Aradul a fost al doilea oraș al Revoluției Române din decembrie 1989, iar acest fapt este deseori uitat sau prea puțin amintit.
În data de 21 decembrie 1989, la ora 7:39, orașul Arad se solidariza cu evenimentele de la Timișoara datorită unui grup de tineri curajoși de la Întreprinderea de Orologerie Industrială de pe strada Cocorilor, fapt care a reprezentat scânteia Revoluției de la Arad. Acest moment important din istoria locală și națională este amintit de o placă comemorativă amplasată pe fațada clădirii fostei întreprinderi.
România a aniversat în anul 2019 trei decenii de la Revoluția din decembrie 1989, motiv pentru care au fost organizate comemorări în municipiul Arad, inclusiv la clădirea Orologeriei. În prima parte a anului 2020, placa comemorativă de marmură a fost dată jos, fără a exista un comunicat în acest sens. În urma unor observații făcute la fața locului, pagina de facebook “Aradul de Altădată“ și Asociația Turism Alternativ au semnalat lipsa plăcii comemorative de pe fațada clădirii, semnalând acest fapt în zilele de 20 și 21 iunie.
În data de 8 iulie, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea, a anunțat că placa a fost recuperată, fiind depusă temporar la Complexul Muzeal Arad în cadrul expoziției dedicate Revoluției, urmând ca în perioada următoare să fie dată o destinație plăcii.
Pagina de facebook “Aradul de Altădată” și Asociația Turism Alternativ consideră că singurul loc potrivit pentru această placă comemorativă este amplasamentul original de pe clădirea fostei Întreprinderi de Orologerie Industrială de pe strada Cocorilor. Amintirea locației exacte este de o mare importanță nu doar pentru arădeni, ci pentru oricine vizitează orașul. Amplasarea acestei plăci într-o altă locație în afară de fosta Orologerie diminuează din importanța momentului în care muncitorii conduși de Dănilă Onofrei au dat dovadă de maxim curaj prin solidarizarea cu Timișoara și începerea Revoluției în municipiul Arad.
Un alt fapt important de menționat este legat de includerea fostei Orologerii și implicit a plăcii comemorative în cadrul „Turului Aradului Comunist”, organizat de Arad Free Tours începând cu anul 2019, locația devenind astfel un punct turistic pe harta Aradului.
Alături de reamplasarea plăcii memoriale pe fațada clădirii fostei Orologerii, considerăm că ar fi de bun augur ca autoritățile să facă demersurile necesare astfel încât spațiul de lângă plachetă să fie accesibil oricărei persoane dorește să viziteze locația unde s-a aprins flacăra Revoluției de la Arad, deoarece îngrădirea accesului nu face cinste păstrării în memoria colectivă a acestui eveniment definitoriu.
Lasă un comentariu