Cand vine vorba despre sanatate, se pare ca tot ceea ce faci, sau ceea ce ai vrea sa faci, iti face rau. Viciile sunt o practica, un comportament sau un obicei in general considerat imoral intr-o societate.
Inca de cateva sute de ani, cercetatorii incearca sa distruga mituri precum fumatul, bautul, jocurile de noroc, rosul unghiilor, mancatul dulciurilor, mersul in vacanta sau multe alte vicii, dovedind prin diferite practici faptul ca acestea pot sa fie benefice pentru organism, acestea putand imbunatati performantele, stimula sistemul imunitar sau faptul ca pot preveni bolile cronice.
Iata cele mai comune 3 vicii din intreaga lume:
- Fumatul
Un viciu impartit pe mai multe categorii, existand fumatori de produse ilegale, de tigarete sau de produse de lux precum tigarile de foi sau trabucurile.
Fumatorii de trabucuri sunt persoanele pentru care fumatul devine mai mult decat un viciu, devine o arta , insa sunt persoanele cele mai ferite de pericole, acestea fiind produse din frunze de tutun fermentate, care nu sunt tratate cu substante atat de nocive precum tigaretele.
Trabucurile sunt apreciate pentru aroma complexa si bogata si sunt savurate inca de la inceputul secolului al X-lea si de cele mai multe ori, fiecare brand de trabucuri are o istorie lunga si interesanta. Cele mai apreciate fac parte din gama de trabucuri cubaneze, cele mai cautate facand parte din branduri precum trabucuri Cohiba, Romeo Y Julieta, Montecristo, Partagas sau Vegueros.
- Alcoolul
Alcoolul este un viciu acceptabil, insa trebuie evitat excesul. Romania se situeaza in topul celor mai mari consumatori de alcool din Europa, cu un consum mediu de 12.6 litri de alcool pur pe locuitor (pentru persoanele de peste 15 ani), iar aproape 12.000 de persoane mor in fiecare an din cauza consumului daunator de alcool, conform unui raport de stare globala a alcoolului si al sanatatii.
Un raport creat in anul 2016 indica faptul ca 11.844 persoane din Romania au decedat din cauza unor probleme datorate alcoolului: 6.366 din cauza cirozei hepatice, 802 din cauza leziunilor din traficul rutier si 4.676 din cauza cancerului.
In Europa, tarile cu cel mai mare consum de alcool sunt Republica Moldova (15.2 litri pe cap de locuitor), Lituania (15 litri pe cap de locuitor), Cehia (14.4 litri pe cap de locuitor), Germania (13.4 litri pe cap de locuitor), Luxemburg si Irlanda, ambele cu 13 litri pe cap de locuitor.
- Cafeaua
Desi acest viciu nu este atat de daunator, bautul cafelei in cantitati mari si repetate pot dauna sanatatii, crescand riscul de boli cardiovasculare.
Multe persoane au sesizat faptul ca daca se bea multa cafea se pot simti ametiti, iritati sau poate chiar si greata, cofeina fiind un trigger care ajuta corpul sa functioneze mai repede, insa acest lucru sugereaza cu siguranta ca s-a atins limita maxima de cofeina, cel putin pentru ziua respectiva. Hipertensiunea arteriala este o consecinta cunoscuta a cafelei, aceasta crescand riscul de boli cardiovasculare.
Foto: Arhiva
Lasă un comentariu