S-au împlinit, pe 1 septembrie, 45 de ani când a luat ființă Clubul Sportiv Școlar Gloria Arad. Din păcate, a fost o aniversare tristă pentru cei implicați și acum în viața clubului sportiv. Sportul arădean este, în general, „în moarte clinică“ în ultimii ani, autoritățile locale nefiind interesate să ofere facilități copiilor care își doresc să practice un sport și nu să stea toată ziua în fața dispozitivelor moderne care ne-au acaparat în această perioadă.
„Sigur, ne bucurăm de această aniversare, chiar dacă nu au avut loc niciun fel de festivități. Eu am venit la acest club din 1974 și cât mai am putere o să fac tot ce pot să mergem mai departe“, ne-a declarat Mihai Telechi.
Șeful catedrei de judo are însă încă o mare supărare în aceste zile. În urmă cu patru ani s-a dispus – doar pe plan local – unirea Clubului Sportiv cu Liceul cu Program Sportiv (LPS) Arad, o mutare care însă nu a primit aprobare din partea Ministerului Tineretului și Sportului. Acum, prin dispoziția Inspectoratului Școlar Arad, s-a decis ca reprezentanţii conducerii LPS să se mute cu birourile în clădirea Clubului Sportiv Școlar Gloria, locul în care este și sala de judo care a oferit României atât de mulți campioni. Din cauza acestui lucru, Mihai Telechi a fost nevoit să își părăsească biroul metodic – locul în care se află peste 130 de cupe și medalii obținute de sportivii săi. „Nu mai avem spațiu, pentru că la parter avem două birouri oferite în chirie celor de la Sindicatul Profesorilor din Inspectorat. Nu știu acum ce voi face cu toate acele Cupe, practic oricine dorea să afle istoria acestui club o afla direct de pe acei pereți. Ni s-a promis la un moment dat un Muzeu al Judo-ului Arădean, dar totul a rămas la nivel de promisiuni. S-au luat cum și două din dormitoarele copiilor, pentru a se face loc celor de la LPS. Eu, probabil, îmi voi face un birou undeva în vestiar, nu știu acum… Cel mai tare mă doare că nu știm ce vom face cu toate acele Cupe și medalii, unde le vom depozita. Chiar dacă nu putem să ne desfășurăm activitatea în cele mai bune condiții, eu încă mai am puterea în mine să merg mai departe și să încercăm să obținem rezultate bune“, ne-a spus, cu durere în glas, Mihai Telechi.
Am stat de vorbă și cu Constantin Călinescu, primul director al CSȘ Gloria: „Într-adevăr, am împlinit 45 de ani de la deschiderea acestei Școli. Am avut șapte secții la început, judo, handbal fete, haltere, fotbal, box, lupte greco romane și atletism. Am beneficiat atunci de multă deschidere din partea autorităților locale, chiar dacă eu am fsot nevoit să găsesc spații de antrenamente pentru toate aceste secții. Acum, din păcate, observ că nu mai este la fel. Se închid porți, dispar secții, sportul nu mai înseamnă pentru orașul nostru ce a însemnat odată. E păcat, pentru că de aici de la CSȘ Gloria s-au ridicat campioni mondiali, sportivi prezenți la Olimpiade… Acum observ cu tristețe că CSȘ Gloria și-a pierdut din identitate“.
Așadar, o aniversare tristă pentru CSȘ Gloria Arad, un club care chiar dacă își dorește să atragă tineretul spre sport are parte de tot mai multe piedici.
Il doare in cot pe Falca de sport!