Numărul autorilor voluntari care contribuie la dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia este în scădere. În acelaşi timp, creşte numărul acelor contributori care practică publicitate mascată. Pentru a contracara acest fenomen, Wikipedia a lansat contraofensiva, modificându-şi termenii de utilizare: cine e plătit pentru conţinutul publicat sau modificat pe Wikipedia, trebuie pe viitor să o declare public. Este un apel la transparenţă, pe care Wikipedia îl face pentru a-şi păstra reputaţia de enciclopedie concepută în mod obiectiv şi independent.
Anunţul a fost postat de Fundaţia Wikimedia, care stă în spatele Wikipediei şi poate fi citit în mai multe limbi: chineză, japoneză, italiană, franceză, spaniolă, germană, arabă şi engleză. „Dacă sunteţi plătit pentru contribuţia dv., trebuie să declaraţi această contribuţie plătita. Trebuie să vă declaraţi apartenenţa în rezumatul contribuţiei, pe situl utilizatorilor sau pe cel dedicat discuţiilor, pentru a va face vizibilă perspectiva“, se precizează în anunţul de schimbare a termenilor de folosinţă, din 16 iunie.
Pe scurt, cine modifică date pe Wikipedia la comanda unei firme sau a unei agenţii de publicitate, trebuie să o declare în mod deschis şi public.
La Wikipedia poate, din principiu, contribui oricine, înţelegându-se şi companii sau organizaţii. Acestea din urmă sunt în mod special tentate de a modifica sau furniza informatii care să le cosmetizeze imaginea, sau să le serveasca intereselor de promovare. De ce e tentaţia mare? Adesea, motoarele de căutare plaseaza sus de tot în „clasamentul” rezultatelor căutării, conţinuturile de pe Wikipedia.
Faptul că se abuzează de Wikipedia, în sensul răspândirii de informaţii false, a fost semnalat în mod repetat în presă. În octombrie anul trecut, Wikipedia a blocat 250 de profile de utilizatori suspectaţi de a fi înfrumuseţat articole, pe bani. Conturile de utilizatori cum sunt cei 250 menţionati şi blocati sunt numite în jargonul german de reţea „Sockenpuppen“ (păpuşi din şosete).
Între firmele care în anii trecuţi ar fi manipulat texte din Wikipedia se număra Nestlé, Securitas, Boehringer-Ingelheim şi Daimler. Un caz recent ar fi cel al Banc de Binary din Cipru, care pe platforma de freelanceri Elance ar fi căutat ulterior persoane care să preia rezolvarea gafei de conţinut pe Wikipedia, oferindu-le 10.000 de dolari. Banc de Binary a fost acuzată în 2013 de catre U.S. Commodity Futures Trading Commission şi United States Securities and Exchange Commission, că ar fi încălcat legile fiscale ale Statelor Unite.
Săptămâna trecută, Wikipedia a semnat o înţelegere cu mai multe firme de PR, care se obligau să respecte termenii de folosinţă. Piarişti de vârf cum sunt Beutler Ink, FleishmanHillard, Peppercomm, Burson-Marsteller, Ketchum, Porter Novelli, Voce Communications, Edelman, Allison+Partners şi Glover Park Group au comunicat că vor transparentiza contribuţiile la Wikipedia ale clienţilor lor.
Experţii PR ar fi redactat un soi de manifest, în care se menţionează cât de importantă le este această enciclopedie online, ca resursă de cunoaştere publică, unica în felul ei. În consecinţă, ar fi imperativ ca experţii în comunicare să înţeleagă liniile directoare ale Wikipedia, ca parte a unei conştiinţe etice.
În februarie 2014, autorii care contribuiau la Wikipedia erau în număr de 76.000. Cu trei ani în urmă, erau 89.000. Pe autorii din prezent, Wikipedia ar dori să-i păstreze în orice caz. „Dacă prelucraţi informaţii de plăcere şi în mod voluntar, nu se schimbă nimic. Vă rugăm să continuaţi!”, este îndemnul de pe blogul Wikimedia. Şi angajaţii galeriilor de artă, ai muzeelor sau bibliotecilor pot de regulă, fără „somaţie la transparenţă”, să contribuie cu articole şi informaţii.
În prezent, Wikipedia numără circa 500 de milioane de utilizatori pe lună, un număr în creştere. Pentru a suplini însă scăderea vizibilă a numărului de autori voluntari, Fundaţia care susţine Wikipedia vrea să atragă la scris mai multe femei. Fondatorul acesteia, Jimmy Wales, crede că redusa contribuţie feminină este cauzată de faptul că sunt relativ puţin prezente temele legate de modă, distracţie sau creşterea copiilor mici.
O altă deficienţă ar fi faptul că majoritatea autorilor ar proveni din ţarile bogate şi prea puţini din cele sarace, creându-se astfel un dezechilibru informativ din perspectiva lumii globale.
Foto: Wikipedia
Articolul a apărut şi în HotNews
Lasă un comentariu