Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prin Departamentul de Limbi Moderne Aplicate, condus de prof. Univ. Dr. Vanda Stan, a inaugurat ieri, în Campusul Universitar „Vasile Goldiş”, clasa CONFUCIUS din Arad, sub egida UVVG.
Evenimentul deosebit s-a bucurat de prezenţa prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, conf. Univ. Dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universitar, a unei importante delegaţii a Ambasadei Republicii Populare China, la Bucureşti, condusă de directorul Departamentului Educaţie, primul secretar al ambasadei – Deng Liming, alături de care s-au aflat conf. Xia Junsuo şi prof Nicolae Sera, directorii Institutului Confucius din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dintre care îi amintim pe viceprimarul Călin Bibarţ, Emeric Molnar, director cancelarie din cadrul Prefecturii Arad, Andrei Ando, director în cadrul CJA.
ISJ Arad a fost reprezentat de inspector şcolar general adjunct prof. Nicolae Pellegrini, iar Colegiul Naţional, Moise Nicoară’’- partener in acest excepţional demers educaţional director prof. Diana Achim și prof. Maria Has.
În deschiderea lucrărilor, prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii, a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat importanţa clasei CONFUCIUS din cadrul UVVG.
Viceprimarul Călin Bibarţ a declarat: „Pentru că suntem la Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» și suntem sub denumirea de Confucius, mi-am adus aminte un citat din Confucius și anume «natura ne aseamănă, educația ne deosebește». Prin urmare, mulțumesc Universității și celei mai mari națiuni, continuatori ai celui ce a fost Confucius, pentru că împreună reușim să mai facem un pas spre a fi deosebiți prin educație”.
„Salut cu entuziasm inaugurarea Clasei Confucius Arad aici, în cadrul Universității de Vest «Vasile Goldiș». Consider că prin această clasă oferiți o oportunitate extraordinară spre înțelegerea culturii și civilizației chineze față de care europenii, din fericire, arată tot mai multă deschidere. Pe lângă aspectul cultural, în ultimii ani se crează o nevoie tot mai concretă pentru ca arădenii să cunoască limba și cultura chineză, datorită investițiilor chineze existente în zona noastră. Astfel, această Clasă Confucius poate reprezenta un real ajutor pentru angajații și angajatorii din zona noastră care au contacte cu parteneri din China. Sunt sigură că foarte mulți arădeni, în special tineri sau studenți, se vor arăta interesați de cursurile și activitățile ce se vor desfășura în cadrul Clasei Confucius și sunt la fel de sigură că programele pe care le veți pune la dispoziția cursanților se vor dovedi extrem de atractive și eficiente. Doresc să transmit sincere felicitări celor care au făcut posibil acest parteneriat care se alătură altor inițiative de a construi punți culturale și comunicaționale între România și China. Consider că pe mai departe trebuie să popularizați beneficiile existente pentru cursanți, oportunitățile mari care li se vor deschide după ce vor învăța limba, scrierea chineză și după ce se vor familiariza cu aspecte generale din cultura și civilizația celei mai numeroase națiuni de pe glob. Atât profesorilor cât și viitorilor cursanți, vă doresc mult succes în toate activitățile pe care le veți face în cadrul Clasei Confucius Arad”, a transmis prefectul Judeţului Arad, Cosmin Pribac.
„Felicit Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» din Arad pentru că din nou dă o dovadă a dimensiunii sale internaţionale. Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» este genul de instituție de care comunitatea arădeană are nevoie, nu numai pentru că ea crează plus valoare în comunitatea noastră, dar şi pentru că aduce plus valoare în Arad prin parteneriatele sale internaționale. Am avut onoarea să-l avem alături de noi la Arad, anul trecut, pe Excelența Sa, ambasadorul Republicii Populare Chineze, în această primăvară, la București, am avut onoarea să-l întâlnim pe atașatul economic al Ambasadei și să discutăm despre relații economice, pragmatice și mi-a plăcut foarte mult ce spunea domnul de la ambasadă despre eficiență, dar dincolo de ceea ce ne propunem din punct de vedere economic, cultura este cea care construiește cel mai ușor punți între noi, iar Institutul Confucius este cel mai important ambasador cultural chinez în lume. Am avut șansa, anul trecut, să vizitez cartierul general al acestui Institut la Beijing și să văd enormul său potențial. Acest lucru mă determină să sper că foarte mulți tineri arădeni vor avea oportunitatea, ca prin Universitatea «Vasile Goldiș» și prin clasa Confucius, să ajungă să cunoască această cultură extraordinară și înainte de toate, să aducă la Arad din China atitudinea pozitivă, zâmbetul pe care îl vedem la chinezi, pofta de muncă, eficienţă și prietenia. Salutăm și felicităm Universitatea pentru această realizare și în numele președintelui Consiliului Județean Arad, dl. Iustin Cionca, sperăm că prezența dumneavoastră aici va duce la dezvoltarea relațiilor dintre noi”, a declarat Andrei Ando, reprezentantul CJA.
