Asociaţiile de proprietari, DATE PESTE CAP de MODIFICAREA LEGISLAŢIEI

Asociaţiile de proprietari, DATE PESTE CAP de MODIFICAREA LEGISLAŢIEI

Întreaga activitate a asociațiilor de proprietari dar și legea după care acestea își consolidează, organizează și implementează activitatea suferă noi modificări și completări, anunţă Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad, într-un comunicat de presă.

„Au intrat în Parlamentul României modificarea și completarea Legii nr. 196/ 2018 art. 40, încă două alineate potrivit cărora intră în dezbatere schimbarea destinației spațiului economic în funcție de activitatea acestuia dar și în cazul schimbării activității. Proiectele de modificare a art. 80 și a Codului Civil conform căruia: «ipoteca imobiliară, indiferent de ordinea înregistrării cererilor de înscriere în cartea funciară». Deși modificările aduse legii vin în ajutorul asociațiilor de proprietari, ele ar fi putut fi implementate încă de la publicare și promulgarea legii, așa cum ULAL Arad a solicitat în adresele și comunicatele directe trimise Ministerului Dezvoltării”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.

„Menționăm de asemenea, că modificarea și completarea articolelor de lege mai sus mențonate nu sunt singurele modificări suferite de Legea 196/2018. Acesta lege a suferit modificări încă din primele luni, ceea ce nu poate sublinia decât un aspect: A fost scrisă și elaborată de aleși care nu s-au preocupat nici o secundă de modalitățile de implementare sau de respectarea ei în activitățile cotidiene. Orice lege trebuie să fie simplă, ușor de înțeles și, de asemenea, ușor de instrumentat. Încă un minus semnalizat încă de la început reprezintă lipsa Normelor Metologice de punere în aplicare. Totodată, întârzierile aduse la elaborarea variantei finale a Standardului Ocupațional – necesar și obligatoriu – au avut numeroase repercusiuni la întreaga organizare a cursului de formare profesională. Toate aceste aspecte semnifică faptul că legea și efectele sale nu a fost înţelese  nici în literă și nici în spiritul lor chiar de către legiuitor!”, se arată în comunicatul ULAL Arad.

„Efectele acestor ezitări  la o lege apărută de doar un an de zile nu sunt pozitive. Interesul tuturor cetățenilor este acela de a putea funcționa, organiza și administra asociațiile de proprietari în cel mai eficient mod cu putință. Legea 196/2018 este legea care stă la baza consolidării suportului de curs pentru formarea profesională a administratorilor de condominii. Planul de pregătire teoretic include studierea articolelor Legii 196/2018, articole cărora li se aduc schimbări și modificări în continuare, iar cursurile de formare ale administratorilor de condominii sunt în plină desfășurare. Fără o bază legislativă bine consolidată și care să permită punerea în aplicare a tuturor activităților care visează asociațiile de proprietari, întregul proces de formare profesională, respectare și aplicare a cadrului legislativ este mult îngreunat”, a conchis Dorina Lupşe.

  1. Inca o metoda de-a mulge bani de la fostii sau viitorii administratori de condominii : se fac sute de ore de pregatire , pe foarte multi bani -1500 lei , iar tot ce scrie in legea 196 se gasea si in vechea lege 230 ,cu f.mici modificari. Prin aceasta lege creste birocratia la nivel de bloc . Trebuie sa fi nebun sa fi presedinte la o asociatie !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.