Aradul, ,,oraș model” cu un spital în mijlocul unui cimitir, Oncologia cu morga alături și cu o Mega Maternitate într-un veșnic studiu de fezabilitate, cam aceasta ar fi pe scurt descrierea situației actuale a sistemului sanitar arădean făcută de medicul șef al Secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Conf. Univ. Dr. Gheorghe Furău le adresează autorităților și arădenilor deopotrivă o scrisoare deschisă, cu speranța ca măcar „în al doisprezecelea ceas” toți cetățenii Aradului să fie informați despre actuala situație a sectorului sanitar și despre problemele de infrastructură pe care acesta le are, Aradul fiind unul din cele mai defavorizate județe, activitatea medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență desfășurându-se în peste 20 de locații.
Redăm mai jos scrisoarea semnată de dr. Gheorghe Furău (foto).
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI CETĂȚENII JUDEȚULUI ARAD REFERITOARE LA SITUAȚIA MATERNITĂȚII ARĂDENE
QUO VADIS SPITAL MATERN-partea a II a
Subsemnatul , Conf. Univ. Dr. Furău Gheorghe, în calitate de medic șef Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, consider necesară prezentarea unui punct de vedere avizat privind situația maternității într-o a doua scrisoare.
Prima scrisoare, din anul 2016, a avut un răspuns fericit , evitându-se mutarea maternității în locația din Grădiște în ultimul moment, ca urmare a intervenției opiniei publice și a d-lui senator Fifor Mihai care a reușit să-l convingă pe d-l Ministru al Sănătății de atunci – Patriciu Achimaș Cadariu- despre nocivitatea acelui proiect ( maternitate în mijlocul unui cimitir într-un spațiu neîncăpător cu destinație țintită pentru Spitalul TBC).
Am sperat ca noua conducere a Consiliului Județean Arad după alegerile din anul 2016, va rezolva problemele de infrastructură ale sectorului medical, Aradul fiind unul din cele mai defavorizate județe, activitatea medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență desfășurându-se în peste 20 de locații.
Dezbaterea publică în cadrul Primăriei, ca urmare a prezentării ,, Planului de dezvoltare a sănătății la nivelul municipiului Arad – Împreună pentru un oraș sănătos! din septembrie 2016 elaborat de un grup de cercetători valoroși pe plan național și internațional, care au prezentat un material similar la solicitarea Consiliului Județean Arad m-a făcut să privesc cu optimism spre viitorul sănătății arădene, punctele de vedere prezentate atunci solicitând o locație nouă în sistem pavilionar pentru secțiile spitalului asigurându-se în același timp completarea organigramei cu personal medical calificat.
Din păcate așteptările nu s-au confirmat și după hotărârea de relocare a Secției Oncologie Medicale pe str. Vicențiu Babeș a urmat o decizie controversată ( votul din Consiliul Județean a fost contestat datorită vicierii rezultatului prin participarea la vot a unei persoane fără drept ) privind mutarea Medicinei Legale inclusiv Morga în aceeași locație.
Aradul deține un loc fruntaș pe țară în ceea ce privește bolile oncologice astfel încât a fost bugetat pentru construcția unei secții de radioterapie care va fi amplasată în curtea vechiului spital municipal.
După toate acestea, subsemnatul împreună cu 14 personalități din sistemul sanitar cu experiență și carieră în domeniile medicale precum și persoane implicate în managementul sanitar alături de personalități din societatea civilă și reprezentanți ai Cultelor am inițiat înființarea asociației ,, NOUA MATERNITATE ’’ rezervat Ministrul Justiției nr. 159850/15.03.2017 pentru a veni în sprijinul autorităților locale în domeniul sănătății.
