Lumea noastra pare ca se invarte din ce in ce mai repede si cu ea banii, miliardele care fac necontenit inconjurul pamantului. Cum mai putem intelege un sistem financiar in care, intr-o secunda, au loc mii poate zeci de mii de tranzactii? Autorul american Josef Plummer vrea transparenta in toate aspectele politicii bancare, caci, in opinia sa, cateva lucruri scartaie tare: 1) controlul elitelor asupra pietelor financiare: 2) siguranta depozitelor de la clienti garantata doar partial prin rezervele monetare din banci; 3) puterea detinuta de FED, FMI, Banca Mondiala si dubiul ca aceste institute financiare chiar au atatia bani, precum pretind.
Plummer, insusi antreprenor american, incearca sa faca permeabila stiinta expertilor financiari, comunicand-o intr-un stil simplificat, accesibil cititorului de rand. Cine trage sforile pe piata financiara, prin ce mecanism reusesc bancile, mereu, sa se sustraga riscurilor, de ce statele supraindatorate sunt profitabile si pentru cine? La aceste intrebari se incearca un raspuns in cartea lui Plummer. In final, ramane intrebarea daca si cum ne putem apara banii, economiile si investitiile de acest sistem, daca in loc sa fim victimele, putem fi controlorii lui.
Premisa ¬Banilor necinstiti¬ este simpla. Oameni foarte destepti si puternici au creat un sistem de control financiar prin intremediul caruia ne jefuiesc de avere, libertate, viitor. Cetateanul de rand, caruia nu i s-a explicat niciodata cum functioneaza acest sistem, nu poate sa i se opuna in mod efectiv. La fel de simpla ca si premisa cartii este solutia propusa de aceasta: invata-l pe cetatean ¬cum functioneaza sistemul¬, ca sa se poata proteja, in prezent ca si in viitor. Da in vileag hotii si opreste-i cat inca mai e timp! suna mesajul cartii autorului american.
Intemeierea si rostul unor institute financiare din SUA este luata la bani marunti: Federal Reserve System (FED), International Monetary Fund (FMI), World Bank (Banca Mondiala). Cine le-a creat si cine profita de ele? Inflatie, deflatie, booms, busts, bailouts, depresiuni si recesiuni ¬ ce sunt acestea, cine le declanseaza si cine castiga de pe urma lor? In beneficiul cui actioneaza CFR (Code of Federal Regulations), Comisia Trilaterala, Uniunea Europeana,, Uniunea Nord-Americana? Ne indreptam spre One-World government, un guvern global?
Editia originala a cartii poarta titlul „Dishonest Money: Financing the Road to Ruin” si a aparut in decembrie 2008, la trei luni de la declansarea crizei financiare si falimentul bancii americane Lehman Brothers. Ultima actualizare a avut loc in 2011, la a treia editie. Intre timp, ea poate fi citita online in limba engleza for free pe Joeplummer.com. Un interviu cu autorul poate fi vizionat pe Youtube.
In Germania, cartea autorului american a fost tradusa de editura Kopp Verlag din Rottenburg si a aparut ca prima editie in luna iulie 2015, sub titlul „Betrugerisches Geld – Wie eine geheime Elite ein System der Finanzcontrolle geschaffen hat und wie Sie sich dagegen wehren konnen” (Bani necinstiti/inselatori- cum o elita secreta a creat un sistem de control financiar si cum va puteti apara de acesta – 176 pag).
Momentul n-a fost intamplator ales, de editura germana. In vara, dezastrul financiar grecesc era la apogeu, falimentul tarii parea inevitabil. Intre timp, o noua transa de bani de la FMI a dat o gura de oxigen economiei grecesti. Majoritatea banilor merg insa in plata dobanzilor si datoriilor la banci, ca si in restante la cheltuieli ale unui stat „supraponderal” ca structura si imbacsit de o coruptie veche de decenii. Nou-vechiul cabinet Tsipras si realesul sau partid de stanga, Syriza, n-au incotro decat sa aplice politica de austeritate si de privatizari masive, pentru a supravietui. Hilar pentru acest guvern „rosu”, care trebuie sa implementeze masuri nepopulare, de dreapta, si care au fost conditii ale Troicai (UE, FMI, Banca Mondiala) din prima zi.
