În orice moment al vietii noastre avem nevoie de siguranta impotriva factorilor de risc de pretutindeni. Acasa, la locul de munca, dar si in spatiile publice frecventate poate exista primejdia unui accident. Unul din cele mai dese intalnite pericole este incendiul, de aceea este foarte important ca fiecare institutie sau locuinta sa aiba in dotare aparatura necesara pentru a detecta in timp util orice urma de primejdie.
Pentru a fi in siguranta este necesar sa cunosti cate tipuri de detectoare de incendiu exista pe piata in momentul de fata:
- Detector de caldura – este un aparat conceput special pentru a atentiona cresterea mare de temperatura
- Detectoarele de fum – sunt aparate create pentru a fi sensibile la particulele create de combustie sau piroliza din atmosfera.
Aceste detectoare pot fi de mai multe feluri:
- cu camera de ionizare – sensibile la produsele de ardere capabile a afecta curentii de ionizare din interiorul detectorului
- optice – sensibile la produsele de combustie care pot afecta difuzia sau absorbtia vreunei radiatii electromanetice de tip infrarosu, ultraviolet sau vizibil
- prin aspiratie – cu ajutorul unui sistem de aspiratie aerul si aerosolii sunt atrasi și orientati catre unul sau mai multe elemente sensibile
H2: Cel mai bun detector de fum
Conform trendurilor actuale cel mai bun detector este cel cu alarma, deoarece vei sti in timp real ceea ce se intampla. Dar inainte de dotarea cu un astfel de aparat trebuie tinut cont de: suprafata de actionare, standardizarea respectata, alimentarea sa fie mereu verificata, temperatura sa fie cuprinsa intre -10 °C si + 55 °C.
Detectoare de flacara – aparate care raspund la radiatia electromagnetica emisa de flacarile unui incendiu.
Aparatura care poate depista un pericol iminent de foc poate sa raspunda mai multor criterii, astfel ca pot fi detectoare:
- amovibile – permisive pentru montarea facila din pozitia normala de utilizare pentru intretinere si service
- inamovibile – imposibilitatea de demontare din pozitia acestora normala de functionare pentru a efectua manevre de intretinere si service.
- statice – pornesc o alarma atunci cand dimensiunea spatiului masurat creste peste un anumit punct, pentru o perioada de timp prestabilit.
- diferentiale – pornesc o alarma cand diferenta intre dimensiunile parametrului detectat in doua sau mai multe spatii creste peste un anumit punct, pentru un timp prestabilit.
- velocimetrice – declanseaza o alarma cand rata de schimb a respectivului parametru masurat creste in timp peste o anume valoare.
- punctuale – raspund parametrului sesizat in apropierea unui punct stabilit.
- multipunctuale – analizeaza parametrul observat in aproprierea unui numar de puncte stabilite.
- liniare – cele care raspund parametrului observat langa o linie continua.
H2: Conform semnalului transmis exista detectoare:
- Analogice – care determina un semnal, iesire ce inseamna valoarea parametrului observat.
- Cu doua stari – care emit una din cele doua stari posibile de iesire: alarma de incendiu sau de veghe.
Multi-stare – care presupun semnale de iesire din mai mult de doua stari in ceea ce priveste conditiile de alarma de incendiu, veghe sau alte situatii anormale.
Lasă un comentariu