Numeroase persoane păstrează sticle din plastic acasă, pentru a le reutiliza. Umplute cu apă sau ceai, pentru hidratarea pe tot parcursul zilei, acestea nu par niciodată murdare. Faptul că nu sunt spălate pe toată perioada în care sunt folosite poate fi, însă, o cauză a îmbolnăvirii organismului, din pricina prezenței unor microorganisme care supraviețuiesc şi se înmulțesc cu ușurință în acest mediu propice lor.
Reutilizarea unei banale sticle din plastic nu este nici pe departe inofensivă, avertizează oamenii de ştiinţă. Aceste recipiente fabricate din materiale tratate chimic pot reţine colonii întregi de bacterii periculoase, chiar şi atunci când sunt spălate.
Producătorii de apă îmbuteliată nu recomandă consumatorilor să refolosească sticlele din plastic din pricina unui fenomen simplu: uzura acestor sticle, soldată cu deteriorarea materialului din care sunt concepute, oferă bacteriilor un mediu excelent de dezvoltare.
Mai mult decât atât, reutilizarea sticlelor din plastic poate conduce la contaminarea bacteriană atunci când recipientele nu sunt spălate regulat şi corespunzător (cu o soluţie dezinfectantă uşoară, foarte bine clătite cu apă călduţă).
Până şi sticlele din plastic fabricate special pentru a fi folosite în repetate rânduri predispun organismul unui risc de contaminare, în două condiţii: dacă nu sunt spălate corect în mod frecvent sau prezintă semne vizibile de deteriorare.
Un studiu realizat în anul 2002 şi publicat în Jurnalul Canadian de Sănătate Publică a demonstrat că sticlele din plastic pot fi un adevărat paradis pentru bacterii. Cercetătorii Universităţii din Calgary au prelevat 76 de mostre de apă din sticlele de plastic folosite de elevii unei şcoli (unele dintre ele folosite luni în şir, fără să fi fost spălate vreodată).
Savanţii canadieni au descoperit că aproape două treimi din aceste mostre prezentau un nivel foarte ridicat de bacterii (peste limita maximă considerată inofensivă pentru organism).
Specialiştii au concluzionat că efectul de răspândire a bacteriilor din sticlele de plastic s-a datorat în special păstrării acestor recipiente la temperatura camerei, perioade lungi de timp.
Lasă un comentariu