„Bastardul“ – premiera verii la Cinematograful „Arta“ din Arad

„Bastardul“ – premiera verii la Cinematograful „Arta“ din Arad

„Bastardul“/„The Promised Land“ (r. Nikolaj Arcel), o epopee plină de suspans, care combină elementele clasice ale genului western cu peisajele şi cultura unică ale Scandinaviei, cu Mads Mikkelsen în rolul principal, va fi proiectat la cinematograful „Arta“ din Arad.

Proiecția va avea loc JOI, 25 IULIE 2024, de la ora 19.00, în sala mare a cinematografului, iar accesul publicului va fi gratuit.

Evenimentele de la Cinematograful „Arta“ din Arad sunt organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad

„Bastardul“ promite spectatorilor o poveste fascinantă despre supravieţuire şi eroism.

„Bastardul“ este o adaptare după bestsellerul „Căpitanul și Ann Barbara“, de Ida Jessen, care este inspirat la rândul lui de o poveste adevărată din istoria Danemarcei, despre Ludvig Kahlen, un căpitan de armată pensionat din secolul al XVIII-lea, hotărât să transforme pământurile ostile ale peninsulei Iutlanda într-un tărâm prosper şi plin de viaţă.

Acţiunea filmului are loc în 1755 şi urmăreşte povestea unui fost ofiţer de armată cu o pensie modestă, Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen), care îşi propune să îmblânzească ţinuturile aspre şi nelocuite ale mlaştinilor Iutlandei, cu un scop aparent imposibil: să construiască o colonie în numele Regelui, în schimbul unui titlu nobiliar. Dar singurul conducător al zonei, nemilosul Frederik de Schinkel (Simon Bennebjerg), crede cu aroganţă că acest pământ îi aparţine.

Pentru a-şi realiza visul, Kahlen trebuie să înfrunte obstacole necruţătoare, de la natura dură până la inamicii locali, care vor să-l oprească.

Bastardul a fost filmat de-a lungul a 42 de zile, în locaţii spectaculoase din Danemarca, Suedia, Germania şi Cehia.

Filmările în Danemarca şi Suedia au surprins peisajele nordice sălbatice şi neîmblânzite, în timp ce mare parte din filmările de interior au fost realizate în Cehia şi Germania, care au oferit cadre istorice şi arhitectonice ce au ajutat la reconstruirea fidelă a epocii. În nordul Danemarcei, pe peninsula Iutlanda, echipa de filmare s-a aventurat în locaţia reală în care Ludvig Kahlen şi-a construit casa în urmă cu mai bine de 300 de ani. Accesul în regiunea istorică este interzis vizitatorilor, iar regizorul Nikolaj Arcel a declarat într-un interviu că cea mai mare parte a pădurii din Iutlanda este foarte greu de filmat, din cauza deteriorării peisajului şi a reglementărilor stricte care o înconjoară.

Filmul a fost deja ovaţionat la numeroase festivaluri de film internaţionale pentru scenariul său solid, regia impresionantă şi performanţele actoriceşti deosebite.

Filmul a câştigat trei premii la European Film Awards şi a fost nominalizat pentru Leul de Aur la Veneţia 2023.

Renumita platformă dedicată criticii de film RogerEbert.com laudă performanţa lui Mads Mikkelsen, descriind-o ca „o adevărată minune”, în timp ce revista de cultură Time Out evidenţiază forţa epică a filmului, comparându-l cu The Last of the Mohicans, datorită pasiunii şi convingerilor politice puternice.

Cronica menţionează că filmul este „cea mai captivantă poveste despre cultivarea cartofilor de la The Martian încoace” şi laudă performanţa lui Mikkelsen şi modul în care filmul reuşeşte să transmită atât supravieţuirea în sălbăticie, cât şi romantismul.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.