În noiembrie 2021, Institutul Robert Koch a primit o donație de 499.981 USD. Este al doilea grant de la Fundația Bill & Melinda Gates pentru institutul german care, printre altele, „înregistrează permanent situația actuală COVID-19, evaluează toate informațiile și riscul pentru populația din Germania”. https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html Printre beneficiarii donațiilor, țintind sănătatea globală, se numără Organizația Mondială a Sănătății, Spiegel Online și o entitate cu sediul în Voluntari, care recent a primit peste un milion de dolari.
Beneficiarul din România, numit Common Thread, a obținut grantul din programul Furnizare de soluții pentru ameliorarea sănătății globale, în noiembrie 2021, pentru un proiect derulat timp de 14 luni. Valoarea sa e de 1.200.148 dolari, iar scopul declarat e „de a sprijini țările partenere să utilizeze datele existente atunci când își elaborează proiectele de implicare a comunității in vaccinarea împotriva Covid-19”. https://www.gatesfoundation.org/about/committed-grants/2021/11/inv036704
Germania pare însă, de-a lungul timpului, a fi o destinație favorită în acordarea de granturi de la Fundația Gates, cu 145 de proiecte finanțate, peste 50 dintre acestea cu derulare în anii pandemiei de Covid-19.
Nici mass-media nu a fost omisă. În cadrul programului Sănătate globală și dezvoltarea conștientizarii și analizei publice, Spiegel online a primit 2.900.000 de dolari, pentru un proiect derulat timp de 41 de luni.
Iar exemplele pot continua, informații detaliate găsindu-se pe site-ul oficial al Fundației. https://www.gatesfoundation.org/about/committed-grants
Centrul de avertizare de la Berlin
Dar să revenim la donațiile catre Institutul Robert Koch (RKI), cu sediul la Berlin. Fundația Bill & Melinda Gates transferase deja o sumă de 253.000 de dolari către RKI, în noiembrie 2019. Potrivit Fundației Gates, transferul de bani a avut loc în cadrul departamentului „Sănătate globală” al fundației și a fost destinat să sprijine „Dezvoltarea vaccinurilor” pentru o perioadă de 59 de luni. https://www.gatesfoundation.org/about/committed-grants?q=Robert%20Koch%20Institute
Transferul a avut loc la opt săptămâni după ce un „Centrul de avertizare timpurie a pandemiei” al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO Hub on Pandemic and Epidemic Intelligence) s-a deschis la Berlin, pe 1 septembrie 2021.
OMS informase deja despre intențiile de planificare și implementare a unei astfel de instituții, în mai 2021. Potrivit unui articol de pe site-ul Națiunilor Unite, ideea unui astfel de centru a venit printr-o inițiativă comună a fostului cancelar Angela Merkel și a directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. https://unric.org/de/060521-who/
Pentru a justifica necesitatea unui „centru de avertizare timpurie a pandemiei”, Merkel a declarat, la conferința de presă din mai 2021:
„Lumea a învățat că nu putem face față unei provocări globale precum actuala pandemie de COVID-19, decât acționând împreună. Acum ne-am dat seama și că, în aceste eforturi, OMS este instituția centrală de sănătate globală. O bază esențială pentru lupta împotriva pandemiilor sunt datele. Date care, dacă sunt grupate și procesate cu instrumentele de analiză potrivite, oferă perspective pe care nu le-am putea descoperi niciodată singuri, sau cel puțin nu atât de repede.”
Ghebreyesus a explicat, la aceeași conferință de presă: „Pandemia COVID-19 a expus lacune în sistemele globale de informații despre pandemie și epidemii. Iar adevărul este că vor apărea mai mulți viruși care au potențialul de a provoca epidemii sau pandemii”.
Lauda OMS
Institutul Robert Koch este responsabil pentru managementul și coordonarea Centrului OMS pentru Pandemie din Berlin. https://www.rki.de/EN/Content/Institute/Press_Office/PI_who-hub_2021-09-01.html La 1 septembrie 2021, RKI a furnizat informații despre context, pe site-ul său web:
„Aici, la Berlin, oamenii de știință RKI vor lucra cu experți de frunte ale OMS și alți parteneri globali pentru a prezice, preveni, identifica, pregăti și reacționa mai bine la amenințările globale pentru sănătate. Un aspect central al tuturor acestor activități este un parteneriat în continuă dezvoltare cu OMS. RKI consideră OMS o piatră de temelie a managementului global al sănătății”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este acum finanțată în proporție de 80% de către donatori și fundații private, potrivit informațiilor din presa germană. Cel mai mare donator privat este Fundația Bill și Melinda Gates. De la începutul mileniului, Fundația Gates a donat OMS în total 2,5 miliarde de dolari. Banii merg către un fond global de combatere a bolilor transmisibile, în cercetarea medicală și în parteneriate de vaccinare cu companiile farmaceutice.
„Donatorii privați bogați au manipulat politicile OMS, mai ales că SUA și-au redus contribuția”, relata in septembrie 2020 Sueddeutscher Rundfunk, pe pagina sa online, în cadrul unei analize intitulate „OMS cu băț de cerșetoare. Ce e sănătos decide Bill Gates“. https://www.swr.de/swr2/wissen/who-am-bettelstab-was-gesund-ist-bestimmt-bill-gates-100.html
În articol e vorba despre „cerșetoria” unor redutabile instituții și generozitatea marilor donatori, prioritar orientați spre profit. Un profit augmentat de faptul că fundațiile cu scop caritabil beneficiază de anumite înlesniri fiscale, iar în ce privește influența lor crescândă, o putem doar bănui.
Lasă un comentariu