Tema ediției cu numărul 17 a clubului de lectură arădean O carte pe lună a fost „cărți comice”.
Atmosfera la acest mic club de lectură este oricum una de bună dispoziție, dar ieri a fost și mai și! Participanții au povestit despre cărțile pe care nu le-au mai putut lăsa din mână deoarece erau..haioase!
Nimeni nu s-ar fi gândit că un Cod de bune maniere ar putea fi amuzant, însă Codul bunelor maniere elegante, de Adolphe Steinberg, o carte scrisă acum mai bine de 100 de ani, este cu siguranță foarte comică pentru vremurile în care trăim. Am fost surprinși să aflăm că în acele timpuri existau chiar și scrisori de despărțire, pline de figuri de stil, care mai de care mai „exagerate” și că modul de adresare era complet diferit de ceea ce știm noi astăzi.
De asemenea, Leo Taxil a rămas în istorie pentru Biblia hazlie, o carte în care ia în râs religia și pe care a publicat-o pe banii…clerului.
S-a discutat și despre Trei într-o barcă, de Jerome K. Jerome, despre Peripețiile bravului soldat Švejk, care reușea mereu să ajungă în situații hilare, despre diferențele evidente dintre bărbați și femei, transpuse într-un mod comic, dar realist, de către Dr. John Gray în celebra carte Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus.
Am ajuns și în lumea absurdă a lui Terry Pratchet, descrisă în „The Reaper Man”, o carte în care autorul se amuză chiar pe seama morții și am vorbit și despre „Catch 22” de Joseph Heller, în care găsim tot comedie neagră și ficțiune absurdă.
Nu putea să fie o ediție despre cărți comice fără să fie menționate și cărțile de bancuri „Cu și despre”, care au trezit nostalgie printre participanți, majoritatea dintre noi crescând cu acestea.
La final, cei prezenți au ascultat mai multe pasaje dintr-o carte scrisă de Cary McNeal, în care sunt enumerate 1001 de „adevăruri”, de informații neobișnuite și amuzante despre lumea în care trăim.
Lasă un comentariu