Sârbii îşi promovează, an de an, tradiţiile şi atracţiile turistice din zona de la frontiera cu judeţul Timiş. De Paște, localnicii din Mokrin (Kikinda) organizează Campionatul Mondial de ciocnit ouă, un eveniment la care participă peste o mie de oameni din Brazilia, Canada, Marea Britanie, Germania, Austria şi ţările din jur, care au auzit de faima întrecerii.
De altfel, sârbii deţin un secret care-i ajută să aleagă „oul campion” în cadrul concursului internaţional de ciocnit ouăle.
La Campionatul mondial de ciocnit ouă vopsite, care are loc duminică la Mokrin, lângă Kikinda, fiecare concurent se prezintă cu un singur ou. Dincolo de faptul că puterea oului depinde de soiul găinilor, de hrana pe care o primesc şi de iarba pe care o ciugulesc, sute de oameni vin în Mokrin să cumpere ouă de la localnicii deveniţi celebri prin concursul lor, pentru că cei mai mulţi câştigători de aici sunt.
Juriul Campionatului de ciocnit ouă desemnează un singur câştigător, care va primi o diplomă şi premii oferite de sponsori.
„Tăria oului se poate testa ciocănind oul încet de dinte, dar nu de proteza dentară. Cunoscătorii spun că fiecare ou produce un anumit sunet. Apoi, depinde de tehnica de ciocnire a ouălor: se ciocnescc doar în vârf, prin lovituri fine, repetate. Niciodată nu ciocnim ouăle puternic ca să le spargem dintr-o singură lovitură. Cine procedează altfel este descalificat din concurs”, a precizat Lazăr Manoilovici, consul general al Republicii Serbia în România.
Foto: foninaousis.gr
Lasă un comentariu