Autoconducerea Românilor din Seghedin, Catedra de Limba şi Literatura Română a Facultăţii „Juhász Gyula“ a Universităţii din Seghedin, au organizat sâmbătă, 16 iulie, la sediul Primăriei din Szeged, o manifestare culturală de excepție, pusă sub genericul „Ziua culturii române la Seghedin”.
Alegerea acestui moment, pentru desfășurarea manifestării, nu este unul întâmplător, având în vedere că la Szeged, în data de 14 iulie 1849, se parafa un document cu valoare simbolică pentru Revoluția Europeană de la 1848-1849: Proiectul de împăciuire româno-ungară. Semnatarii acestui document au fost: Nicolae Bălcescu și Kossuth Lajos, fruntași ai revoluției europene.
Un moment important al manifestării s-a materializat prin festivitatea de depunere de coroane la Placa Memorială „Kossuth – Bălcescu”, din Piaţa Klauzál.
La finalul manifestarii a avut loc Lansarea numărului special bilingv al Revistei „Convieţuirea”, vorbitorii fiind: Gheorghe Petruşan, Rolul Catedrei de Română de la Seghedin în viaţa comunităţii româneşti din Ungaria și Petru Cîmpian, Memorii pe bandă – Vocile Catedrei.
Totul s-a încheiat printr-o recepţie, oferită de organizatori, cu sprijinul Primăriei din Szeged.
Lasă un comentariu