Dialog pe teme legate de sănătate, la Consiliul Județean Arad (CJA) unde zeci de specialiști arădeni în medicină au vorbit despre proiectele de viitor ale Spitalului Județean.
Planul Național de Redresare si Reziliență oferă finanțări pentru spitale în domeniile Oncologie, Cardiologie și Terapie Intensivă, proiecte intre 10-75 de milioane de euro. Proiectele trebuie finalizate integral până la sfârșitul anului 2026 și depuse, ca propuneri de principiu, în această perioadă. Direcțiile de acțiune pentru spital au fost discutate la Consiliul Județean Arad. Liniile majore de finanțare din fonduri europene pentru investițiile în spital vor fi, în următoarea perioadă, Programul Operațional Regional 2021-2027, Programul Interreg România-Ungaria, Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Ne-am întâlnit cu o parte din reprezentanții sistemului arădean de sănătate publică pentru a stabili ce proiecte vom depune pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și în ce ordine a priorităților. Peste 30 de persoane au participat la acest dialog, medici, manageri medicali, directori din Consiliul Județean, directori din Primăria municipiului, reprezentanții Facultății de Medicină de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, directorii Direcției de Sănătate Publică și ai Casei de Asigurări de Sănătate, respectiv întregul Consiliu de Administrație al Spitalului Județean și conducerea spitalului. Alături de mine au fost și prefectul Aradului și viceprimarul municipiului, pentru că am vrut să dăm un semnal clar: avem cu toții același interes, interesul Aradului, pentru care trebuie să colaboreze fiecare instituție”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.
Dr. Ilie Cristiana, șeful Secției Oncologie, a pus în dezbatere necesitatea înființării unui Compartiment de Radioterapie, cu o valoarea aproximativă a investiției de 10 milioane de euro. În prezent în Arad funcționează doar Secția de Oncologie Medicală, cu un efectiv de 50 de paturi, și un Ambulator. În anul 2019 s-au înregistrat la Arad 1480 de noi cazuri de cancer; dintre acestea 42% au necesitat radioterapie în scop curativ. Secția de Oncologie se va muta într-un sediu nou, modernizat și amenajat de Consiliul Județean, pe strada V. Babeș. Dr. Ilie a pledat pentru Radioterapie, pentru că astăzi aceasta se realizează pentru pacienții arădeni la Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca. La nivelul întregii țări sunt 32 de aparate de radioterapie (unele învechite), necesarul fiind de aprox. 140. Dincolo de această procedură, dr. Ilie i-a propus președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și o altă investiție consistentă în tratamentele moderne ale cancerului, respectiv curieterapie (radiumterapie), care ar aduce spitalul de specilitate din Arad la cel mai avansat nivel din vestul țării.
Pe domeniul Cardiologie, dr. Cristian Dina a prezentat un proiect ambițios de dezvoltare a secției, pornind de la premiza că „există un spațiu nelimitat pentru dezvoltare”, pentru că Aradul ocupă un nedorit loc fruntaș al patologiilor cardio-vasculare și al afecțiunilor cardiace. De ani de zile s-a împământenit și un „export” al pacienților cardiaci către Timișoara și Ungaria, cu un efect distructiv pentru că se reduce volumul de lucru la Arad, ceea ce reprezintă o lovitură serioasă pentru bugetul spitalului (care se reflectă în volumul și complexitatea serviciilor medicale prestate). „Eu sunt deja de șapte ani și jumătate în Arad, și Spitalul Județean a făcut niște progrese. Din 1997, când încă lucram la Timișoara, am început să colaborez cu secția de Cardiologie. Până în 2018 progresele au fost extrem de modeste, se lucra la nivelul anilor 1980 în spitalul arădean. În ultimii doi ani spitalul a făcut progrese remarcabile în domeniul Cardiologiei și acesta este meritul Consiliului Județean. Peste 90% dintre pacienții de pe Cardiologie care înainte plecau din spital au rămas aici, după investițiile începute în anul 2018 de Consiliul Județean, iar asta a permis ca fondurile să rămână în spitalul din Arad. Introducerea RMN-ului cardiac și preluarea Laboratorului de Cardiologie Intervențională de către Consiliul Județean au făcut ca Aradul să nu mai fie un exportator masiv pe partea cardiovasculară, am ajuns chiar să avem multe solicitări de la pacienți din alte județe, aproape că medicul nu mai face față. Iată de ce se impune o dezvoltare a secției”, a precizat dr. Cristian Dina, după care a expus punctual unele dintre investițiile necesare ca secția de Cardiologie să devină printre cele mai performante din această zonă.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu, a declarat că prin mutarea unor secții este posibilă eficientizarea actului medical, aducând împreună secții cu același specific. O prioritate ar fi și reabilitarea rețelelor electrice, a instalațiilor împotriva incendiilor și optimizarea rețelei de oxigen. Se dorește identificarea din fonduri europene și a unor soluții pentru reabilitarea și modernizarea întregii clădiri principale a spitalului și a clădirii spitalului municipal.
Sursa foto: www.sfatulmedicului.ro
Lasă un comentariu