Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad face mai multe recomandări populației în perspectiva consumului de carne de porc, pentru a evita îmbolnăvirea cu Trichinella Spiralis.
Astfel, în vederea prevenirii îmbolnăvirii, Direcția de Sănătate Publică Arad recomandă populației:
1. să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar;
2. a) să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
b) să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
3. la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
4. să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
5. în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masă de carne pentru o perioada îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
6. prelucrarea termică a resturilor/ măruntaielor/ sângelui, provenite de la vânat/ porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
De remarcat, că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis.
Potrivit DSP Arad, trichineloza este o boală răspândită în întreagă lume, fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urmă consumului de carne infestată. Larvele nematodului parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special carne de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Boală nu se transmite de la om la om.
Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
- consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic,
- unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, carnat uscat sau afumat, șuncă,
- achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate,
- tăierea clandestină a animalelor.
La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiilepe care le produc.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: Febra, dureri abdominale, grețuri, vărsături și diaree care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata. Ulterior apar edeme (umflare) ale pleoapelor si buzelor, urticarie, dureri musculare, adinamie(scăderea forței musculare), tulburari nervoase și cardiovasculare. Gravitatea bolii este direct proporțională cu cantitatea de carne infestată, ingerată și masivitatea infestarii ei si este influențată de rezistența organismului. Decesele sunt datorate complicatiilor cardiovasculare (miocardita) si neurologice (encefalita, mielita).
Mergi la medic la aparitia primelor semne de boală! Trichineloza poate să ucidă!, avertizează reprezentanții DSP Arad.
Lasă un comentariu