Ce spun reprezentanții companiei ce a fost ACUZATĂ de deputatul Adrian Todor că folosește lemn provenit din DEFRIȘĂRI ILEGALE

Ce spun reprezentanții companiei ce a fost ACUZATĂ de deputatul Adrian Todor că folosește lemn provenit din DEFRIȘĂRI ILEGALE

Holzindustrie Schweighofer răspunde declarației de presă facute Adrian Todor, deputat al PSD Arad, invitându-l să viziteze fabricile  și să descopere planul de acțiune pentru o industrie sustenabilă pe care, spun reprezentanții companiei, l-au implementat în România.

Ei doresc să reafirme angajamentul asumat de Holzindustrie Schweighofer împotriva fenomenului tăierilor ilegale în România.

„Holzindustrie Schweighofer este singura companie din România care s-a angajat, în mod voluntar, să nu accepte livrări din parcurile naționale, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale acestora. Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acțiune cuprinzător pentru a participa activ la combaterea fenomenul tăierilor ilegale din România și, pe această cale, ne exprimăm încă o dată întreaga disponibilitate de a coopera cu autoritățile române în acest sens. Respectarea legislației românești și europene, o politică de afaceri etică și solidă, precum și transparența și deschiderea spre dialog cu părțile interesate sunt valori fundamentale pe care Holzindustrie Schweighofer și le asumă. Compania a implementat măsuri importante în acest sens, care depășesc cerințele legale în vigoare. Astfel, Holzindustrie Schweighofer își reiterează angajamentul asumat nu numai printr-un sistem complex de control al achizițiilor de masă lemnoasă, ci și prin sisteme ultra-moderne de monitorizare a trasabilității transporturilor de buștean (Timflow). Fiecare dintre camioanele care transportă bușteni către fabricile de cherestea ale Holzindustrie Schweighofer este echipat cu un dispozitiv GPS care permite înregistrarea cu precizie a rutei parcurse, de la locul de încărcare, până la poarta fabricilor, unde toate informațiile sunt verificate. Pentru a asigura o transparență maximă,  informațiile referitoare la fiecare transport sunt publice pe www.timflow.com. Utilizatorii înregistrați pot vedea datele GPS și fotografiile transporturilor ajunse la destinație. De asemenea, pot solicita avizul de însoțire și documentele de proveniență. Utilizatorii pot raporta nereguli sau suspiciuni despre anumite transporturi către experții de conformitate ai Holzindustrie Schweighofer, care analizează și comunică imediat autorităților eventualele nereguli”, spune purtătorul de cuvânt al companiei în cadrul unei declarații de presă.

Ca o consecință a angajamentului asumat de a lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale de lemn, Holzindustrie Schweighofer se află într-un dialog constructiv permanent cu ONG-urile de profil, susțin ei.

„Una dintre măsurile planului de acțiune pentru o industrie sustenabilă a prelucrării lemnului în România este dialogul structurat cu ONG-ul de mediu Agent Green. Obiectivul principal al acestei acțiuni este protejarea pădurilor virgine și cvasi-virgine din România, moment în care Holzindustrie Schweighofer a dispus re-evaluarea suprafețelor împădurite deținute de companie. Grupul Schweighofer a încredințat această evaluare unor experți de renume, recomandați de către organizația de mediu non-guvernamentală Agent Green. Holzindustrie Schweighofer nu efectuează operaţiuni de exploatare forestieră și este o companie responsabilă, dedicată atât businessului sustenabil cât și celor aproape 3.000 de angajați pe care îi are în România”, se mai arată în declarație.

Informații suplimentare

 Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie forestieră sustenabilă

  • Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC®

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru acest bonus FSC®.

  • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.

  • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

  • Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).

  • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

  • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

  • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

  • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

  • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

  • Proiecte de reîmpădurire

În september 2017, Holzindustrie Schweighofer, împreună cu Asociația Proprietarilor de Păduri din România (AAP) și Universitatea din Suceava a lansat un complex proiect de reîmpădurire ” Pădurea de Mâine”. Proiectul vizează arii forestiere degradate ale micilor proprietari privați sau ale comunităților. Cu acest proiect de anvergură Holzindustrie Schweighofer dorește să contribuie la protejarea și regenerarea pădurilor din România. Holzindustrie Schweighofer investește în jur de 1 milion de euro în acest proiect, care vizează plantarea unui milion de puieți până în 2024.

  • Politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale

În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a ușilor deschise pentru organizațiile neguvernamentale. ONG-urile interesate sunt invitate să se înregistreze la Departamentul de Conformitate și Sustenabilitate al Grupului Schweighofer și să semneze un acord de confidențialitate standard, ce vizează tehnologiile utilizate în cadrul companiei. Ulterior, organizațiile înregistrate pot vizita fabricile companiei oricând pentru a face inspecții și audituri neanunțate pe întregul lanț de aprovizionare.

Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la dezbatere și arată eforturile companiei pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.