Au fost puse în vânzare biletele și abonamentele pentru Festivalul Filmului Francez

Au fost puse în vânzare biletele și abonamentele pentru Festivalul Filmului Francez

Ajuns la cea de-a 23-a ediție, Festivalul Filmului Francez din România se va desfășura în perioada 8-19 mai, fiind prezent în acest an, pentru prima dată, în 13 orașe, cu 146 de proiecții: București, Cluj, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sinaia și Suceava.

După două ediții promițătoare până în prezent, la Cinema Arta din Arad festivalul va avea loc pentru al treilea an consecutiv.

Actuala ediție a Festivalului Filmului Francez propune o temă seducătoare: „Paris, toujours…” – purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până în prezentul tinerelor generații, care oscilează între deziluzie și dorința de reinventare. Și anul acesta filmele sunt structurate în jurul a patru secțiuni devenite reper de-a lungul edițiilor precedente: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.

Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește 6 regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. La Arad începem periplul cinematografic joi, 9 mai, cu un film din această secțiune, care ne plimbă prin Parisul sfârșitului de secol XX, unde Edmond nu a mai scris nimic de doi ani. Disperat, îi propune marelui actor Constant Coquelin o nouă piesă, o comedie eroică, în versuri, pentru stagiunea de sărbători – astfel se naște legenda marelui Cyrano de Bergerac, iar noi vă garantăm că veți râde pe cinste la proiecția filmului Cyrano, mon amour.

Sâmbătă, 11 mai, ne așteaptă alte 2 filme surprinzătoare, pregătite pentru a fi descoperite în secțiunea Competiție. Astfel, sâmbătă seara ne așteaptă o incursiune în viața subterană a Parisului jocurilor de noroc, unde adrenalina și banii dictează regulile jocului. O iubire care începe ca un pariu se transformă într-o pasiune devoratoare în unul dintre cele mai așteptate debuturi franceze din ultimii ani – debutul în lungmetraj al regizoarei Marie Monge, Joueurs.

Tot sâmbătă ne delectăm cu o animație franceză inedită și provocatoare, despre o tânără mamă cambodgiană, care este separată de fiul ei de 4 ani în primele zile ale revoluției Khmerilor Roșii, când întreaga familie este deportată și forțată la muncă silnică. Funan este o animație magistral realizată, în tradiția franceză, renumită deja pe acest palier, care vă va ridica părul pe spate și vă va da o lecție de istorie cum puține documentare reușesc să o facă.

Secțiunile Cahiers du Cinema și Panorama nu puteau lipsi nici anul acesta de la ediția arădeană a festivalului. Secțiunea Cahiers du Cinema este dedicată anul acesta muzelor românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului: Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, care revin pe marele ecran într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez. Vineri, 10 mai, de la ora 17:30 aveți ocazia deosebită de a vedea pe marele ecran o capodoperă a cinematografiei franceze, filmul Le genou de Claire, în regia lui Eric Rohmer, cu Aurora Cornu în unul dintre rolurile principale.

Vineri seara o încheiem cu un film din secțiunea Panorama, care propune filme ale unor regizori consacrati din ultimul an, care s-au impus în festivaluri, precum și în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici și de public. Prezentat în premieră și premiat cu trofeul ”Magic Lantern” în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneţia, Amanda, cel de-al treilea film al lui Mikhaël Hers, ne spune povestea lui David, care la 24 de ani duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani.

Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziționate de la Cinema Arta, de luni până joi, între orele 10-17, vineri, între orele 10-14, sau cu 2 ore înainte de începerea filmului. Biletele pot fi rezervate în prealabil pe e-mail, la adresa: cinemaartaarad@gmail.com.

Prețul biletelor este de 12 lei (preț întreg) sau 5 lei la preț redus pentru elevi, studenți şi pensionari. Totodată, pot fi achiziționate abonamente care permit accesul la toate proiecțiile din cadrul festivalului. Prețul unui abonament este  de 30 lei (preț întreg) sau 15 lei la preț redus pentru elevi, studenți și pensionari.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.