Cartea este structurata in noua capitole si patru anexe. Banul care da putere este tema primului capitol, in care se detaliaza concurenta crescanda intre bancile „rasarite ca ciupercile dupa ploaie” in America inceputului de secol trecut. Iar de aici incepe povestea marelui capital, care incepe sa fie tot mai rupt de valoarea in aur, de valoare in sine, pana la a ajunge o valoare „creata din nimic”, din simpla tastare pe clapele unui computer a unei sume care exprima un credit. La randul lui, acest credit este asigurat „prin mai nimic”, caci cota de capital propriu pe care sunt obligate s-o aiba bancile a fost mereu redusa, ajungand-se si la doar cateva procente.
Ideea lui Plummer este ca marile banci din SUA au decis, acum 100 de ani, sa securizeze sistemul bancar impotriva crizelor. Iar solutia lor a fost infiintarea Bancii de devize a SUA, (Federal Reserve System, pe scurt Fed, sediu central la News York), practic o asociere privata in cadrul sistemului bancar american. Activitatea zilnica si hotararile bancii sunt decise de aceasta liber si de sine statator, Congresul american nu controleaza decat eventual schimbarea legii de functionare a Fed.
Infiintarea Fed ar fi fost reactia marilor banci americane la faptul ca firmele si concernele din SUA isi finantau din ce in ce mai mult achizitiile si investitiile cu bani proprii, din propriul capital. Aceasta era neconvenabil pentru banci, lipsa contractarii de credite daunand business-ului bancar. Prin urmare, creditarea a fost mult inlesnita. Scopul era generarea de dobanzi si dobanzi la dobanzi, cand debitorului i-a ajuns cutitul la os si se impune refinantare, intr-o spirala vesnica, de neoprit si profitabila doar pentru una din parti.
La baza cartii lui Plummer a stat „The Creature from Jekyll Island. A Second Look at the Federal Reserve”, un volum de 608 pagini al autorului G. Edward Griffin, publicat in 1995. „Creatura din Insula Jekyll” explica avizatilor, intr-un limbaj specializat si cam sofisticat, devenirea banului pana la „banul usor” (easy money), „banul pe datorie” (debt money) si „banul Fiat” (ban fara valoare, pe care un guvern il poate declara moneda de circulatie, fortand prin lege cetatenii sa-l foloseasca).
Griffin crede ca povestea Federal Reserve System isi are radacinile intr-o intalnire strict secreta dintre reprezentantii „imperiilor bancare” Rockefeller, Rothschild, Morgan and Warburg pe insula georgiana Jekyll Island, din Atlantic. „La acea intalnire, elita financiara a creat pentru ea insasi sistemul monetar pe care il folosim astazi”. Aproape doua decenii le-ar fi trebuit unora dintre participanti sa recunoasca ca au luat parte la acea intalnire. Insula are un nume parca predestinat, al maleficului si monstruosului Dr. Jekyll al lui Robert Louis Stevenson, fiind cealalta fata, cea rea, a aceluiasi individ (Mr. Hyde).
Ambele carti, atat a lui Griffin, cat si a lui Plummer, care „traduce” practic acelasi gen de informatie, prezentand-o intr-un limbaj mai usor si accesibil publicului, pot fi incluse in categoria celor in general asociate cu asa-numita „teorie a conspiratiei”. Iar ceea ce face atat de captivanta lectura lor este insusi faptul ca nu stii ce sa crezi, unde incepe adevarul si unde speculatia, pentru ca astfel de carti aduc dovezi, iar cele neaduse nu sunt in general accesibile publicului larg. Pe scurt, cartea lui Plummer e captivanta. Iar cand vezi ce se petrece in momentul de fata cu Grecia, captiva in datorii si dobanzi, in ciuda unei atente monitorizari, parca in analiza autorului american intrevezi macar un sambure de adevar.
Articolul a apărut şi în HotNews
Lasă un comentariu