia de gospodărire a apelor, prejudiciul estimat în sumă de 1.000.000 lei.
Din totalul dosarelor penale de evaziune fiscal soluționate, 6 dosare penale au fost soluționate cu trimitere în judecată a 7 persoane și cu recuperarea prejudiciului în valoare de 4.006.401 lei.
Activitatea în domeniul silvic s-a desfăşurat în colaborare cu structuri partenere în cadrul protocoalelor de cooperare şi planurilor comune de acţiune respective, Direcţia Silvică Arad, Garda Forestieră Arad, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Arad şi Garda de Mediu Arad. Fondul forestier de pe suprafața județului Arad este administrat prin 10 ocoale silvice de stat și 6 ocoale silvice de regim.
În primele 6 luni ale anului 2024 la nivelul IPJ Arad au fost desfășurate 348 de controale, fiind aplicate 143 de sancțiuni contravenționale la regimul silvic în valoare de 244.320 de lei. Urmare a activităților de mai sus a fost confiscat volumul total de 1099,77 m.c. material lemnos în valoare de 353.860 lei.
În perioada de referință au fost înregistrate un număr de 27 dosare penale conf. Legii 46/2008 și Cod penal, din care 10 cu AC și 17 cu AN. Au fost cercetate 21 de persoane, fiind dispusă măsura reținerii față de un suspect.
Activitățile menționate anterior, atât în domeniul evaziunii fiscale cât și în domeniul silvic, au avut ca obiectiv major protejarea patrimoniului natural național și exploatarea acestuia în condiții de legalitate.
Siguranța școlară a fost o prioritate a polițiștilor arădeni, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
În primele 6 luni ale anului 2024, politiștii arădeni au desfășurat un număr de 214 activități educativ preventive în unitățile de învățământ, având ca beneficiari ai activităților desfășurate un număr de 8597 de elevi. Au fost încheiate un 2 protocoale de cooperare, privind reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ cu D.G.A.S.P.C. Arad, Centrul Cultural Județean, precum și cu unitățile de învățământ . Au fost desfășurate activități în cadrul programului ”Școala Părinților”, împreună cu partenerii I.S.J. Arad și Camera de Comert si Industrie Arad, în cadrul căruia au fost efectuate activități educative- preventive, de informare a părinților cu privire la modul de abordare, gestionare și comunicare a situațiilor generate de copii, din punct de vedere legal, emotional și psihologic. Programul s-a dovedit a fi atractiv, până în prezent fiind încheiate două cicluri de pregătire, efectuate în municipiul Arad, urmând ca activitatea să se extindă și în localități din județul Arad.
Totodată, la inițiativa Instituției Prefectului Județului Arad, a fost demarată o campanie de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ, la nivel județean, în colaborare cu reprezentanții Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog Arad, I.S.J Arad, I.S.U Arad și reprezentanți ai U.V.V.G. Arad, având ca scop informarea cu privire la consecințele consumului de substanțe interzise, atât din punct de vedere medical, psihologic, dar și din punct de vedere legal, a factorilor de conducere și cadrelor didactice.
Foto: Arhivă, caracter ilustrativ
[…] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “newsar.ro” […]