Arhiepiscopia Aradului şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au derulat împreună un proiect destinat familiilor cu copii.
În lunile august și septembrie s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, sub egida Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, proiectul pilot al Arhiepiscopiei Aradului și Universității de Vest „Vasile Goldiș‟ din Arad cu titlul „Să ne fie spre folos. Familii fără frici – sfaturi pentru copii și părinți”. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 7 săptămâni, în Parohia Ortodoxă Arad Pasaj, păstorită de părintele Petru Ursulescu, responsabil de proiect și a constat în susținerea unor miniateliere despre patologia copilului susținute de medici pediatri.
Coordonatorii proiectului au fost Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului și Prof. Univ. Dr. Coralia Adina Cotoraci – Rector, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș‟ din Arad.
Cele 7 prelegeri susținute sub formă de prezentări Power Point au vizat următoarele teme: Pediatrul ideal – realitate sau himera forumurilor de părinți; Infecția cu Coronavirus la copil- ce știm până acum; Febra – prieten sau dușman?; Antibioticele la copil – pro și contra; Urgențe alergologice la copil – șocul anafilactic; Sertarul cu medicamente de acasă – mit sau necesitate?; Abordarea integrativă a creșterii imunității la copil. Miniatelierele au constat în prelegeri de 10-15 minute, urmate de întrebări și discuții, urmărind creșterea coeziunii între preoți-medici-comunitate în pastorația copilului. Părinții au cerut sfaturi legate de creștere, dezvoltare, alimentație, educația copiilor, dar și despre anumite simptome sau boli.
Temele au fost susținute de către o echipă de medici specialiști pediatri, cadre universitare ale Universității de Vest „Vasile Goldiș‟ din Arad, Dr. Carmen Stănculeț, Dr. Claudia Roman, precum și de medicii rezidenți Pediatrie – Centrul Universitar Arad – Dr. Sânziana Florea, Dr. Daciana David, Dr. Daiana Bozgan, Dr. Roxana Hreniuc. Echipa de medici a fost coordonată de Ș.L. Dr. Simona Dumitra, al doilea responsabil de proiect.
Acest eveniment a fost conceput cu intenția de a o crea o legătură între preoți – medici – comunitate în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor.
Nădăjduim și pe viitor la intensificarea colaborării dintre doctorii de suflete și cei de trupuri spre slava lui Dumnezeu și sănătatea tuturor!
Lasă un comentariu