Traseele au fost omologate de Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Turismului.
Ca urmare a demarării unui amplu proiect de reabilitare a traseelor turistice montane din judeţul Arad, Serviciul Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Arad (serviciu de interes judeţean aflat în subordinea Consiliului Judeţean Arad), a propus în anul 2016 omologarea a 15 trasee turistice din zona de vest a Munţilor Zărand. Traseele au ca destinaţie împrejurimile Complexului Turistic Căsoaia cu acces dinspre Şiria, Feredeu, Covăsânţ, Ghioroc, Cladova şi Şoimoş, zona fiind frecventată de către amatorii de drumeţii montane, mountainbike şi parapantă.
Astfel, pe parcursul anilor 2013 – 2016, personalul, voluntarii şi colaboratorii Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Arad au reabilitat cele 15 trasee, care însumează aproximativ 170 de km, prin refacerea semnelor de marcaj, montarea de indicatoare de direcţie şi de panouri informative.
Potrivit Salvaspeo Arad, la refacerea semnelor de marcaj, conform normelor privind amenajarea traseelor turistice montane, pentru a facilita orientarea turiştilor pe timp de noapte, au fost utilizate materiale reflectorizante. Pentru a uşura orientarea turiştilor au mai fost instalate 12 panouri informative şi cca. 45 de stâlpi cu indicatoare de direcţie şi semne de marcaj. Stâlpii cu indicatoare au fost instalaţi la intrările în trasee, cât şi în intersecţiile de pe parcursul acestora. Acestea conţin informaţii despre direcţia de mers, distanţă şi timpul necesar parcurgerii acestora. De asemenea pe indicatoare au fost incluse şi pictograme cu recomandări pentru drumeţie, mountainbike şi parapantism. Pentru orientarea în teren, la intrarea în traseele care pornesc din Complexul Turistic Căsoaia şi Feredeu, Şiria, Covăsânţ, Ghioroc, Păuliş, Cladova, Radna şi Şoimoş au fost montate panouri informative cu hărţile zonei, iar la cetăţile medievale Şiria şi Şoimoş au fost montate panouri informative cu istoricul cetăţilor. Realizarea panourilor nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Asociaţiei Condor Club Arad şi a secţiei de arheologie a Complexului Muzeal Arad, care au pus la dispoziţie hărţile şi informaţiile necesare.
Traseele omologate din zona de vest a Munţilor Zărand sunt următoarele:
1) Ghioroc – Valea Cladovei – marcaj bandă albastră;
2) Covăsânţ – Creasta Principală – marcaj bandă albastră;
3) Monumentul Turiştilor – Feredeu – Creasta Principală – Căsoaia – marcaj bandă galbenă;
4) Şaua Cazan – Schitul Feredeu – Creasta Principală – marcaj punct albastru;
5) Şiria – Cetatea Şiria – Şaua Cazan – marcaj cruce albastră;
6) Şiria – Valea Almaşului – Creasta Principală – Căsoaia – marcaj punct albastru;
7) DN7/E68 – Cladova – Valea Cladovei – Creasta Principală – marcaj cruce galbenă;
8) Valea Cladovei – Valea Cersca – Creasta Principală – marcaj triunghi galben;
9) DN7/E68 – Cladova – Creasta Cladovei – Creasta Principală – marcaj triunghi albastru;
10) DN7/E68 – Cladova – Valea Cladoviţei – Creasta Principală – Căsoaia – marcaj punct galben;
11) Şoimoş – Valea Şoimoşului – Creasta Principală – Căsoaia – marcaj triunghi galben;
12) Şoimoş – Cetatea Şoimoş – Creasta Şoimoşului – Creasta Principală – Căsoaia – marcaj bandă albastră;
13) Căsoaia – Dealul Dubilor – Vf. Highiş – Creasta Principală – marcaj triunghi roşu;
14) Căsoaia – Valea Highişului – Vf. Highiş – marcaj bandă galbenă;
15) Creasta Principală a Munţilor Zărandului între Vf. Capra şi Vf. Highiş – marcaj bandă roşie.
Atenţie! Din cauza condiţiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porţiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.
Pentru anul 2017, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad va continua lucrările de amenajarea a traseelor turistice din Munţii Zărandului, Codru – Moma şi zona Muntele Găina, astfel încât turiştii să aibă parte de o drumeţie cât mai plăcută în condiţii de siguranţă, urmând ca în cel mai scurt timp să fie omologate şi o serie de trasee din Munţii Zărand, Codru-Moma (Staţiunea Moneasa) şi Muntele Găina.
Echipele salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite şi dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0725826668) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Lasă un comentariu