Berea germană LA CONTROL. Raportul unui institut de mediu evidenţiază în unele sortimente valori sporite de PESTICID, posibil generator de CANCER

Berea germană LA CONTROL. Raportul unui institut de mediu evidenţiază în unele sortimente valori sporite de PESTICID, posibil generator de CANCER

Mai multe sortimente de bere germana contin urme ale pesticidului Glyphosat, considera, in urma unor teste, Institutul de Mediu din München. Pesticidul e suspect ca ar putea genera cancer, insa o serie de institutii europene il considera inofensiv, prezumtiv si datorita lobby-ului industriei de profil. Valorile de Glyphosat descoperite in anumite sortimente cunoscute si indragite de bere germana, care au fost testate, se situeaza intre 0,46 si 29,74 micrograme/ litru (µg/l). In conditiile in care limita maxima admisa de infestare chimica de acest fel in apa potabila este 0,1 µg/l, valorile inregistrate de Umweltinstitut München e.V. la beri depasesc aceasta limita, pe alocuri chiar de 300 de ori. „Recordul“ e inregistrat chiar in anul in care in Germania se sarbatoresc 500 de ani de la introducerea „regulii puritatii“ in fabricarea berii.

Daca la apa potabila valorile maxime admise de C3H8NO5P -cum este formula chimica a pesticidului in cauza-, sunt reglementate, la bere nu exista restrictii stipulate legal. Iar acest pesticid este suspectat ca ar putea imbolnavi. „O substanta care, probabil, ar putea genera cancer, nu are ce sa caute nici in bere si nici in corpul nostru“, a spus Sophia Guttenberger, de la Institutul de Mediu münchenez.

Intr-un raport publicat joi, 25 februarie, institutul numit (care functioneaza in regim de ONG de mediu) solicita guvernul german sa ceara, la nivel european, interzicerea folosirii Glyphosat-ului. „Pesticidul reprezinta un pericol pentru om si pentru mediu“, se precizeaza in raport. Federatia producatorilor de bere a anuntat o luare de pozitie publica in aceasta problema, in cursul acestei saptamani.

Testele institutului au fost practicate asupra 14 sortimente apartinand unor marci renumite de bere germana. Acestea sunt Krombacher, Oettinger, Bitburger, Veltins, Beck`s, Warsteiner, Hasseröder, Radeberger, König, Jever (toate in varianta Pils), Paulaner Weissbier, Erdinger Weissbier, Augustiner Helles, Franziskaner Weissbier.

Metoda de testare a fost asa-numita metoda ELISA, „cea mai sensibila, la momentul actual“, precizeaza Institutul, referindu-se la precizia metodei, prin care se pot depista urme de Glyphosat cu o aproximatie de 0,075 µg/l. In cazul a trei sortimente de bere, care trezeau cele mai mari suspiciuni, s-ar fi folosit o metoda si mai sensibila, de contra-testare, si anume „metoda LC-MS/MS, o metoda cu care lucreaza si Institutul Federal de Evaluare a Riscurilor (Bundesinstitut für Risikobewertung -BfR)“.

Apelul Institutului este: „Afara cu Glyphosat-ul din bere!”. In acest sens, se cer explicatii de la producatorii de bere referitoare la modul in care pesticidul a putut lasa urme atat de ingrijoratoare pentru sanatatea consumatorilor, in lichidul care, in Germania, nu este o bautura, ci chiar „o hrana”. Nemtii consuma in medie 107 litri de bere anual, pe cap de locuitor, iar principiul puritatii acesteia este „sfant”.

Marike Kolossa, sefa departamentului de specialitate din Ministerul Mediului german a declarat ca expertii nu au clarificat pana acum eventualitatea ca Glyphosat-ul sa provoace cancer la oameni. Insa o astfel de eventualitate „n-ar fi de dorit“, a mai precizat ea. Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) nu considera insa ca ar exista vreun pericol pentru consumatori. Glyphosat este un ierbicid autorizat si, in opinia BfR, este firesc ca in bere sa existe anumite urme ale acestuia.

Articolul a apărut şi în HotNews.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.