
Acordul de coaliție pentru a 21-a legislatură se intitulează „Responsabilitatea pentru Germania”. Acesta a fost prezentat de viitoarele partide la guvernarea Germaniei – CDU, CSU și SPD. Acordul va fi semnat în perioada următoare.
„Viitoarele partide la guvernare sunt responsabile de conținutul acordului de coaliție”, sună anunțul oficial dintr-un acord care se întinde pe 4.481 de rânduri și 140 de pagini.
În acord se detaliază cursul noului guvern, fie că e vorba despre economie, apărare sau imigrație, în următorii patru ani.
Deși abia a fost publicat, primele dispute au apărut deja. Călcâiul lui Ahile în acest uriaș document e pe pagina 51, la randul 1627.
Liderul SPD, Lars Klingbeil, a avertizat împotriva unor prea mari așteptări vizavi de planurile convenite de CDU/CSU și SPD.
„Este clar pentru noi că totul în acest acord de coaliție trebuie finanțat și de aceea există foarte puține puncte în care veți citi că scrie „vom” – iar în unele doar „vrem”. Asta înseamnă că ne angajăm în acest sens. Dar dacă acordul poate fi finanțat, se va vedea la sfârșit.”
Pagina 51 a acordului de coaliție este crucială. Se stipulează explicit, în rândul 1627: „Următoarele linii directoare pentru un buget și o politică financiară de perspectivă sunt obligatorii pentru noi: (…) Toate măsurile din acordul de coaliție sunt condiționate de finanțare”.
Pe scurt, intențiile și promisiunile se concretizează doar dacă există și banii necesari.
Economie și impozite
Pentru a depăși actuala slabă creștere economică, CDU/CSU și SPD vor să promoveze investițiile, să reducă taxele, să îmbunătățească stimulentele pentru muncă și să reducă birocrația.
Companiile care investesc vor avea voie să-și deducă 30% din costuri, pentru a-și reduce impozitele între 2025 și 2027. Din 2028 încolo, cota impozitului pe profit pentru companiile mari va fi redusă în cinci trepte, de la actualul 15%, la 10% – dacă următorul guvern va perpetua acest plan, după alegerile federale din 2029.
În plus, companiile ar trebui să poată alege mai ușor, dacă vor să plătească impozitul pe profit sau impozitul pe venit.
Potrivit Acordului de coaliție, cetățenii și companiile mai mici vor fi, de asemenea, scutiți de sarcini fiscale, „la mijlocul perioadei legislative”, deși aici lipsesc detalii.
Marja de solidaritate, pe care o plătesc doar companiile și cei cu venituri de top, rămâne în vigoare.
În schimb, viitoarea coaliție va renunța la majorări de taxe pentru cei bogați, așa cum a cerut SPD.
CSU a impulsionat o reducere a cotei TVA în industria de catering, de la 19% la 7% și reactivarea subvenției la motorină pentru fermieri, care fusese desființată de anterioara coaliție-semafor. (Uniunea CDU/CSU, liberali, Verzi)
Pentru a reduce costurile birocratice pentru companii, viitorul guvern vrea, printre altele, să desființeze Legea națională a lanțului de aprovizionare.
În plus, sunt planificate investiții guvernamentale masive în poduri, căi ferate, rețele digitale și alte proiecte de infrastructură – finanțate din fondul special de 500 de miliarde euro, pe care CDU/CSU și SPD l-au ancorat recent în Legea fundamentală, cu ajutorul Verzilor.
De asemenea, este planificat un „Fond Germania” în valoare de 100 de miliarde de euro, care va fi finanțat din fonduri de stat și private și care va sprijini firmele tinere.
Muncă și chestiuni sociale
Controversata alocație cetățeanească (Bürgergeld) este transformată într-o așa-numită „securitate de bază pentru solicitanții de locuri de muncă”. Scopul este de a încuraja mai mulți oameni să se angajeze, în loc să încaseze beneficii.
Pentru a atenua deficitul de muncitori calificați, CDU/CSU și SPD doresc să permită un program de lucru mai flexibil și să creeze stimulente pentru orele suplimentare voluntare. Printre altele, programul maxim zilnic de lucru va fi înlocuit cu un program săptămânal de lucru, iar plata orelor suplimentare va fi scutită de impozit. Pensionarilor ar trebui să li se permită să câștige până la 2.000 de euro pe lună, fără taxe.
S-au luat decizii și în privința pensiilor – însă, contrar numeroaselor cereri, aceste decizii nu vizează stabilizarea contribuțiilor, ci dimpotrivă. Deși din ce în ce mai puțini angajați trebuie să finanțeze din ce în ce mai mulți pensionari, statul va continua să garanteze inițial o pensie standard de cel puțin 48% din câștigul mediu al tuturor asiguraților, până în 2031. Totuși, aceasta nu ar trebui să fie finanțată din contribuții, ci din venituri fiscale.
Salariul minim urmează să crească treptat până la 15 euro pe oră, însă în această problemă responsabilitatea revine, în continuare, Comisiei de Salariu Minim.
