„Săptămâna Pământului în Arad”, proiect demarat în 2011 și ajuns anul acesta la a cincea ediție, este o lăudabilă și necesară campanie de conștientizare a problemelor de mediu, prin care arădenii de toate vârstele sunt încurajați să își aducă propria contribuție pentru îmbunătățirea calității mediului înconjurător. Acţiunile se vor derula în perioada 23 – 28 martie în mai multe locaţii din municipiul şi judeţul Arad. Oricine este dornic să contribuie la acest proiect are la dispoziție o săptămână ticsită cu acțiuni de ecologizare, conferințe și campanii de aducere în atenția publicului a problemelor ecologice, atât locale, cât și într-un context global.
Astfel, marți, miercuri și joi se vor desfășura la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” o conferință și un atelier de lucru vizând risipa și calitatea apei, precum și simpozionul regional „Probleme actuale ale omenirii”, ediția a patra. În paralel, în alte școli din municipiu se vor planta copaci împreună cu elevii.
Continuând tradiția construită în anii precedenți, cele mai importante evenimente din cadrul „Săptămânii Pământului în Arad” vor fi acțiunile zilnice de ecologizare pe malul Mureșului, strada Voinicilor, pe drumurile spre Șofronea și Nădlac, în Sâmbăteni și Pâncota și bine-cunoscuta zi de curățenie în Parcul Natural Lunca Mureșului. Succesul tuturor campaniilor de informare va fi măsurat desigur în numărul arădenilor care vor participa la aceste acțiuni, care sunt deschise tuturor oamenilor harnici, care își doresc un mediu urban curat și sănătos.
La Atrium Mall se vor desfășura evenimentele artistice dedicate acestei săptămâni, cu ocazia căreia au fost pregătite două expoziții una de fotografie şi cea de-a doua va îngloba obiecte din materiale reciclabile, un târg al produselor tradiționale românești și o seară în care se vor lansa lampioane de pe acoperișul mall-ului, toate sub egida eco.
Apogeul săptămânii se va atinge sâmbătă seara, când după turul de ciclism urban arădenii sunt aşteptaţi în fața Primăriei pentru a celebra “Ora Pământului”, dar nu oricum, ci pe muzică unplugged și pe întuneric, întrucât iluminatul public în centrul orașului și cel arhitectural al clădirilor emblematice vor fi întrerupte pe parcusul acestei ore.
Responsabili cu această inițiativă sunt Primăria Municipiului Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Centrul Municipal de Cultură, Asociația Studenților Mediciniști Arădeni, Asociaţia Arad Capitala Europeana a Culturii 2021, Cetatea Voluntarilor, Atrium Mall, Foto Club Arad, Asociația Educatio, Direcția de Dezvoltare și Asistență Comuniară, Inspectoratul Școlar Județean, Domus Caritatis, Parcul Natural Lunca Mureșului, Bicicliștii Amatori, Condor Club Arad, Cercetașii arădeni, Asociația Zarand, Ofensiva Tinerilor, Liga Studenților U.V.V.G., ELSA Arad și Asociația Studenților Informaticieni U.V.V.G., precum și Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. Și, bineînțeles, toți cei care vor colabora activ pentru a transforma Aradul într-un oraș cât mai ecologic.
Lasă un comentariu