Caravana Creștină – Turneul de Muzică Bizantină ajunge la Arad

Caravana Creștină – Turneul de Muzică Bizantină ajunge la Arad

Toamna aceasta muzica bzantină aprinde inima românilor creștini ortodocși.

Cu o tradiție vie de mai bine de 1000 de ani, muzica bizantină este o rugăciune ce are o lucrare minunată de ai face pe cei care o ascultă, să trăiască o pregustare a raiului pe pământ.

Așadar, marti, 22 octombrie, de la ora 19, la Filarmonica Arad, teologul Damian Anfile și Corul Psaltic al Arhiepiscopiei Aradului „Sfântul Ioan Damaschin” vă invită la Filarmonica Arad, la un concert de muzică bizantină.

Evenimentul va include, de asemenea, proiecții și prezentări legate de documentarul nostru de lung metraj, „Sounds of Byzantium”, care explorează istoria, semnificația și impactul muzicii bizantine în diverse culturi și discipline, inclusiv artă, știință și terapie.

Spot Video:  https://www.youtube.com/watch?v=OqKSn5Qqd-I

Pe lângă concertul live, vor avea loc discuții și prezentări axate pe educația creștină, importanța rugăciunii, promovând valori morale și spirituale și încurajând o înțelegere mai profundă a tradițiilor ortodoxe.

În cadrul evenimentului va avea loc o expoziție de fotografii a icoanelor realizate de pictorul bisericesc Costel Olărean sub îndrumarea Pr. Lect. univ. dr. Adrian-Cristian Mazilița, icoane care împodobesc Sala de festivități a Centrului eparhial al Episcopiei Severinului.  Această expoziție a fost realizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul galeriei foto vor fi expuse, sumar, elemente teoretice fundamentale din muzica bizantină, precum și chipuri de melozi, imnografi și protopsalți care au trudit de-a lungul istoriei la evoluția acestei arte, începând cu imaginea Sfântului Prooroc David, continuând cu perioada secolelor II – XX și încheind cu Sfântul Nectarie Protopsaltul.

De asemenea, vizitatorii expoziției vor avea posibilitatea accesării online a studiului intitulat: O istorie a muzicii bizantine in imagini – chipuri de melozi, imnografi și protopsalți, realizat de Pr. Lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Descarcă studiul de aici https://armonialumina.com/

22 octombrie 2024, Filarmonica Arad, ora 19.00

Artiști:

Corul Arhiepiscopiei Aradului, „Sf.Ioan Damaschin” condus de Dirijor Pr. Gabriel Streulea

Corul de copii al școlii Sf.Ierarh Nicolae din Arad

Prezentator: Teolog Damian Anfile

Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi.
 Plăcute să-I fie Lui cuvintele mele,iar eu mă voi veseli de Domnul.
 Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul.

  • Psalmul 103 –

DESPRE ARTIȘTI :

Corul psaltic al Arhiepiscopiei Aradului „Sfântul Ioan Damaschin” s-a înființat în anul 2008 la inițiativa unor elevi seminariști din Arad, din dragoste de Dumnezeu și de cântare bisericească.

Începând cu anul 2020, Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” își desfășoară activitatea cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, corul participând, astfel, la activitatea misionară a Arhiepiscopiei Aradului.

Corul școlii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arad este sub patronajul Asociaţiei Social Educative „Filologos”, care are ca obiectiv principal  organizarea unor activități social-educative bazate pe principiile spiritualității creștine şi cu specific naţional românesc. Demersurile în acest sens au binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop al Aradului, Părinte Dr. Timotei Seviciu.

Damian Anfile, după formare teolog, după gust, pasionat de istorie și colecționar de cunoștințe. Este de asemenea traducătorul editurii Patriarhiei Române, Editura Basilica și unul din coordonatorii colecției “Cultura bizantină” pentru operele „Împăratul șovăitor. O biografie a lui Ioan Cantacuzino, împărat bizantin și monah (cca. 1295-1383)”, autor Donald M. Nicol;„Civilizația bizantină”, de Steven Runciman. https://damiananfile.ro/

„Vă invit să vă alăturați acestei caravane creștine, unde muzica bizantină este privită nu doar ca o formă artistică, ci ca un vehicul sacru pentru rugăciune, meditație și comuniune spirituală, pentru a evidenția legătura dintre muzica bizantină și practica spirituală a Bisericii Ortodoxe. „Să pornim împreună într-o călătorie a muzicii bizantine. Căci dacă suntem împreună, credința noastră crește.”” Mina Cristiana , Președinte al Asociației Culturale” Armonia lu’mina”

Fie că o numim muzică bizantină, muzică psaltică sau muzică bisericească ortodoxă, aceasta este întâlnită uniform pe întreg spatiul geografic ortodox din Constantinopol în Balcani, Orientul mijlociu, Africa și pe alocuri în spațiul rusesc.

Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa, în anul 2019, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.  În Biserica Ortodoxă actuală, mai multe biserici folosesc cântarea bizantină ca prima tradiţie liturgică, printre acestea fiind cele din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, România, Serbia, Grecia şi Cipru.” 

„Este cu adevărat remarcabil și demn de laudă faptul că oameni laici, precum Mina Cristiana, dedică timp și efort pentru a explora și a prezenta această formă de artă sacrală. Prin asemenea inițiative, muzica bizantină, o comoară a patrimoniului cultural și spiritual, este adusă mai aproape de inimile și conștiințele oamenilor contemporani.” Protopsaltul Patriarhiei Române, Arhiadiacon Mihail Bucă,Dirijorul Corului psaltic al Catedralei Patriarhale Române, Tronos.

“Caravana Creștină” este mai mult decât un turneu muzical—este o oportunitate de a inspira, educa și conecta publicul cu patrimoniul său cultural și spiritual.

 Este o campanie de promovare a muzicii bizantine cu scopul de a strânge fonduri pentru producția filmului  „Sounds of Byzantium”.

Vă invităm pe toți să vă alăturați în această călătorie, promovând frumusețea muzicii bizantine și valorile creștine.

Organizator

Asociația Culturală “Armonia lu’mina” are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României. Are ca proiect principal producția cinematografică, filmul documentar lungmetraj “Sounds of Byzantium” despre istoria muzicii bizantine și rolul acesteia la nivel de artă, știință, terapie.

Acest eveniment este organizat cu scopul de strângere de fonduri necesare pentru producția filmului „Sounds of Byzantium”. Valoarea biletelor încasate vor fi donate Asociației Culturale „Armonia lu’mina” https://armonialumina.com/doneaza/

www.armonialumina.com

Titlul Caravana Creștină a fost inspirat după canalul de filme creștine Caravana Cinematografică, simbolizând o călătorie a credinței și unității. Acest turneu care străbate România aduce împreună psalți și coruri psaltice din mai multe țări, creând o conexiune spirituală prin muzică și artă. Vocile lor creează o legătură între diferite culturi, unind oamenii într-o experiență comună de credință.

Un element special al evenimentului este logo-ul turneului, care folosește un font creat de preotul român, părintele Cristian Alexandru. Acesta adaugă un plus de tradiție și credință în identitatea vizuală a turneului, oferindu-i o notă autentică și profundă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.