Pericolul reprezentat de clădirile istorice din centrul Aradului, care se năruie efectiv peste trecători, scoate în evidenţă nepăsarea autorităţilor, în special a administraţiei locale care, spre deosebire de alte administraţii din zona de vest a ţării, nu a reuşit să rezolve această problemă. Soluţii existau, inclusiv prin accesarea de fonduri europene, dar priorităţile adminstraţiei locale au fost altele…
Prezentăm, în cele ce urmează, relatarea lui Sebastian Bulumac, reprezentant al societăţii civile, o voce care mai mereu arată cu degetul lucrurile nelalocul lor (şi sunt destule!) din Arad.
Iată ce a povesteşte Sebastian Bulumac:
„În data de 30 decembrie la ora 12:19 am alertat serviciul de urgență 112, după ce o bucată de ornament cât pumnul a căzut la jumătate de metru de capul lui Cezar, în timp ce făceam ultima plimbare din 2017 pe bulevardul central al Aradului. E vorba de clădirea de la nr. 83, colț cu Str 1 Decembrie, restaurată relativ recent, unde se află un sediu de bancă, o sală de jocuri de noroc şi vreo 30 de apartamente.
Cunosc pericolul existent cam pe toată porțiunea bulevardului şi a străzilor adiacente, de aceea nu mergem niciodată foarte aproape de clădiri, dar multă lume nu e aşa de atentă şi cei mai periclitați sunt copiii mici. Cauzele situației triste din centru sunt deja cunoscute: dezinteresul proprietarilor, precum şi apatia dublată de incompetenţă a administrației locale.
Mi s-a făcut legătura la ISU, am vorbit cu ei, le-am prezentat situația şi i-am rugat insistent ca împreună cu Poliția Locală să balizeze zona pentru că pericolul e real. Angajatul ISU mi-a spus că proprietarii au obligații legale, i-am răspuns că ştiu asta, dar şi autoritățile au OBLIGAȚIA de a-i proteja pe cetățenii, care circulă pe domeniul public, de eventuale pericole. Am fost asigurat că vor merge de îndată şi vor proteja zona, dar eu am vrut să fiu convins că află asta şi administratorul imobilului.
Am făcut rost de numărul de telefon al administratorului, i-am povestit întâmplarea, i-am zis că apreciez că au investit în restaurarea fațadei, că e evident că firma de construcții şi-a bătut joc de lucrare, dar că nu e normal ca zeci de proprietari să nu pună nicio semnalizare de pericol. Cu atât mai mult cu cât ornamentele s-au desprins pe tot frontul fațadei lăsând un gol ce se observă lesne şi în pozele ataşate.
Tocmai pentru că doamna mi s-a părut rezonabilă, pentru că mi-a spus că constructorul a intrat în insolvență, că nu mai au pe cine să acționeze în instanță şi ei au plătit peste 100 mii de euro, nu am vrut să fac public cazul, convins fiind că autoritățile îşi vor face treaba.
Am revenit să verific după Revelion şi am fost total surprins când am văzut că totul era neschimbat, nu erau stâlpi de balizaj şi nici vreun mesaj care să atenționeze trecătorii. I-am scris administratoarei şi mi s-a dat un răspuns care m-a şocat, schimbul de replici fiind ataşat tot aici.
Primăria şi ISU consideră că nu reprezintă niciun pericol pentru că nu au căzut bucăți solide. Uitați-vă şi voi la poze sau mergeți acolo şi constatați pe viu. Ce am văzut eu cu ochii mei a fost o bucată suficient de mare ce s-a sfărâmat, e adevărat, la contactul cu trotuarul, dar care sigur ar fi spart capul unui copil. Şi o cărămidă se sfarâmă când cade de la 15 metri pe trotuar, dar dacă întâlneşte capul unui om, lucrurile se schimbă radical. Sunt consternat de atâta nepăsare şi prostie, dar voi sesiza din nou ISU şi Primăria.
Primăria trebuie să trimită notificări tuturor celor care nu îşi restaurează corect fațadele, mai ales dacă devin un pericol public. Cei care nu respectă legea pot fi amendați cu plata unui impozit pe clădire de 5 ori mai mare.
Legea nr. 166/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor mai prevede şi că proprietarii clădirilor istorice își pot renova locuințele pe exterior cu ajutorul unor sume de bani primite de la primării, ce vor fi restituite în cel mult 10 ani.
Primăriile altor oraşe au făcut parteneriate cu proprietarii şi rezultatele se văd, la Arad însă cade oraşul pe noi şi responsabilitatea e împărțită întreproprietarii de imobile şi autorități.
Vă rog, în special pe cei cu copii mici, nu vă plimbați pe sub balcoane şi păstrați o distanță de siguranță de cel puțin doi metri pentru că Aradul se prăbuşeşte, la propriu. Atenția trebuie să fie sporită mai ales după zile cu ploaie, când apa se infiltrează prin acoperişuri sau prin crăpăturile de pe fațade. Protejați-vă singuri pentru că celor plătiți de voi şi pentru asta nu le pasă.”
Relatarea este însoţită de fotografii sugestive şi de o parte a dialogului purtat cu administratorul imobilului:
Ce bine ca pe aceasta cladire se vede asa de bine cum a cazut tencuiala, insa oare si-a imaginat cineva ca imediat dupa ce a cazut o bucatica de tencuiala a fost chemata macaraua si a fost indepartata/dezafectata fiecare portiune care prezenta pericol iminent ca sa cada tencuiala la cineva in cap (acum vreo 2 ani jumate sau 3)? Desigur ca nu, lumea isi imagineaza ca tot ce lipseste acolo a picat asa cu nemiluita. Oare cine a scos acea suma fantastica de 100.000 de euro pentru reabilitare in textul bulumacului? Scrieti niste articole ce nu spun adevarul si nu reprezinta realitatea. Faceti o plimbare pe Bulevardul Revolutiei si mai apoi reveniti cu niste comentarii viz-a-viz de acesta cladire care a fost renovata si unde pe partea de pe Revolutiei firma angajata nu a facut treaba buna, insa uitati-va intai la cladirile pe care le-ati vazut prin oras atat pe Bulevard cat si pe celalalte strazi centrale.
Mai repede aveti grije cu bulumacul sa nu cada tavanul, decat sa va faceti griji pentru o cladire renovata atata timp cat orasul e plin de cladiri in paragina de pe ale caror pereti cade in intregime tencuiala la oameni in cap si nimeni n-a sesizat nimica.