„În calitate de director al Institutului Confucius din cadrul Universității «Babeș Bolyai» din Cluj Napoca, în numele colegilor români și chinezi, vă doresc bun venit la inaugurarea Clasei Confucius din Arad. Evenimentul de astăzi marchează un pas important în tot mai prezentele schimburi culturale dintre România și China”, a subliniat conf. Xia Junsuo, directorul Institutului Confucius din cadrul UBB.
Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Am deschis în mod festiv clasa Confucius care va funcționa în cadrul Institutului Confucius de la Universitatea «Babeș Bolyai» din Cluj Napoca. Ne-am bucurat de prezența înaltelor oficialităţi ale Ambasadei chineze și de reprezentanții Institutului Confucius. Este un pas mare pe care îl facem pentru a introduce limba chineză în structurile Universității noastre, având în vedere că în anul I funcționează specializarea limba engleză-chineză. Este o bucurie pentru Universitatea noastră să inițiem această colaborare cu Institutul Confucius, cel mai important institut de cultura si limbă chineză din lume și este important să ne gândim în viitor, iar în aceste sens menționez că am amenajat o locație specială pentru cei care vor frecventa Institutul Confucius pe malul Mureșului, care are toate condițiile necesare pentru desfășurarea procesului de învățământ și a unor activități sportive. Dorim ca în cadrul acestui Institut, cât de curând, să deschidem Centrul Medical de medicină tradițională chineză cu un profesor de la Budapesta, care va veni la Arad. Centrul va avea o importanță foarte mare pentru a colabora cu clinicile universitare de la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Arad. A fost o sărbătoare pentru noi, acest eveniment pecare îl considerăm deosebit. Evenimentul de astăzi este un pas foarte mare, nu numai pe plan local, ci pe plan național. Înrudirea pe care o vom avea cu Institutul Confucius ne va ajuta în perspectiva anilor viitori să organizăm programe de studii în limba chineză, să întărim relațiile între Universitățile din China, să facem schimburi de experienţă, școli de vară și să putem ca, în programul de mobilități, studenții noștri să participe la activitățile din cadrul acestor universități. Suntem într-o fază avansată în elaborarea acestor protocoale de studii cu Universităţile din China și în mod precis, la Arad, vom avea un centru puternic pentru limba chineză”, a precizat prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Un moment deosebit a fost dezvelirea plăcii Clasei Confucius ARAD, urmat de înmânarea certificatelor de competenţă lingvistică – limba chineză – HSK şi prezentarea Summer School China, unde 12 elevi de la Colegiul Naţional, Moise Nicoară’’ din Arad şi studenţi ai UVVG, vor vizita, în luna iulie a acestui an, China.
A urmat un Cântec în limba chineză interpretat de cursanţii de la Colegiul Naţional, „Moise Nicoară’’, o demonstraţie Tai Chi – Lector Zhu Xiaobin, din cadrul UVVG, Arad, împreună cu o cursanta arădeancă, care urmează cursurile de Tai Chi, o demonstraţie de Arte Marţiale (Mara Mereanu), un moment folcloric românesc susţinut de Ansamblu „Cununiţa”, precum şi un cântec în limba chineză susţinut de trei eleve de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” – Patricia Mihailovici. Întrunirea s-a încheiat cu un cocktail, oferit de Institutul Confucius tuturor participanţilor.
Daniel Albu
Lasă un comentariu