„Candela Marii Uniri” a fost aprinsă la Arad cu ocazia desfăşurării Congresului Internațional de Istorie a Presei organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” şi Asociația Română de Istorie a Presei.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad şi Asociația Română de Istorie a Presei au organizat, în perioada 20-21 aprilie, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad şi la Biblioteca Judeţeană A.D.Xenopol cel de-al XI-lea Congres Internațional de Istorie a Presei, cu tema „Presa Marii Uniri”.
Parteneri ai manifestării științifice au fost Academia Română, universități din România, Serbia și Ungaria, Societatea de Științe Istorice din România, Asociația de Istorie Balcanică, Asociația Istoricilor din Republica Moldova, Centrul Cultural Municipal Arad, Centrul Județean Cultural Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Biblioteca Judeţeană A.D.Xenopol, instituții muzeale și media reprezentative.
Manifestarea a fost dedicată primului Centenar al Marii Uniri și a reunit peste 100 de cercetători, profesori, bibliotecari din România și din țările în care există comunități de români.
La evenimentul moderat de președintele comitetului de organizare, prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, președinte al Asociației pentru Cultură, Educație și Tineret „Vasile Goldiș”, au participat ÎPS dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, prof. dr. ing. Petru Andea, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, academician Mihai Bărbulescu, directorul Institutului de Studii Clasice din Cluj Napoca, conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, președintele ARIP – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, dr. Gheorghe Falcă, primar al municipiului, prof. univ. dr. Ilie Rad, președintele de Onoare al ARIP – Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Marian Petcu, membru fondator al ARIP – Universitatea din Bucureşti, reprezentanţi ai Prefecturii Arad şi a Consiliului Judeţean, cadre didactice şi studenţi.
Printre cei înscriși la Congres s-au numărat cercetători din Arad, București, Satu Mare, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Galați, Timișoara, Oradea, Pitești, Iași, Sibiu, Craiova, Târgoviște, Segarcea, Roșiorii de Vede, Lugoj, Lipova, dar și de peste hotare, din Gyula (Ungaria), Vršac (Serbia) și Chișinău (Republica Moldova).
Cu acest prilej, organizatorii au aprins „Candela Marii Uniri” – „un simbol a luminii călăuzitoare, cea care i-a ajutat pe cei care au luptat pe front în Marele Război. I-a iluminat pe toți românii și mai ales pe Marii Bărbați de Stat ai Aradului care au gândit, organizat și proclamat Marea Unire la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu”, a precizat prof. univ. dr. Marius Grec, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, preşedintele comitetului de organizare al congresului.
În deschiderea lucrărilor a fost transmis mesajul academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, după care istoricul moldovean Gheorghe Negru a susținut un moment de reflecție istorică, cu tema „Basarabia, pământ românesc”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a transmis salutul doamnei prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii şi a subliniat rolul pe care Corifeii – Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu l-au avut în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum şi activitatea lui Vasile Goldiş în calitate de Preşedinte al ASTREI.
Primarul Gheorghe Falcă a declarat: „Sunt onorat, în calitate de primar, să fiu gazda Congresului Internaţional de Istorie a Presei, în Sala Ferdinand, care aparţine oraşului Arad, care pentru întreaga ţară, în acest an, trebuie să fie capitala politică a Marii Uniri. Felicit Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi istoricii din cadrul Universităţii, iar dorinţa noastră de recunoaştere a Aradului ca iniţiator a ceea ce înseamnă Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, primeşte recunoştinţă din partea participanţilor”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a subliniat: „Zi de sărbătoare a comunității academice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”. Am găzduit, împreună cu colaboratorii noştri, acest congres extrem de important al presei. Este prima acţiune a Centenarului deschisă internaţionalizării, o acţiune pe care ne-o dorim cu toţii, fiindcă este vorba despre presa Marii Uniri, care a avut un rol determinat pentru declanşarea evenimentelor care au dus la unificarea României, pentru a realiza cel mai mare act din istoria postmodernă a ţării, unificarea provinciilor româneşti într-un stat unitar. Subliniez acest lucru, statul unitar, care a deschis drumul României spre Uniunea Europeană de astăzi. Am desfăşurat această importantă manifestare literară, culturală şi ştiinţifică la cei mai buni parametri, astfel încât întreaga ţară să cunoască rolul pe care presa l-a avut în declanşarea evenimentelor importante ale actului Marii Uniri, deoarece aici, la Arad, au avut loc evenimentele de bază. De aici s-au declanşat ideile Marii Uniri, prin corifeii Unirii, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Ioan Fluieraş şi ceilalţi, care au pus bazele ideologiei Marii Uniri. Aradul a fost, în esenţă, prima capitală politică a Marii Uniri. Incontestabil, de la noi, de la Arad, a pornit flacăra Marii Uniri. Astăzi, utilizăm tripticul Arad – Alba Iulia – Bucureşti, fiindcă toate cele trei capital deopotrivă au fost implicate în actul Marii Uniri. Oraşul nostru, în care muncim şi trăim, are o Universitate pe care Vasile Goldiş şi-a dorit-o în Transilvania, în limba română. Nu a reuşit, dar noi am tradus în fapte testamentul pe care l-a lăsat Vasile Goldiş, acela de a avea o Universitate la Arad”.
În numele Conducerii şi al Senatului Universitar, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, le-a acordat Placheta de Aur a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, principalilor participanţi la congres.
Lasă un comentariu