Chist ovarian gigant, de 10 kilograme, extirpat de medicii arădeni de la o pacientă de 40 de ani

Chist ovarian gigant, de 10 kilograme, extirpat de medicii arădeni de la o pacientă de 40 de ani

Un chist ovarian gigant, de aproximativ 10 kilograme, a fost extirpat de medicii arădeni de la o pacientă de 40 de ani.

În cadrul Secției Clinice Chirurgie Generală I, este funcțional, din această lună, un nou compartiment de specialitate – Compartimentul de Chirurgie Oncologică, în care își desfășoară activitatea doi medici primari de chirurgie generală, cu competențe în chirurgia oncologică: prof.univ.dr. Carmen Neamțu și dr. Petru Ciucuriță.

„Compartimentul de Chirurgie Oncologică, destinat pacienților diagnosticați cu formațiuni tumorale, care necesită intervenție chirurgicală, este funcțional cu 18 paturi, la etajul II al clădirii principale. L-am înființat la inițiativa echipei medicale a Chirurgiei I, deoarece, majoritatea pacienților oncologici necesită și intervenții chirurgicale, complexe, pentru îndepărtarea formațiunilor tumorale. Până acum, intervențiile chirurgicale de natură oncologică erau efectuate în blocurile operatorii ale spitalului, de medici chirurgi cu competență în chirurgie oncologică, iar recuperarea postoperatorie era asigurată în secțiile chirurgicale. Consider că înființarea acestui compartiment ne va permite să extindem serviciile medicale, țintite pe patologia oncologică, în contextul în care, peste 14.000 de arădeni sunt înregistrați în evidențele oncologice ale Județului Arad, dintre care 1.306 de cazuri noi au fost înregistrate numai anul trecut”, a precizat ec. Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Prima intervenție efectuată în cadrul compartimentului a constat în extirparea unei formațiuni tumorale abdominale, gigantă, de aproximativ 10 kilograme, de la o pacientă de 40 de ani.

Formațiunea s-a dovedit a fi un chist ovarian gigant, cu dimensiunile de 32/27,5/9.4 cm. Chistul a fost îndepărtat complet, iar acum pacienta se află sub îngrijire medicală, postoperatorie, de specialitate.

Echipa operatorie a fost alcătuită din:

Dr. Petru Ciucuriță, medic primar chirurgie generală, competență: chirurgie oncologică

Prof.univ.dr. Carmen Neamțu, medic primar chirurgie generală, competență: chirurgie oncologică

Dr. Vlad Silivestru: medic specialist chirurgie generală

Dr. Liviu Firu, medic primar

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.