La începutul lunii septembrie 2017 Asociația NOUA MATERNITATE a depus un material sintetic către toate instituțiile abilitate ( Prefectura județului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Arad, DSP Arad, Casa de Asigurări de Sănătate Arad, Colegiul Medicilor și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad ) pentru a lua cunoștință despre propunerile concrete privind infrastructura medicală, luîndu-se în considerare următoarele locații:
Subcetate – propusă în septembrie 2016, unde s-ar fi putut reloca toate secțiile prin construirea unui spital nou în sistem pavilionar ( costuri estimate pentru cele 40.000 mp utili sub 100 milioane EURO, în condițiile în care în Germania prețul pe mp construit era de 2000 EURO/mp în anul 2017).
Această propunere am exclus-o din cauza problemelor legate de ilegalitățile privind terenurile din Subcetate.
În perimetrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de pe strada Andrenyi Karoly , între Secția Pediatrie II și Biserică, pentru care s-au făcut studiile de fezabilitate și care au fost abandonate ulterior de decidenți și pe care asociația a considerat-o inadecvată din primul moment.
În perimetrul fostului Spital Municipal Arad din Piața Mihai Viteazul, prin construirea unei clădiri care să aibe bloc operator comun cu actualele secții Chirurgie II și Urologie.
-la momentul propunerii terenul era în proprietatea Primăriei Arad cu toate utilitățile și acces corespunzător cu respectarea POT
– costurile de construcție ar fi scăzut semnificativ prin simplificarea circuitelor, realizarea unui bloc operator comun ( Urologie, Chirurgie, Ginecologie inclusiv Laparoscopie și Chirurgie robotică) și ATI comun.La momentul respectiv costurile au fost estimate la o sumă de aproximativ 15 milioane EURO pentru întregul complex.
– consider că o minimă investiție în celălalte secții ale Spitalului Municipal ( Interne, Reumatologie , Balneofizioterapie și recuperare medicală, Nefrologie și Medicina Muncii) ar fi revigorat acest spital creând un pol medical accesibil și drag arădenilor.
Motivația acestei scrisori este urmarea publicării articolului – Noul Matern ,,intră la apă” în Jurnalul Arădean din data de 31.08 2022 în cadrul căruia există afirmația d-lui Președinte al Consiliului Județean Arad ,, …Doctorii au decis atunci ca viitorul Matern să fie, de fapt, un complex de secții, respectiv toate secțiile dedicate copiilor, dar și cele de Obstetrică și Ginecologie…”
În cadrul întâlnirii oficiale din data de 13.03.2017 am solicitat precizări și obținerea tuturor avizelor inclusiv de la DSP Arad pentru a evita situația penibilă când proiectul a fost anulat de DSP Arad ( vezi situația clădirii de pe str. Vicențiu Babeș și locația Grădiște ) . Din păcate și punctul de vedere al arhitecților cu experiență pe care l-am solicitat privind Complexul Materno-Pediatric a fost în multe privințe nefavorabil.
Următoarele întâlniri au fost strict de informare fără a ni se cere părerea, motiv pentru care am invitat-o pe d-na director medical de atunci – Dr. Timiș Lenuța să prezinte colectivului Obstetrică- Ginecologie ultimul proiect al Spitalului cu 9 etaje pe care personal l-am considerat utopic și total nefuncțional.
Mentionez că mi s-a făcut propunerea din partea conducerii Consiliului Județean Arad de a prelua managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad dar contextul politic l-am considerat inoportun la acel moment deoarece nici una dintre propunerile mele nu au fost luate în considerare.
Aradul poate deveni un ,,oraș model” cu un spital în mijlocul unui cimitir , oncologia medicală izolată de celălalte secții dar cu morga alături și cu radioterapia la distanță în mijlocul Spitalului Municipal și cu o Mega Maternitate într-un veșnic studiu de fezabilitate.( Oare pe banii cui?)…!
Consider că este necesar ca ,, în al doisprezecelea ceas” toți cetățenii Aradului să fie informați despre actuala situație, cu implicarea profesioniștilor în urbanism, arhitectură ,specialiști în construcții, organizare sanitară, societatea civilă și nu în ultimul rând a tuturor factorilor politici, în conformitate cu necesitățile actuale ale urbei.
Cu considerație,
În atenția tuturor arădenilor
Lasă un comentariu