Migrație și afaceri interne
În timpul campaniei electorale, liderul Uniunii, Friedrich Merz, a promis o turnură radicală în problemele de azil, începând din prima zi a cancelariatului său. În acordul de coaliție, acest lucru sună mult mai puțin îndrăzneț. „Germania este o țară cosmopolită și va rămâne așa. Dreptul fundamental la azil rămâne neatins”.
Cu toate acestea, guvernul va urma un alt curs în politica migrației. În viitor, intenționează să extindă respingerile de la frontieră la cazurile de azil, „în coordonare” cu vecinii săi. E îndoielnic că acest lucru este fezabil, deoarece inițiativa e respinsă de vecinii Polonia și Austria..
Clar e însă, că lista țărilor terțe sigure urmează să fie extinsă pentru a include Algeria, Tunisia, India și Maroc, ceea ce va facilita deportările în aceste țări. Reîntregirea familiei va fi parțial suspendată, programele de admitere voluntară vor fi anulate, iar numărul repatriărilor urmează să crească.
Persoanele periculoase și autorii de infracțiuni grave, care trebuie să părăsească Germania, ar trebui să poată fi plasați în arest după ispășirea pedepsei – până când părăsesc țara „voluntar”.
Facilitățile de naturalizare sunt din nou inversate. Posibilitatea de naturalizare rapidă, după trei ani în cazuri de integrare deosebit de bună, urmează să fie eliminată.
Mai e planificată o înăsprire semnificativă a măsurilor de securitate internă. Furnizorilor de telecomunicații li se va cere să stocheze adrese IP timp de trei luni, pentru a se investiga infracțiunile. Vechea reglementare privind păstrarea datelor nu mai era în vigoare din 2017.
Autoritățile de securitate și serviciile de informații din Germania urmează să fie reformate și consolidate, la fel ca protecția civilă și protecția împotriva atacurilor cibernetice.
Apărare și Afaceri Externe
Apărarea este una dintre cele mai delicate sarcini pentru viitorul guvern. „Securitatea noastră este mai amenințată astăzi, decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece”, se arată în Acordul de Coaliție.
Actualul Consiliu Federal de Securitate urmează să devină un „Consiliu Național de Securitate” situat în Cancelaria Federală, care ar urma să evalueze situația și să dezvolte strategii. De asemenea, urmează să fie înființată o echipă națională de criză.
Noul guvern german rămâne ferm în angajamentul de a sprijini Ucraina fără niciun fel de rețineri, inclusiv referitor la perspectivele acesteia de a adera la NATO.
Viitoarea Coaliție de guvernare germană vrea să mărească cheltuielile pentru apărare „în mod semnificativ și stringent”. Totuși, nu există alte specificații în acest sens. Uniunea CDU/CSU a insistat inițial asupra unui nivel de 3,5% din produsul intern brut.
Suspendarea recrutării nu se va încheia, deocamdată. În schimb, CDU/CSU și SPD își doresc un „serviciu militar nou, atractiv, care se bazează inițial pe participarea voluntară”. În acest an vor fi create „pre-condițiile pentru înregistrarea și monitorizarea militară”.
Energie și Climă
Nu va exista nicio schimbare majoră de curs, în ce privește tranziția energetică. CDU/CSU și SPD vor să extindă în continuare energiile regenerabile.
Acestea vor fi flancate de noi centrale electrice pe gaz – dar cu mult mai mult decât planificase coaliția anterioară. În viitor, rețelele electrice vor fi extinse, iar controversata și stufoasa lege a încălzirii va fi probabil desființată și înlocuită cu o lege mai simplă.
Noul guvern german nu dorește să schimbe obiectivele climatice germane și europene. Cu toate acestea, reducerile emisiilor din țările non-europene ar trebui acum să fie luate oarecum în considerare. Prezumtiv se vor reduce prețurile la energie electrică, tarifele de rețea și taxa pe energie electrică. Prețul energiei electrice este de așteptat să scadă cu cinci cenți.
Transporturi
Deutschlandticket-ul (abonamentul pentru călătorii la mică distanță cu mijloace de transport în comun, inclusiv feroviare, în Germania) ar trebui păstrat. Cu toate acestea, acesta ar putea deveni mai scump din 2029 încolo – „treptat și într-o manieră acceptabilă din punct de vedere social”. Momentan, prețul acestuia e de 58 euro/lună.
Reforma fundamentală a căilor ferate este planificată doar pentru „un termen mediu”, iar o destructurare a companiei Deutsche Bahn nu e posibilă. Un „fond de infrastructură feroviară” este destinat să asigure reînnoirea liniilor centrale de cale ferată, pe mai mulți ani.
În viitor, Autobahn GmbH va putea contracta împrumuturi, iar taxa pentru camioane va intra din nou în întregime în sistemul rutier – până acum, o parte din venituri era disponibilă pentru calea ferată.
O limită de viteză de 130 km/h pe autostrăzi nu mai este inclusă în Acord, deși SPD ceruse acest lucru. Cererea CDU/CSU de a se reveni asupra interdicției motoarelor cu ardere, începând din 2035, nu este nici ea inclusă în Acordul de Coaliție.
Lasă un comentariu