Autoritățile județene iau atitudine și declară război ambroziei, după ce în ultimii ani s-a constatat că zeci de mii de arădeni sunt alergici la această plantă.
Consiliul Judeţean Arad (CJA) a organizat astăzi o consultare publică pe o temă de larg interes: pericolul public pe care îl reprezintă ambrozia. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia „Excelsior” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara. Vicepreşedintele Claudia Boghicevici a inițiat, la finalul întâlnirii, un grup de lucru care va avea ca scop informarea şi conştientizarea administraţiilor locale din judeţ şi a populaţiei asupra riscurilor pe care le prezintă ambrozia.
Aproximativ o sută de persoane, medici specialiști, cadre universitare, primari, specialişti în agricultură din judeţele Arad şi Timiş au participat la dezbaterile în centrul cărora s-au plasat modalităţile de combatere a acestei plante.
Incidenţa şi prevalenţa bolilor alergice este în continuă creştere. Polenul de ambrozie îi sensibilizează şi pe cei care nu sunt predispuşi la alergii. În urma cercetărilor realizate de Universitatea „Vasile Goldiş” în municipiul Arad a reieşit că un număr mare de copii riscă în anii următori să dezvolte simptomele virulente ale alergiei la polenul de ambrozie. În mai puţin de o lună de la răspândirea ei într-o zonă geografică, ambrozia devine unul dintre cei mai importanţi factori alergeni.
„Combaterea ambroziei nu este o «isterie» românească. Ea este prezentă şi în Ungaria, Serbia, în zona balcanică dar şi în Statele Unite și în insulele din Pacific. Persoanele sensibile au foarte mult de suferit în special în țările unde nu se iau măsuri de combatere. Ambrozia creează probleme de sănătate publică. Am constatat că la un procent mare dintre pacienții care se prezintă cu alergii uşoare în primii ani, după cinci ani simptomele evoluează. Se estimează la nivel mondial că procentul de persoane susceptibile de a dobândi alergia la ambrozie este de aprox. 20%”, a declarat conf. univ. dr. Veronica Sărăţeanu, de la Universitatea de Agronomie din Timişoara.
Primarul comunei Dumbrăviţa (jud. Timiş) a remarcat implicarea autorităților arădene pentru desensibilizarea localnicilor cu potenţial de risc.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici, a accentuat rolul proactiv al instituţiei în conştientizarea populaţiei şi combaterea ambroziei. „În zona de vest a României există focare de infecţie, iar implicarea autorităților este necesară pentru credibilizarea campaniilor de informare. Iată de ce este necesară luarea măsurilor concrete şi implicarea totală a autorităţilor. Prin poziţia sa geografică, Aradul este printre regiunile cele mai expuse. Ambrozia nu poate fi eradicată în totalitate, dar poate fi ţinută sub control prin avertizarea şi informarea populaţiei”, a declarat Claudia Boghicevici.
În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Bihor sunt aproximativ 56.000 de locuitori cu sensibilitate scăzută la ambrozie, 141.000 cu sensibilitate medie, 283.000 cu sensibilitate ridicată. La nivel european, în anul 2010 peste 750 de milioane de euro au fost costurile medicale pentru tratarea alergiilor provocate de ambrozie.
Foto: http://www.ambrozia.info
Lasă un comentariu