Stația de sortare din Arad a început să funcționeze de săptămâna trecută, însă pentru ca aceasta să își atingă scopul, este nevoie de implicarea cetățenilor. Cei care nu vor respecta aceste obligații riscă amenzi.
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută chiar la Stația de Sortare, care se află pe Șoseaua de Centură, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, directorul general al RETIM, Dan Pascu, Mehelean Nicolae, director general al Recons și constructorul Tortora Christian de la Alten Waste Engineering SRL, au vorbit despre funcționarea acestei stații, dar și despre cât de important este ca arădenii să își sorteze deșeurile atunci când le aruncă.
„Vrem să transmitem un semnal către arădeni, și anume că doar Stația de Sortare și noi singuri nu vom putea să facem față dacă ei nu sunt parteneri cu noi, să dovedim că suntem în secolul XXI și să începem sortarea de acasă. Doar punctual, dacă mai sunt scăpări din greșeală, să intervină Stația de Sortare. Ce vedem aici nu este o normalitate. În următoarea perioadă vom încerca să mediatizăm cât mai mult și dorința noastră este ca fiecare acasă atunci când aruncă gunoiul să îl sorteze, apoi, cu sprijinul celor de la RETIM, vom trimite și atenționări celor care atunci când se ridică gunoiul s-a constatat că nu s-a îndeplinit această obligație. În etapa a treia vom trece, pentru cei care nu înțeleg, sper eu cât mai puțini, la măsuri «mai coercitive», adică nu se va ridica gunoiul până nu va fi sortat, și doar în ultimă fază vom ajunge, doamne ferește, la amenzi, în cazul celor care chiar nu vor să se alinieze celor mulți pentru a avea un oraș civilizat”, a transmis Călin Bibarț.
„Pornim de undeva de unde nu suntem foarte rău, dar nici pe departe nu suntem bine. În momentul de față, sub jumătate din ceea ce ar trebui să fie deșeuri reciclabile se colectează separat, iar din ceea ce se colectează separat sunt contaminate cu multe deșeuri menajere, precum mâncare, ceea ce face ca să se piardă calitatea, se pierde o bună parte din aceste deșeuri reciclabile, care altfel au un potențial de reciclare foarte mare. Noi ne propunem să acționăm alături de Primărie și ne bucurăm că sunt mulți alături de această inițiativă, care de fapt înseamnă normalitate. Arădenii trebuie să fie convinși că aceste lucruri contează, dacă fac acest gest simplu de a pune deșeurile separat, pe baza unor instrucțiuni simple și pe baza unei campanii pe care o vom începe în următoarele zile, să înțeleagă exact ceea ce trebuie făcut. Lunar vom publica rapoarte împreună cu colegii de la Recons pentru a vedea de unde am pornit și cum progresăm”, a declarat Dan Pascu, director general al Retim.
„Acum lucrează 32 de persoane, toată instalația este pe automat, intervențiile nu sunt necesare, funcționează perfect, nu a avut nici o problemă la recepție, însă cantitățile de gunoi de la populație sunt contaminate destul de serios. Capacitatea Stației de Sortare în momentul de față este de 12 tone pe oră. Ea a fost realizată în doar patru luni, de către constructor și încă cinci persoane, iar până acum nu am avut absolut nici o problemă!”, spune Nicolae Mehelean, director general al Recons.
Ce pot și trebuie să facă cetățenii? Trebuie să știe cum se colectează corect deșeurile în gospodărie sau la locul de muncă, să informeze toți membrii familiei și chiar vecinii lor asupra acestor reguli pentru că ne dorim cu toții un oraș curat. Și, de fapt, aceasta este o stare de normalitate la care putem ajunge ușor, dacă sunt respectate câteva reguli simple privind colectarea separată a deșeurilor și depozitarea lor în recipientele corespunzătoare, informează Primăria.
Așadar, deșeurile trebuie colectate separat:
– plasticul și metalul se depun în recipientele galbene
– hârtia și cartonul se depun în containerul albastru
– ambalajele de sticlă se depun în containerele verzi
– deșeurile biodegradabile se depun în recipientele de culoare maro
– tot ce nu e reciclabil sau biodegradabil se depune în containerele negre
După sortare, deșeurile din plastic, metal, hârtie, carton, sticlă care îndeplinesc cerințele necesare sunt transportate la companii specializate unde în urma unor procese industriale sunt transformate în materie primă pentru alte produse, acestea reîntorcându-se în ciclul economic. Deșeurile reziduale și cele compromise prin amestec sau prin colectare neconformă sunt de-a dreptul îngropate în deponeele ecologice, situație care este cea mai dăunătoare pentru mediu și cea care generează cele mai mari cheltuieli.
Este strict interzisă depozitarea în sau lângă recipientele de colectare a deșeurilor voluminoase, a celor periculoase, a deșeurilor electrice, electrocasnice și electronice, a deșeurilor rezultate din construcții, dar și a deșeurilor vegetale provenite din toaletarea pomilor sau curăţarea şi întreţinerea spaţiilor verzi. Municipalitatea arădeană anunță că a identificat soluții de colectare a acestor tipuri de deșeuri.
Colectarea separată și corectă a deșeurilor nu este numai o datorie morală, ci și o obligație legală, conform Legii 101/ 2006 și a Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Arad nr. 297/2015. Dacă va constata încălcări ale acesti obligații, Poliția Locală Arad poate aplica amenzi în cuantum de până la 1000 de lei pentru persoane fizice și de până la 2500 de lei pentru persoane juridice. Pe de altă parte, RETIM nu va mai colecta recipientele care conțin mai multe categorii de deșeuri amestecate. Pubelele și containerele cu conținut necorespunzător vor fi etichetate cu explicații și vor rămîne pe loc până la următoarea colectare, când vor fi ridicate numai dacă deșeurile au fost sortate corespunzător între timp.
Dacă sunt identificate nereguli la punctele de colectare a deșeurilor Primăria roagă cetățenii să le sesizeze, apelând Dispeceratul Direcției Generale Poliția Locală Arad, la numărul de telefon 0257-939! Dacă sunt probleme la ridicarea deșeurilor de către operatorul RETIM, se realizează fotografii sau video și se trimit pe site la următoarea aplicație https://retim.ro/sesizari/ .
Ghidul complet de colectare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare este disponibil aici https://retim.ro/ghid-arad/
RETIM rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email contact@retim.ro și pagina oficială de Facebook. De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.
Atat timp cat ei nu ne ofera decat tomberon galben pe care scrie: pentru sticla, plastic, hartie si carton, sa fie sănătoși
nu avem decat tomberon galben restul sunt din acelea metalice! nu avem tomberoane maro si verzi deci despre ce vorbim??
Am încheiat în urmă cu 2 luni un contract cu Regim și am primit doar o pubelă NEAGRA și saci galbeni… De unde pubelă galbenă, verde, albastră ?!
Plus că, Retim nici nu respectă ridicarea la 2 săptămâni a deșeurilor reciclabile.
Cel puțin,…nu în zona noastră. Să nu mai zic de angajații care lasă de dorit, aproape de fiecare dată împrăștie gunoiul pe jos și trebuie facem noi curat după ei pe stradă!!!
Scuze….am vrut să scriu mai sus RETIM …