Asociația Industriașilor din Austria salută anunțul ministrului de Interne, Gerhard Karner, de ridicare a dreptului de veto al Austriei cu privire la includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen.
„Aderarea celor două țări este un pas important pentru integrarea europeană și oferă, în același timp, un stimul economic”, potrivit OTS. Karner își va anunța decizia în fața parlamentului austriac miercuri.
Beneficii economice ale frontierelor deschise
„Un acord pe această temă nu este doar un simbol al cooperării europene, ci și o contribuție tangibilă la stabilitatea economică. Mai ales în vremuri de provocări economice, sunt necesare impulsuri diferite pentru creștere”, explică Christoph Neumayer, secretar general al Asociației Industriale. (IV)
„Frontierele deschise sunt un pilon central pentru piața internă. Acestea permit comerțul fără probleme, facilitează investițiile și creează condiții-cadru de încredere – de care industria națională beneficiază enorm și ea”, subliniază Neumayer.
Industria austriacă este unul dintre cei mai importanți investitori din ambele țări, se mai precizează în comunicatul IV. „Companiile austriece au investit până acum 12,3 miliarde de euro în România, asigurând peste 61.000 de locuri de muncă locale. În Bulgaria sunt investiții de 3 miliarde de euro și peste 22.000 de locuri de muncă asigurate”.
Karner va informa miercuri parlamentul austriac
Calea aderării deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen pare deschisă. Luni seara, Ministerul de Interne austriac a anunțat că „nu se vor amesteca”. Ministrul de Interne, Gerhard Karner (ÖVP) vrea să-și anunțe decizia în parlament miercuri.
El va fi de acord cu aderarea deplină a Bulgariei și României la Acordul Schengen, joi, în cadrul Consiliului Miniștrilor de Interne al UE de la Bruxelles. „După „Schengen Air”, un „Schengen Land” este deschis și României și Bulgariei”, a spus Karner într-o emisiune difuzată luni de televiziunea austriacă.
Politici de migrație dure
„Austria s-a impus cu politici dure, dar constructive ale UE, pentru a face țara noastră și Uniunea Europeană mai sigure”, a spus Karner. Negocierile au avut loc timp de doi ani, până când a fost bifat un alt punct important, referitor la „pachetul de protecție a frontierei”.
Potrivit cifrelor Ministerului de Interne austriac, trecerile ilegale ale frontierei în UE au scăzut cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mișcarea migrației din Balcani a scăzut chiar cu 80%. În plus, în Bulgaria (minus 47%) și în România (minus 53%) au intrat semnificativ mai puține persoane fără acte valabile, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Notă: Articolul a apărut și în HotNews
Lasă un comentariu