Arădenii care beneficiază de AJUTOR SOCIAL, puși la MUNCĂ. Ce se întâmplă cu cei care REFUZĂ

Arădenii care beneficiază de AJUTOR SOCIAL, puși la MUNCĂ. Ce se întâmplă cu cei care REFUZĂ

Un număr de 24 de arădeni apți de muncă, din totalul de 123 de familii care beneficiază de venitul minim garantat, reprezentanți ai familiilor care beneficiază de ajutor social, au procedat la o serie de acțiuni de salubrizare pe mai multe străzi din municipiu, în ultima săptămână.

Din categoria asistaților social mai fac parte și persoane apte de muncă, dar care au în întreținere copii mai mici de șapte ani, persoane cu handicap, persoane scutite medical, în incapacitate de muncă și persoane care au vârsta de pensionare, sunt apte de muncă dar nu au dreptul la pensie.

Persoanele majore apte de muncă, beneficiare de ajutor social, sunt obligate să muncească în interes local, la solicitarea primarului, potrivit Legii 192/2018. Munca în interes local se referă la: lucrări de salubrizare, întreținere spații verzi, obiective publice, inclusiv activități de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pe baza recomandărilor acestora, potrivit legii menționate. În situația în care persoana nominalizată de primar să muncească în interes local se află în incapacitate temporară de muncă, sau și-a pierdut total ori parțial capacitatea de muncă, obligația de a munci în interes local se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului, informează DGPLA. 

Beneficiarii de ajutor social care refuză locul de muncă ori participarea la cursuri de formare profesională oferite prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pierd dreptul la acest beneficiu. Ei pot solicita din nou venit minim garantat după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.
Astfel, în intervalul 4-9 decembrie 2019, beneficiarii venitului minim garantat pe economie au igienizat străzile: Tarafului, Frumoasă, Ilarion Felea și Renașterii (până în zona balastierei), sub controlul polițiștilor locali din cadrul Biroului Supraveghere Comunitară.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.